Home » Când, unde, cum » 6 mănăstiri construite pe vârful stâncilor, aproape de cer. Sunt aproape inaccessible

6 mănăstiri construite pe vârful stâncilor, aproape de cer. Sunt aproape inaccessible

Manolică Anca / 26.11.2021, 09:12
6 mănăstiri construite pe vârful stâncilor, aproape de cer. Sunt aproape inaccessible

De-a lungul timpului, multe lăcașe de cult au fost nevoite, chiar forțate să se ferească de invadatori, de războaie și de toate relele vieţii laice. Pentru a se izola cât mai bine, unii preoți au ales să construiască lăcaşurile de cult în locuri cât mai greu accesibile, cum ar fi pe vârful unor stânci. Iată câteva astfel de mănăstiri construite pe vârful stâncilor, aproape de cer

1. Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Taung Kala

Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Taung Kala
Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Taung Kala

Urcând spre lăcașul de cult vei simți fiecare dintre cele 777 de trepte. Parțial din cauza arsurilor din picioare sau din cauza atacului sutelor de maimuțe care trăiesc de-a lungul scărilor, păzind-o, ca o armată, de orice invazie inamică. Atenție, hrana din pungi sau buzunarele pot fi ținta lor oricând.

Chiar dacă urcarea este anevoioasă, vei fi răsplătit cu o vedere uluitoare a peisajului din jur, inclusiv o priveliște uimitoare a Muntelui Popa și a orașului Bagan. „Stupa” de aur a mănăstirii este o piesă minunată de arhitectură. Din vârful muntelui se poate admira o priveliște spectaculoasă a întregului oraș Bagan, care se află la doar 50 km distanță și mai în urmă, în nord, se poate vedea vârful maiestuos al Taung Ma-gyi .

Mănăstirea birmană Taung Kala este construită pe vârful unui dop vulcanic, pe Muntele Popa, cauzat de vulcanul din apropiere. Taung Kalat se ridică până la o înălțime de 737 de metri, cu mănăstirea situată pe vârf. Taung Kalat este uneori denumit și Muntele Popa și, prin urmare, pentru a evita confuzia, zona principală este denumită și „Taung Ma Gyi” sau Dealul. Acesta se evidențiază ca un zgârie-nori singuratic într-un oraș plin de barăci. De jos, aurul din vârf strălucește puternic în bătaia razelor soarelui din Myanmar.

2. Biserica Saint-Michel d’Aiguilhe

Biserica Saint-Michel d'Aiguilhe
Biserica Saint-Michel d’Aiguilhe

Biserica Saint Michael (în franceză, église Saint-Michel) este o mică biserică sau capelă romanică franceză situată în Aiguilhe, învecinată cu comuna Le Puy-en-Velay, Haute-Loire, regiunea Auvergne. Prima construcție datează din 961 și a fost ridicată ca mănăstire în secolul al XII-lea.

Biserica este situată pe un gât vulcanic, la poalele căruia se află o altă clădire romanică remarcabilă: capela Saint-Clair d’Aiguilhe. Promontoriul are 85 de metri înălțime, iar capela este accesibilă doar prin cele 268 de trepte săpate în stâncă.

3. Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Meteora

Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Meteora
Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Meteora

Situl Meteora este considerat mult mai fascinant și mai fermecător decât Acropola din Atena. Este locul care adăpostește cel mai mare și mai impresionant complex de mănăstiri din Grecia, după Muntele Athos. Meteora a a fost și ea inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, grație cadrului natural absolut fascinant în care sunt poziționate mănăstirile, a artei, frescelor și a grădinilor.

În greacă, meteora înseamnă pietre suspendate, dar mănăstirea cunoscută în lumea întreagă este strâns legată de pământ. Complexul este construit în secolele 15 şi 16 şi drumul până la clădirile sfinte este destul de lung şi anevoios, dar merită. Astăzi, mănăstirile găzduiesc mai puţin de 10 călugări pe fiecare stâncă şi servesc mai mult ca atracţie turistică.

4. Paro Taktsang, Bhutan

Paro Taktsang, Bhutan
Paro Taktsang, Bhutan

Templul Paro Taktsang este cel mai important complex budist din Bhutan, cunoscut și sub numele de Templul Culcușul Tigrului. Suspendat la o altitudine de 3.120 de metri, pe crestele muntelui Paro, templul dăinuie încă din 1692, fiind un omagiu adus Gurului Padmasambhava, cel care a introdus budismul în Bhutan.

Despre acesta se spune că ar fi meditat în peștera în jurul căreia s-a construit templul, timp de 3 ani, 3 luni, 3 săptămâni, 3 zile și 3 ore, în secolul al VIII-lea. Mănăstirea are şapte temple care pot fi vizitate de turişti, care urcă pe jos sau cu catârii.

5. Mănăstirea Sumela, Turcia

Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Sumela, Turcia
Mănăstiri construite pe vârful stâncilor. Sumela, Turcia

Sumela este o mănăstire ortodoxă veche de 1600 de ani, situată la o înălțime de 1200 de metri pe stânca abruptă din regiunea Macka din orașul Trabzon din Turcia.

Mănăstirea este construită pe stânci la care se ajunge printr-o potecă prin pădure. Frumoasele fresce datând din secolul al XVIII-lea de pe pereții mănăstirii sunt scene biblice ale lui Hristos și Fecioarei Maria. Situl a fost abandonat în 1923 și a devenit un muzeu și o atracție turistică populară datorită locației, structurii și peisajului său uluitoare.

6. Mănăstirea suspendată Xuankong, China

Mănăstirea Xuankong, China
Mănăstirea Xuankong, China

Acest templu a fost construit în anul 491 de câțiva călugări, pe o stâncă, lângă muntele sacru Heng. Reunește altarele budiste, taoiste și confucianiste. Designul arhitectural dă senzația că templul pare să sfideze gravitația. Mănăstirea numără peste 40 de verande, săli, alei și turnuri în interiorul structurii sale, care urmeaza forma neregulată a peretelui stâncos. Din 1982, acest complex este protejat ca monument național al Chinei.