Home » Când, unde, cum » 6 reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat în timpul domniei sale

6 reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat în timpul domniei sale

Manolică Anca / 06.12.2021, 13:50
6 reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat în timpul domniei sale

Majestatea Sa Regina a spus că există momente în care ea consideră regulile regale de protocol drept „gunoaie”. Deși rar se întâmplă ca un membru al Familiei Regale Britanice să încalce protocolul, ea a făcut-o. A spus „Nu” unor norme care au făcut ca monarhia britanică să fie mai bună, mai puternică. Iată câteva din aceste reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat.

Regulile regale de protocol trebuie respectate cu sfințenie

De la Prințesa Diana la Meghan Markle, fiecare membru al familiei regale a sfidat regulile și tradițiile într-un fel sau altul. Dar nu există nimic mai surprinzător și mai fascinant decât Regina care să vină împotriva obiceiurilor și protocoalelor de lungă durată ale monarhiei britanice.

Majestatea Sa trebuie să respecte regulile regale și trebuie să urmeze anumite mandate, mai ales atunci când reprezintă țara și casa regală în străinătate sau la un eveniment oficial. De altfel, aceasta este un exemplu pentru cei din jurul ei, fiind cunoscută pentru rigurozitatea cu care respectă regulile. Cu toate acestea, au existat momente când a lăsat garda jos și a rupt limitele anumitor tradiții.

Reguli majore pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat în cei 69 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, fiind cel mai vârstnic monarh al Marii Britanii şi totodată cel care are cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic. În tot acest timp, au existat situaţii în care Regina a încălcat câteva reguli.

1. A schimbat titulatura strănepoţilor

În anul 2012, Regina Elisabeta a dorit să se asigure că în cazul în care Prinţul William şi Kate Middleton vor avea o fetiţă, ea să fie numită, pe lângă „Lady”, şi „Prinţesă”. Așadar, ea a lucrat la un decret cu ajutorul căruia i s-a permis Prinţesei Charlotte să primească această titulatură.

2. Reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat. S-a lăsat îmbrățișată în public

Regina Elisabeta a II-a s-a lăsat îmbrățișată în public
Regina Elisabeta a II-a s-a lăsat îmbrățișată în public

Prima regulă a protocolului regal este să nu atingi niciodată un membru al familiei regale. Când se întâlnește cu Regina Elisabeta, publicul este sfătuit să facă pur și simplu o reverență sau să își plece capetele.

Cu toate acestea, când Michelle Obama a întâlnit-o pe Regina în 2009, nu numai că a încălcat regulile prinzând cu un braț Majestatea Sa, dar Regina i-a întors favoarea și și-a pus propria mână pe spatele ei. „Am fost ca două doamne obosite”, a povestit Michelle în cartea Becoming.

3. Astăzi, băieţii şi fetele au dreptul să urce pe tron

Vreme de o mie de ani, primogenitura cunoscută şi ca „dreptul primului născut” îi acorda dreptul numai primului bărbat din familie să urce automat pe tron. Regina Elisabeta a II-a a schimbat această regulă, modificând Legea de succesiune la coroană, care a intrat în vigoare în martie 2015.

În prezent, în linia succesiunii la tron, apar: Prinţul Charles, apoi Prinţul William, Prinţul George, Prinţesa Charlotte şi Prinţul Louis.

4. A lăsat-o pe Meghan Markle să stea de Crăciun, deși nu era încă căsătorită cu Prințul Harry

Prințul Harry a cerut-o în căsătorie pe Meghan Markle în noiembrie 2017. Luna următoare, Markle s-a alăturat familiei regale la Queen’s Sandringham House de Crăciun.

Maiestatea Sa a încălcat din nou această regulă, invitând în anul următor un alt non-regal, mama lui Markle, Doria, și pe logodnicul de atunci al Prințesei Beatrice, Edoardo Mapelli Mozzi, în 2019.

5. Reguli pe care Regina Elisabeta a II-a le-a încălcat. A permis ca nunta surorii sale să fie televizată

Nunta din anul 1960 a surorii mai mici, Prinţesa Margareta, a fost un moment extrem de important în istoria nunţilor regale. A fost prima ceremonie televizată vreodată. Peste 300 de milioane de telespectatori au văzut atunci nunta de la Westminster Abbey.

6. A ajutat-o pe Prinţesa Eugenie să se căsătorească

Actul de succesiune la coroană a schimbat, totodată o lege prin care toţi descendenţii regelui George al II-lea necesitau acordul suveranului pentru a se căsători. Reginei i s-a părut inutilă aceastp regulă, astfel că a decis că doar primii șase descendenţi aveau nevoie de acordul monarhului. Prinţesa Eugenie era, la acea vreme, pe locul șapte.