Home » Când, unde, cum » 6 curiozități despre Giulgiul din Torino: unde a fost descoperit și ce au găsit cercetătorii care l-au studiat

6 curiozități despre Giulgiul din Torino: unde a fost descoperit și ce au găsit cercetătorii care l-au studiat

Manolică Anca / 16.06.2021, 15:03
6 curiozități despre Giulgiul din Torino: unde a fost descoperit și ce au găsit cercetătorii care l-au studiat

Dintre numeroasele relicve posibile legate de Iisus care au apărut până acum, de departe, cea mai cunoscută este Giulgiul din Torino. Însă, de-a lungul timpului, relicva s-a aflat în mijlocul a numeroase controverse legate de autenticitatea sa. Află câteva curiozități despre Giulgiul din Torino.

Curiozități despre Giulgiul din Torino

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai cunoscute şi, totodată, controversate relicve ale creştinismului, veridicitatea sa fiind recunoscută, în general, de către credincioşii romano-catolici. Multe dintre controverse au legătură cu afirmațiile conform cărora acesta ar fi fost folosit la înmormântarea lui Iisus Hristos, dar şi cu faptul că existenţa acestuia poate fi urmărită numai până în secolul XIV-lea. Iată câteva curiozități despre Giulgiul din Torino, potrivit History.

  • Primele atestări documentare îl plasează în Franţa

Cele mai vechi înregistrări istorice ale artefactului îl plasează în Lirey, Franţa, în jurul anului 1350. La acea vreme, un cavaler francez pe nume Geoffroi de Charny l-ar fi prezentat parohului bisericii din Lirey drept giulgiul de înmormântare autentic al lui Iisus. Nu există nicio dovadă a modului în care De Charny a pus mâna pe acest artefact şi nici unde a fost în secolele anterioare.

Giulgiul din Torino, un artefact foarte controversat
Giulgiul din Torino, un artefact foarte controversat
  • Curiozități despre Giulgiul din Torino. Papa Clement al VII-lea nu i-a recunoscut autenticitatea

Imediat ce biserica din Lirey a expus giulgiul, aceasta a început să atragă o mulţime de pelerini, dar şi foarte mulți bani. Cu toate acestea, mulţi clerici au rămas sceptici în ceea ce privea autenticitatea acestuia. În jurul anului 1389, episcopul de Troyes, Pierre Nevoiercis, i-a trimis o scrisoare papei Clement al VII-lea în care susținea că un artist a mărturisit că a falsificat giulgiul. Drept urmare, Papa a declarat că giulgiul nu este adevărata pânză de înmormântare a lui Hristos, însă a permis în continuare pelerinajele.

  • A fost obiectul unei licitaţii

În timpul Războiului de 100 de Ani, în 1418 mai exact, nepoata cavalerului Geoffroi de Charny, Margaret de Charny, s-a oferit să păstreze artefactul în castelul său, cu promisiunea că după ce conflictul va lua sfârșit, acesta va fi înapoiat.

Însă, în 1453, aceasta a refuzat să îl mai returneze și l-a vândut în schimbul a două castele casei regale de Savoia, care stăpânea unele părţi din Franţa modernă, Italia şi Elveţia. Pentru aceasta, femeia a fost excomunicată.

  • Curiozități despre Giulgiul din Torino. A fost aproape pierdut într-un incendiu

În 1502, casa lui Savoy a așezat giulgiul în capela bisericii din Chambéry, care acum aparține Franţei. În 1532, după ce a izbucit un incendiu în capelă, o parte din argintul vitrinei ce proteja giulgiul s-a topit, căzând pe artefact. Semnele de arsură şi petele de apă pot fi și astăzi văzute pe pânză.

În anul 1578, casa Savoia a dus giulgiul la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino, care mai apoi avea să devină parte din Italia. De atunci a rămas acolo, cu excepția celui de Al Doilea Război Mondial, când a fost mutat pentru a fi în siguranţă.

Giulgiul din Torino a fost obiectul unei licitaţii
Giulgiul din Torino a fost obiectul unei licitaţii
  • Au existat multe studii științifice despre autenticitatea sa

În ciuda faptului că Papa Clement al VII-lea a declarat giulgiul fals în urmă cu peste 600 de ani, dezbaterile în privința giulgiului nu au luat sfârșit. Astfel că, numeroși oameni de ştiinţă au început să studieze problema cu ajutorul mijloacelor moderne.

În anii ’70, Proiectul de Cercetare al Giulgiului din Torino a concluzionat că însemnele de pe pânză erau în concordanţă cu un corp răstignit şi că petele erau de sânge uman real. În anul 1988, un grup cercetători a susținut că din analiza lor a reieșit că giulgiul a apărut între 1260 şi 1390, în timp ce un altul a susținut că din analiza lor a reieșit că giulgiul a apărut între 300 î.Hr. şi 400 d.Hr. În 2018, prin intermediul unor tehnici medico-legale, cercetătorii au argumentat că petele de sânge de pe giulgiu nu ar fi putut fi ale lui Iisus.

  • Curiozități despre Giulgiul din Torino. Giulgiul este depus într-o cutie din sticlă antiglonţ

În prezent, giulgiul este păzit în permanență cu camere de supraveghere şi se află păstrat într-o cutie din sticlă antiglonţ, pentru a evita eventualele tentative de furt sau distrugere.