Home » Când, unde, cum » 20 de creaturi ciudate despre existența cărora nu mulți știu. FOTO

20 de creaturi ciudate despre existența cărora nu mulți știu. FOTO

Pană Emanuela / 09.01.2022, 09:57

Deși ai crede că ai văzut lumea de sus, de jos, de jur împrejur și prin ea, tot vor mai fi minuni care te vor lăsa cu gura căscată. Chiar dacă ești un pasionat dedicat animalelor, nu te poți aștepta, în mod cinstit, să cunoști toate cele peste 1.367.550 de specii de animale, excluzând insectele, care sunt identificate pe fața Pământului în prezent! Hai să descoperim câteva creaturi ciudate despre care nu prea multă lume a auzit.

Creaturi ciudate despre care nu știai că există

Cei mai mulți dintre noi nu înțeleg varietatea imensă de specii de animale care populează astăzi Pământul, iar unii chiar rămân surprinși când află că există unele animale interesante de care nu au auzit până acum. Ca să nu mai vorbim de adâncurile oceanelor noastre, care sunt explorate abia cinci la sută. Aici probabil că există și mai multe animale cu aspect ciudat sau înfricoșător care așteaptă să fie descoperite.

Iată o nouă listă cu câteva creaturi ciudate de care cel mai probabil nu ai auzit niciodată și pe care probabil nu le vei vedea prea curând făcând pași prin curtea ta.

  • Babirusa

Babirusa este una dintre speciile de porci sălbatici răspândite în Africa, Europa, Asia și insulele din jur. Se găsește pe insula tropicală indoneziană Sulawesi (fostă Celebes), dar se cunosc foarte puține lucruri despre obiceiurile acestui porc timid, care trăiește în pădure, în sălbăticie.

Creaturi ciudate. Babirusa
Creaturi ciudate. Babirusa

Babirusa are o culoare cenușie mată și foarte puțin păr. Masculii adulți pot cântări până la 100 kg. Aceștia au colții curbați, în timp ce femelele au colți mult mai mici, colți care seamănă mai mult cu coarnele decât cu colții, ceea ce a dat babirusei numele lor, care se traduce prin „cerb de porc”. Se crede că colții curbați ai babiruselor masculi le pot proteja fața și ochii de colții inferiori ai unui mascul adversar în timpul altercațiilor.

Babirusas sunt considerate o specie socială și au fost observate grupuri de până la 13 exemplare în pădurea tropicală, în special în jurul apei, în zonele comune de bălăceală și în zonele de lingere a sării. Sunt buni înotători și au fost observați parcurgând distanțe lungi în apă.

  • Creaturi ciudate. Tatuul pitic argentinian

Cel mai mic din familie, tatuul pitic argentinian este pe cale de dispariție. Trăiește în unele părți din Argentina și în alte zone din America de Sud și este în prezent amenințat de distrugerea habitatului său. Este singurul tatu care are o carapace dorsală aproape complet separată de corp. Sapă atât de repede încât se poate îngropa în vizuina sa în câteva secunde atunci când este amenințat, placa de armură funcționând ca un dop pentru a sigila intrarea în vizuină.

Tatuul pitic argentinian
Tatuul pitic argentinian

Tatuul pitic argentinian este, în general, solitar și nocturn, rămânând protejat sub pământ și ieșind doar noaptea pentru a se hrăni. În captivitate rămân activi pe tot parcursul zilei. Își sapă vizuini lângă colonii mari de furnici pentru a-și asigura o sursă constantă de hrană.

Sunt săpători uimitori, mișcând nisipul cu ghearele lor mari din față fără efort. Singurul moment în care aceste animale ies la suprafață este atunci când o ploaie puternică le forțează să iasă din vizuini, adesea în gurile prădătorilor.

  • Creaturi ciudate. Rechinul spiriduș

Rechinul spiriduș
Rechinul spiriduș

Acest rechin rar este numit uneori chiar o „fosilă vie”, este singurul reprezentant existent al familiei Mitsukurinidae, o linie genealogică veche de aproximativ 125 de milioane de ani.  Rechinii spiriduș trăiesc în întreaga lume la adâncimi mai mari de 100 de metri, adulții fiind găsiți la adâncimi mai mari decât puii. Având în vedere adâncimile la care trăiesc, rechinii spiriduș nu reprezintă un pericol pentru oameni.

  • Furnica Panda

Creaturi ciudate. Furnica Panda
Creaturi ciudate. Furnica Panda

Mutillidae este o familie de peste 3.000 de specii de viespi (în ciuda numelor) ale căror femele fără aripi seamănă cu furnicile mari și păroase. Găsite în Chile, sunt cunoscute pentru înțepăturile lor extrem de dureroase, de unde și denumirea comună de ucigașul vacii sau furnica vacii. Exemplarele albe și negre sunt uneori cunoscute sub numele de furnici panda, datorită colorării părului lor care seamănă cu cel al unui panda gigant.

  • Tenrec cu dungi

Tenrec cu dungi
Tenrec cu dungi

În ciuda faptului că este acoperit de țepi, tenrec cu dungi nu este un arici. Se învârte ca o minge atunci când se simte amenințat și va trage cu pene în gura oricărui prădător suficient de prost să încerce să-l mănânce. Este mai apropiat de vidre și cârtițe.

Tenrecii sunt originari din Madagascar și pot fi găsiți pe podelele pădurilor tropicale din Ranomafana, căutând viermi și alte insecte cu care să se înfrupte.

  • Creaturi ciudate. Centrocercus urophasianus (Greater sage-grouse)

Centrocercus urophasianus
Centrocercus urophasianus

Această pasăre cu aspect ciudat este un mascul care preferă țara de salvie din vestul Statelor Unite și din sudul Alberta și Saskatchewan, Canada. Pieptul său este împodobit cu saci de aer mari, pe care îi folosește pentru a atrage femelele, făcându-le să scoată sunete ciudate. Masculii se adună în grupuri în zona de tufișuri din vestul Americii de Nord, numite „leks”, chemând femelele.

Cu toate acestea, numărul acestor păsări fantastic de bizare este în scădere. Una dintre specii este aproape amenințată, în timp ce cealaltă este pe cale de dispariție și mai are doar 1.700 de păsări adulte. Utilizarea habitatului lor de către om a redus populația.

  • Broasca purpurie

Acest animal ciudat este cu siguranță un fel unic de broască. Are o față micuță – ceea ce i-a adus denumirea suplimentară de „broască cu nas de porc” – și trăiește exclusiv în India. Mormolocii săi trăiesc pe stânci acoperite de alge, folosindu-și gurile asemănătoare unor ventuze.

Broasca purpurie
Broasca purpurie

Adulții, însă, trăiesc mai ales sub pământ. Localnicii mănâncă mormolocii și folosesc specia în medicină. Unii oameni transformă broasca într-o amuletă și o oferă copiilor în încercarea de a le potoli frica de furtuni. Din păcate, această utilizare și defrișările au făcut ca broasca purpurie să fie pe cale de dispariție.

  • Jerboa

Jerboa
Jerboa

Probabil că nu ai văzut sau nu ai auzit niciodată de Jerboa, deoarece se găsesc mai ales în Arabia, Africa de Nord și Asia. Trăiesc în deșertul fierbinte, unde aleargă cu o viteză de până la 15 mile pe oră.

Acest micuț seamănă foarte mult cu un șoarece sau un șobolan, dar are ochi și urechi mari, destinate activității nocturne. Partea cea mai bizară la Jerboa, care îl separă clar de rozătoarele obișnuite, sunt picioarele sale posterioare cu oase centrale pentru viteză și sărituri.

  • Creaturi ciudate. Fossa

Creaturi ciudate. Fossa
Creaturi ciudate. Fossa
  • Markhor

Markhor
Markhor
  • Creaturi ciudate. Centurio senex sau liliacul cu riduri

Creaturi ciudate. Liliacul cu riduri  
Creaturi ciudate. Liliacul cu riduri
  • Pinky, delfinul albinos din Lacul Calcasieu

Delfinul albinos
Delfinul albinos
  • Axolotl

Axolotl
Axolotl
  • Creaturi ciudate. Isopodul uriaș

Creaturi ciudate. Isopodul uriaș
Creaturi ciudate. Isopodul uriaș
  • Liliacul cu cap de ciocan

Liliacul cu cap de ciocan
Liliacul cu cap de ciocan
  • Creaturi ciudate. Rupicola rupicola (Guianan cock-of-the-rock)

Creaturi ciudate. Rupicola rupicola
Creaturi ciudate. Rupicola rupicola
  • Molie-pudel venezueleană

Molie-pudel venezueleană
Molie-pudel venezueleană
  • Vaca africană

Vaca africană
Vaca africană
  • Creaturi ciudate. Antilopa Saiga

Creaturi ciudate. Antilopa Saiga
Creaturi ciudate. Antilopa Saiga
  • Tarsiidae

Tarsiidae
Tarsiidae