Home » Când, unde, cum » 10 lucruri fascinante despre Van Gogh pe care sigur nu le știi. De ce și-a tăiat urechea, cum arată cel mai scump tablou al său și ce mesaj sfâșietor a lăsat înainte să moară

10 lucruri fascinante despre Van Gogh pe care sigur nu le știi. De ce și-a tăiat urechea, cum arată cel mai scump tablou al său și ce mesaj sfâșietor a lăsat înainte să moară

Manolică Anca / 19.11.2021, 16:03
10 lucruri fascinante despre Van Gogh pe care sigur nu le știi. De ce și-a tăiat urechea, cum arată cel mai scump tablou al său și ce mesaj sfâșietor a lăsat înainte să moară

Vincent van Gogh a fost un pictor neerlandez post-impresionist a cărui operă, remarcabilă pentru frumusețea, emoția și culoarea sa, a influențat într-o foarte mare măsură arta secolului XX. S-a luptat cu o boală mintală și a rămas sărac și practic necunoscut de-a lungul vieții. Iată 10 lucruri fascinante despre Van Gogh.

Van Gogh a fost și va rămâne un geniu neînțeles

Vincent Willem Van Gogh s-a născut pe 30 martie 1853, în Groot-Zundert, Olanda. Tatăl lui, Theodorus van Gogh, a fost un ministru de țară auster, iar mama lui, Anna Cornelia Carbentus, a fost o artistă capricioasă care i-a insuflat dragostea pentru natură, desen și acuarelă fiului ei.

A cel mai mare copil din familie, dar nu primul născut. Mama lui, femeie credincioasă, l-a botezat Vincent, după bebelușul pe care îl pierduse cu exact un an înainte de nașterea viitorului artist. Era un copil dificil, timid, dar care își iubea nespus familia. A fost educat acasă, de mama sa, apoi trimis la internat, departe de casă. Au fost ani dificili pentru el care i-au l-au determinat să ia anumite decizii ciudate.

Lucruri fascinante despre Van Gogh pe care sigur nu le știi

În scurta sa viață, de numai 37 de ani, a lăsat o moștenire artistică imensă care l-a transformat într-unul dintre cei mai faimoși pictori din lume. Află de ce s-a întâmplat acest lucru abia după moartea sa.

1. A devenit destul de târziu un artist în adevăratul sens al cuvântului 

Nu mulți și-ar putea imagina o lume fără tablourile „Floarea soarelui” sau „Noapte înstelată”. Cu toate acestea, la început, van Gogh ar fi dorit să devină pastor, ba chiar a lucrat ca predicator în Borinage, în Belgia. S-a apucat de pictat abia la 27 de ani, după ce şi-a pierdut slujba.

Tabloul „Floarea soarelui”
Tabloul „Floarea soarelui”

2. De la cine s-a inspirat

Van Gogh s-a arătat foarte interesat de operetele artiştilor olandezi, dar la fel de mult l-au interesat lucrările realiste ale francezului Jean-François Millet sau ale japonezilor Hiroshige şi Kesai Eisen.

3. O pictură la 36 de ore 

Deşi a pictat numai 10 ani, el a fost un artist prolific. A reușit să pictete 860 de tablouri în ulei, 150 de picturi în acuarelă și peste 1.000 de desene. Asta înseamnă că la fiecare 36 de ore termina o lucrare.

4. Pasionat de scrisori

Pe lângă faptul că picta constant, el găsea timp și pentru a scrie o mulțime de scrisori şi cărţi poştale, care de multe ori cuprindeau şi primele schiţe ale unor capodopere.

5. Prietenii apropiați

Van Gogh a legat relații apropiate cu alţi artişti, printre ei şi Paul Gauguin. Cei doi, alături de Émile Bernard, plănuiau să formeze o comunitate mică în sudul Franţei, unde să locuiască şi să muncească împreună.

6. A fost propriul model 

Fiindcă a avut mereu probleme cu banii, acesta nu și-a permis să plătească modele, astfel că se picta singur. De asemenea, pentru a economsi bani picta peste lucrările mai vechi în loc să cumpere pânze noi.

7. A vândut un singur tablou. Foarte ieftin!

Atunci când a pictat cel mai cunoscut tablou, „Noapte înstelată”, nu a crezut nicio secundă că este valoros. De fapt, a considerat că multe picturi de-ale lui au fost nişte eşecuri.

Din acest motiv, a vândut un singur tablou toată viața sa: „Podgoria roșie”. Pe numai 400 de franci, în banii de astăzi puțin peste 1.000 de dolari. 82,5 milioane de dolari este cea mai mare sumă obținută vreodată pe un tablou semnat de marele pictor.

Tabloul „Podgoria roșie”
Tabloul „Podgoria roșie”

8. Şi-a tăiat urechea după un conflict cu Gauguin

Împrejurările în care van Gogh şi-a tăiat urechea nu se cunoscute, dar se presupune că s-ar fi întâmplat după o ceartă cu Paul Gauguin în Casa Galbenă din Arles. Unele voci spun că Gauguin i-a tăiat de fapt urechea lui van Gogh, dar au decis să îşi asume celălalt acţiunea, pentru a nu avea probleme cu legea.

9. S-a sinucis

Mulți ani de zile van Gogh s-a confruntat cu probleme de sănătate mentală. În 1889 s-a internat la spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy, unde a stat aproape un an.

De la fereastra camerei sale s-a inspirat și a creat mai multe tablouri, inclusiv „Noapte înstelat”. După ce a ieșit din spital s-a mutat la Auvers, un sat de lângă Paris, pentru a fi mai aproape de Theo, fratele lui. Însă starea lui mentală s-a înrăutăţit şi mai mult, iar pe 29 iulie 1890, s-a împuşcat în piept.

10. Model pentru mii de alţi artişti 

Operele lui van Gogh nu numai că au inspirat numeroşi artişti vizuali, dar povestea lui a ajuns și la inimile a o mulţime de muzicieni, scriitori şi producători de film.