Home » Când, unde, cum » 26 de lăcașuri din lume unde se află fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe listă se află și o biserică din România

26 de lăcașuri din lume unde se află fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe listă se află și o biserică din România

Manolică Anca / 22.04.2022, 16:51
26 de lăcașuri din lume unde se află fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe listă se află și o biserică din România

Potrivit relatării pe care creștinii își bazează credința, Iisus din Nazaret a murit răstignit pe cruce din ordinul prefectului roman de atunci în Iudeea, Pontius Pilat. Atât de centrală a fost răstignirea în istoria creștinismului, încât crucea a devenit în cele din urmă simbolul tuturor religiilor care îl cinstesc pe Iisus Hristos. Iată în ce lăcașuri de cult din lume se regăsesc fragmente din Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Bisericile din lume care dețin fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus

De-a lungul veacurilor, tradiția creștină a transmis din generație în generație o impresionantă și tulburătoare istorie, care vorbește, printre altele, și de momentul răstignirii pe Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos. El a fost răstignit pe cruce, din jertfă pentru noi, pentru a ni se ierta păcatele.

Sfânta Cruce pe care Mântuitorul a fost răstignit a fost descoperită, în secolul al IV-lea, de Sfânta Elena, care a dăruit-o astfel lumii creştine. Pe locul unde a găsit-o a ordonat zidirea unei biserici, deasupra Sfântului Mormânt, numind-o Biserica Învierii. Luată drept pradă de război de perşi, în secolul al VII-lea, a fost redobândită şi readusă la Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt.

În anii ce au urmat ea a fost ascunsă, pierdută, regăsită, parțial fărmițată şi dispersată în lume. În prezent, bucăți din Sfânta Cruce sunt păstrate în numeroase biserici şi comunităţi religioase din întreaga lume. Iată-le care sunt:

  1. Santa Croce di Gerusalemme din Roma (Bazilica Sfântei Cruci de la Ierusalim), zidită de împărăteasa Elena
  2. În 1629, la solicitarea Papei Urban al VIII-lea, o parte mai mare a Crucii a fost mutată la Bazilica Sfântului Petru de la Vatican – acestea se află în interiorul unei cruci de aur, de secol VI, care acum câțiva ani a fost decorată cu perle, smaralde şi safire.
  3. Catedrala Notre Dame din Paris
  4. Capela La Vraie-Croix din Morbihan – fragmentele au fost aduse de un cavaler revenit din cruciadă
  5. Catedrala Notre-Dame din Reims – și aici poate fi venerat un fragment al Crucii, care este inclus în Talismanul de secol IX al lui Carol cel Mare, regele francilor.
  6. Kaiserliche Schatzkammer, Tezaurul Imperial de la Palatul Hofburg, Viena – deţine o valoroasă colecţie de comori seculare şi ecleziastice, printre care şi un fragment al Sfintei Cruci.
  7. Mănăstirea cisterciană de secol XII de la Heiligenkreuz, Austria – fragmentul a fost dăruit de ducele Leopold al V-lea de Babenberg, supranumit cel Virtuos, în anul 1188. Din anii ’80, relicvarul este expus în capela Sfintei Cruci de aici.
  8. Abaţia Wiblingen din Germania, fondată în 1093 – întemeietorii săi i-au dăruit o părticică a Crucii Sfinte, pe care ei o dobândiseră în timpul participării la Prima Cruciadă.
  9. Limburg an der Lahn, Germania – într-un relicvar purtând o inscripţie cu numele împăratului bizantin Constantin al VII-lea Porfirogenet şi al fiului său, Roman al II-lea
  10. Biserica din Bruges, după modelul celei de la Sfântul Mormânt din Ierusalim – cripa lăcașului configurează o reconstrucţie a mormântului lui Hristos, sanctuarul fiind căminul unei relicve a Sfintei Cruci.
  11. Biserica Sainte-Croix din Liège – dăruite lăcaşului de către împăratul Henric al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, pe care le primise de la regele francilor, Robert al II-lea, supranumit cel Pios. În prezent, ele pot fi văzute la Muzeul de artă religioasă şi artă Mosan din Liège (MARAM).
  12. Catedrala Sfântului Mihail şi a Sfintei Gudula din Bruxelles, construită în secolul al XVIII-lea, adăposteşte, de asemenea, un fragment al Crucii.
  13. Mănăstirea franciscană Santo Toribio de Liébana (Monasterio de Santo Toribio de Liébana), în Cantabria, Spania.
  14. Real Alcázar de la Vera Cruz, în Caravaca de la Cruz – potrivit legendei, fragmentul Crucii Sfinte, aparţinând iniţial primului patriarh al Ierusalimului, după cucerierea cetăţii de către musulmani, a fost ca prin miracol adusă la sanctuarul de la Caravaca de doi îngeri, care au lăsat-o pe altar.
  15. Mănăstirea Xiropotamu de la Muntele Athos – aici se regăsește cea mai mare parte din Sfânta Cruce
  16. Mănăstirea Panaghia Soumela din Veria, în apropiere de Salonic
  17. Mănăstirea Panaghia Ikosifinissa din Drama – se crede că fragmentul regăsit aici a aparținut unei pustnice care, înainte de a veni în Grecia, a locuit mai mulţi ani în Ierusalim.
  18. Biserica Ortodoxă Siriacă deţine o relicvă a Crucii Sfinte, la Mănăstirea Sfântului Marcu din Ierusalim.
  19. Biserica Ortodoxă Etiopiană Täwahedo adăpostește o parte din Crucea Sfântă, la Gishen Mariam.
  20. Monasterio de Tarlac, la San Jose, pe Muntele Învierii, în Filipine – este singurul loc din Asia unde se găseşte o relicvă a Crucii, fragmentul fiind adus în 2017.
Lăcașuri din lume unde se află fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus
Lăcașuri din lume unde se află fragmente din Crucea pe care a fost răstignit Iisus

Fragmente din Sfânta Cruce se regăsesc și în România

Din fericire, și România deține fragmente din crucea pe care a fost răstignit Iisus:

  1. Schitul de la Păltiniș – fragmentul a fost adus de P. S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, fiind donată în 2004 de preoții olandezi din Catedrala Sf. Gertrudis, din Amsterdam.
  2. Mănăstirea Lupşa din judeţul Alba, cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci – fragmentul a fost adus în 2001 de la mănăstirea athonită Vatopedu, împreună cu o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
  3. Mănăstirea Căldăruşani, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Ţara Românească.
  4. Biserica Ţigăneşti, lângă Bucureşti deține un alt fragment din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
  5. Mănăstirea Miclăuşeni, din judeţul Iaşi – se regăsesc câteva aşchii din lemnul Sfintei Cruci.
  6. Biserica Sfântul Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din București