Home » Știri » Broasca crucifex sau broasca sfânta cruce. Ce desen uimitor are pe spate. FOTO

Broasca crucifex sau broasca sfânta cruce. Ce desen uimitor are pe spate. FOTO

Burghelea Cătălina / 20.08.2021, 15:04

Într-ul colț idilic al lumei trăiește o broască extrem de frumoasă, ajunsă o adevărată vedetă datorită desenului uimitor pe care îl are pe spate. Broasca sfintei cruci sau broasca crucifex (Notaden bennetti) deține un adevărat arsenal prin care poate pune pe fugă orice adversar. La ce metode recurge atunci când se simte în pericol.

Curiozități despre broasca crucifex

Broasca Sfânta cruce trăiește în estul Australiei, în cele mai calde și secetoase regiuni. Impresionează prin desenul pe care îl are pe spate, dar și prin metodele la care recurge atunci când simte că un adversar periculos se apropie de ea.

Notaden bennetti are desenată pe spate o cruce neagră, roșie și verde mare. Evident că aceste culori nu ajută broasca să se camufleze în câmpiile pe care trăiește. Dimpotrivă, o ajută să iasă cât mai mult în evidență în jurul său. Unii spun că arată ca o minge de ping-pong plină de negi. Interesant este faptul că, atunci când se simte în pericol, se umflă destul de tare, ajungând de formă aproape rotundă. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 4-7 cm.

Culoarea de bază a broaștei crucifex este galbenă sau verde-măslinie, cu diferite pustule negre, albe, galbene sau parțial roșiatice. Acestea din urmă sunt cele care formează modelul caracteristic în formă de cruce. Practic, animalul este plin de pete albe, galbene și negre. Comparativ cu partea dorsală, cea ventrală este brăzdată de o piele netedă, în nuanțe de galben deschis. Membrele anterioare sunt scurte și butucănoase, cu pete negre pe ele, iar cele posterioare sunt lungi și musculoase.

Tehnici de supraviețuire extrem de inedite și surprinzătoare

Broscuța Sfânta cruce este un terorist care trăiește sub pământ, mai ales în perioadele secetoase. În timp ce se află în subteran, se menține umedă, creând un cocon protector în jurul său. Când picăturile de ploaie se preling până la vizuină, animalul își mănâncă propriul cocon, pentru un start nutritiv. Iar când trebuie să-și procure hrana sau să se reproducă, iese la suprafața solului. Se înmulțește rapid, valorificând la maximum condițiile umede și iazurile temporare din Australia aridă. Iazurile temporare îi oferă, de asemenea, alimentele sale preferate: larve de țânțari, insecte și mormoloci. Se mai hrănește cu termite și alte specii de furnici.

Este înzestrată cu tehnici de supraviețuire extrem de inedite și surprinzătoare. În momentul în care simte pericolul, animalul are un mecanism caracteristic de a se apăra. Ori de câte ori este atacată de furnici, secretă o substanță lipicioasă prin piele, asemănătoare unui adeziv foarte puternic. Soluția este de aproximativ cinci ori mai puternică decât cleiurile convenționale!

Dacă furnicile sau termitele se apropie de broasca crucifex, aceasta le ademenește cu substanța cleioasă. Odată prinse în capcană, se lipesc de piele ei și rămân imobilizate acolo.

Secreția are trei scopuri probabile: este folosită pentru a prinde insecte care sunt consumate mai târziu când broasca își pierde pielea. Mai este folosită de masculi pentru a se prinde de femelele mai mari în timpul împerecherii. În cele din urmă, acționează ca un factor dezgustător pentru prădători. Dar secreția a atras și admiratori improbabili – cercetătorii medicali și chirurgii ortopedici speră să folosească substanța puternică, „lipicioasă”, ca adeziv non-toxic.

Broasca sfintei cruci este una dintre puține specii de amfibieni care utilizează aposematismul, adică dezvoltă modele strălucitoare pe piele, pentru a se feri de dușmani. Prin acest ansamblu de trăsături, animalul își avertizează posibilii prădători să nu merită să fie atacat.