Home » Când, unde, cum » 13 locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine

13 locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine

Manolică Anca / 06.12.2021, 10:27
13 locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine

Există multe lucruri, obiecte de căutat pe cerul nopții: constelații, stele de diferite culori, planete, galaxii, nebuloase și, desigur, Luna, satelitul nostru natural. Pentru o observație astronomică corectă și satisfăcătoare, trebuie să ținem cont de faptul că este important ca cerul să fie întunecat și nepoluat. Iată cele mai importante locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine.

Locuri din lume unde se pot vedea bine stelele

Asociația Internațională Darl Sky recunoaște patru categorii principale de locuri întunecate: Comunități cu cer întunecat – zone rezidențiale sau sate cu control al luminii, Parcuri cu cer întunecat – parcuri publice sau private protejate de conservarea naturii, Rezervații de cer întunecat – rezervații naturale întunecate – cerul în zonele înconjurate de populații care își reduc poluarea luminoasă pentru a le proteja și Dark Sky Sanctuaries – zone îndepărtate în care cerul este întotdeauna întunecat și are nevoie de protecție pentru a nu dispărea.

  • Uluru (Australia)

Uluru este unul dintre cele mai cunoscute monumente naturale din Australia, o formațiune gigantică de gresie care s-a ridicat din scoarța terestră cu peste 500 de milioane de ani în urmă. Deși nu este ușor să ajungi la această destinație (Ayers Rock), deoarece cel mai apropiat oraș se află la 5 ore de mers cu mașina, este o destinație foarte populară.

Dar o vizită aici noaptea este cu adevărat specială. Vei vedea o mantie cristalină de stele și te poți bucura de circuite astronomice ghidat. Cel mai bun moment pentru a merge în Uluru este din mai până în septembrie.

  • Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Salar de Uyuni (Bolivia)

Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Salar de Uyuni (Bolivia)
Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Salar de Uyuni (Bolivia)

Cele mai mari saline din lume oferă unul dintre cele mai fascinante colțuri de astroturism de pe planetă. Vizitarea lui noaptea devine din ce în ce mai populară, așa că pentru a te bucura de un cer negru și înstelat și de orizontul său larg, trebuie doar să închiriezi câteva dintre traseele disponibile. Cel mai bun moment pentru a merge este din decembrie până în martie.

  • Parcul Național Jasper (Canada)

Parcul Național Jasper (Canada)
Parcul Național Jasper (Canada)

Această enclavă face parte din Rezervațiile Canadian Dark Skyes. Cunoscut pentru priveliștile sale asupra Munților Stâncoși și a lacurilor sale alpine, orice turist care ajunge pe aici ar trebui să oprească. Fiindcă aici nu există lumină artificială, poți admira din plin stelele, Calea Lactee și chiar aurora boreală pe cerul nopții, dacă ajungi pe timp de iarnă. Cel mai bun moment pentru a merge este din noiembrie până în februarie.

  • Parcul Național Lençois Maranhenses (Brazilia)

Parcul Național Lençois Maranhenses (Brazilia)
Parcul Național Lençois Maranhenses (Brazilia)

Formată din depozite sedimentare și vânturi ecuadoriene din Atlantic, această mare de nisip este un parc național neobișnuit. Arată ca un deșert, dar aici plouă de aproape cinci ori mai mult decât într-un deșert normal. Întinderea sa de nisip, apă și vânt facilitează observarea stelelor.

Parcul se află la doar 2,5º sub ecuator, așa că poți contempla sub un cer nocturn care include constelațiile emisferelor nordice și sudice. Cel mai bun moment pentru a merge este din iulie până în august.

  • Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Mont-Mégantic (Canada)

Mont-Mégantic (Canada)
Mont-Mégantic (Canada)

Este prima rezervație de cer întunecat din lume. Acest colț este un loc obișnuit pentru drumeții, dar văzând stelele de aici te vei putea bucura să observi speciile sale protejate. Nu rata Muzeul și Centrul de Activitate ASTROlab care, alături de evenimentele Noaptei Astronomiei cu observații ghidate cu telescoape și binocluri gigantice, vor întregi o călătorie spectaculoasă. Cel mai bun moment pentru a merge este în august, când are loc Festivalul Perseidelor pentru a vedea această ploaie de meteoriți.

  • Parcul Național Torres del Paine (Chile)

Parcul Național Torres del Paine (Chile)
Parcul Național Torres del Paine (Chile)

Acest parc ocupă mai mult de 1.800 de kilometri pătrați face parte din sistemul Rezervației Biosferei UNESCO. Fiind în mare parte o zonă virgină și având în vedere locația sa la o asemenea altitudine și situație geografică, acest parc este recomandat de vizitat în zori.

Trezirea mult mai devreme decât de obicei îți va da ocazia să vezi Calea Lactee, Norii lui Magellan și cerul sudic cu spectaculoasa enclavă Torres del Paine în fundal. Cel mai bun moment pentru a merge este din octombrie până în aprilie.

  • Parcul Național Eifel (Germania)

Deschis în 2004, acest parc se întinde pe 109 kilometri pătrați și este situat în centrul-vestul Germaniei, lângă granița cu Belgia. Noaptea, ne putem bucura de minunile cerului nopții. De vizitat obligatoriu este Observatorul Vogelsang, situat într-o fostă fermă nazistă, acest centru dispunând de un program de astronomie pentru a identifica cu ușurință cele mai proeminente obiecte de pe cerul nopții, precum și Calea Lactee, atunci când este vizibilă. Aici poți ajunge oricând pe parcursul anului.

  • Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Parcul Național Hortobágy (Ungaria)

Parcul Național Hortobágy (Ungaria)
Parcul Național Hortobágy (Ungaria)

Acesta este unul dintre cele trei locuri certificate de cer întunecat din Ungaria și, desigur, un loc ideal pentru a vedea stelele. Terenul este plat, fără munți, deci are o vedere aproape perfectă asupra cerului nopții. Cel mai bun moment pentru a merge este din aprilie până în mai și din septembrie până în octombrie.

  • Muntele Bromo (Indonezia)

Muntele Bromo (Indonezia)
Muntele Bromo (Indonezia)

Situat în inima Java de Est, este un loc foarte ales de pasionații de geologie și astronomie. Fiind situat la mai puțin de 10º sud de ecuator, muntele și împrejurimile sale sunt o destinație perfectă pentru a vedea ploile de meteoriți sau cerul sudic al nopții. Cel mai bun moment pentru a merge este sezonul de vară, deoarece din septembrie deja este răcoare și destul de frig.

  • Jökulsárlón (Islanda)

Jökulsárlón (Islanda)
Jökulsárlón (Islanda)

Acest ghețar, situat la sud-estul insulei, oferă o vedere spectaculoasă a stelelor. Este o destinație populară pentru a vedea aurora boreală de pe coasta de sud a Islandei, dar și meteoriți, planete și Calea Lactee în sine. Este chiar posibil să vezi reflectarea stelelor printre aisbergurile lagunei glaciare. Cel mai bun moment pentru a merge este iarna.

  • Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Wadi Rum (Iordania)

Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Wadi Rum (Iordania)
Locuri din lume unde se pot vedea stelele cel mai bine. Wadi Rum (Iordania)

În măruntaiele deșertului arabesc întâlnim un loc cvasi-marțian. Zona este puțin urbanizată și, prin urmare, lipsită de poluare luminoasă. Este unul dintre locurile preferate pentru a vedea constelația miticului vânător Orion și cea mai strălucitoare stea de pe cerul nostru, Sirius. Se regăsește la 97 de kilometri de situl arheologic Petra, faimosul „oraș roz” al Iordaniei. Cel mai bun moment pentru a merge este în noiembrie și din februarie până în martie.

  • Erg Chebbi (Maroc)

Erg Chebbi (Maroc)
Erg Chebbi (Maroc)

Cauți un cer întunecat bun pentru a observa stelele în Maroc? Aceasta ar putea fi destinația ideală. Marocul are o istorie bogată a astronomiei islamice medievale, unde, într-o mare de dune de nisip, poți vizita această enclavă deșertică și poți face unele dintre excursiile de observare a stelelor în timp ce te cazezi într-o tabără în deșertul arid.

Cerul este extrem de întunecat și poți vedea Calea Lactee în toate direcțiile. Cel mai bun moment pentru a merge este din martie până în mai.

  • Locuri din România unde se pot vedea stelele bine

Locul ideal pentru a observa cerul înstelat este în Pasul Rotunda din Munţii Rodnei, dar fiind o zonă de munte umiditatea este ridicată, iar numărul nopţilor senine este destul de mic. Alte locuri prielnice sunt în Munţii Apuseni (zona Roşia Montană), munţii din judeţele Vrancea, Buzău, Suceava (în vest), Bistriţa-Năsăud, Botoşani (în nord) şi Maramureş (în est).

În apropiere de București avem Fundulea (judeţul Călăraşi), care se află la circa 30 de kilometri distanță, Parcul Natural Comana din judeţul Giurgiu, Colibaşi, Costeşti, Călineşti și Valea Frumoasei, dar și din Delta Dunării şi Munţii Măcin.