Home » Când, unde, cum » 7 locuri impresionante unde s-a filmat lumea magică a lui Harry Potter. FOTO

7 locuri impresionante unde s-a filmat lumea magică a lui Harry Potter. FOTO

Cojocaru Cristian / 05.12.2021, 17:29

Povestea lui Harry Potter este plasată într-o Marea Britanie magică, în mare parte fictivă, dar seria de filme a folosit multe locații reale ca fundal evocator. Alte setări, cum ar fi Aleea Diagon, există doar la Studiourile de film Leavesden, la 30 de kilometri de Londra. Află în ce locuri impresionante s-a filmat lumea magică a lui Harry Potter.

Locuri de poveste unde s-a filmat Harry Potter

Multe dintre locurile de filmare din viața reală sunt închise vizitatorilor, departe de drum pentru majoritatea călătorilor, sau pot reprezenta o dezamăgire fără pic de magie pentru toți, cu excepția fanilor cei mai înfocați. Cu toate acestea, multe locații merită vizitate, iar foarte multe dintre ele se regăsesc în Marea Britanie.

Londra

Harry își dă seama pentru prima dată de puterile sale de vrăjitor în The Sorcerer’s Stone (2001) când vorbește cu un șarpe la Casa de reptile a grădinii zoologice din Londra. Când Hagrid îl duce pe Harry la cumpărături pentru rechizite școlare, ei intră în Piața Leadenhall cu acoperiș de sticlă și se apropie de vitrina de la 42 Bull’s Head Passage, intrarea în pub-ul The Leaky Cauldron care, în cărți, este plasat printre librăriile din Charing Cross Road.

Harry ia trenul Hogwarts Express la gara King’s Cross. Exteriorul fantezist prezentat în Camera Secretelor din 2002 a fost de fapt filmat la Gara Internațională St. Pancras din apropiere. În interiorul gării cu acoperiș de sticlă, pe un pod pietonal peste șine, Hagrid îi dă lui Harry un bilet de tren. Harry își găsește drumul către platforma magică 9¾ cu ceva ajutor, dar în zilele noastre este bine semnată, cu un cărucior de bagaje care pare că ar dispărea în perete. Așteptă-te să stai la o coadă de 30 de minute pentru o fotografie cu căruciorul.

În The Prisoner of Azkaban (2004), exteriorul The Leaky Cauldron a fost filmat pe Stoney Street, la marginea de sud-est a Borough Market, lângă pub-ul The Market Porter. Pe drum, Knight Bus se strecoară între autobuzele Muggle pe Podul Lambeth, între Parlament și Tate Britain.

Domnul Weasley este încurcat de cititoarele de carduri Oyster de la stația de metrou Westminster când el și Harry ies din metrou în The Order of the Phoenix (2007). The Half-Blood Prince (2009) începe cu Muggles în interiorul Primăriei care observă un cer întunecat, cu puțin timp înainte ca un atac al Devoratorilor Morții să provoace prăbușirea Millennium Bridge în Tamisa. În primul Deathly Hallows (2010), Harry, Ron și Hermione aproape că sunt loviți de un autobuz în timp ce se grăbesc prin vitalitatea din Piccadilly Circus. Adevăratele birouri guvernamentale din Whitehall servesc drept exterior pentru Ministerul Magiei. Din păcate, cutia telefonică magică afișată pe Scotland Place a fost adusă doar pentru filmare.

Bath

Multe scene care arată partea misterioasă a Hogwarts au fost filmate pe coridoarele elaborate, boltite în evantai, ale mănăstirilor Catedralei Gloucester, la 130 de kilometri la nord de Bath. În The Sorcerer’s Stone, Harry este ales pentru echipa de Quidditch a lui Gryffindor în sălile din secolul al XIII-lea Lacock Abbey, la 20 de kilometri est de Bath. De asemenea, Harry participă la cursul profesorului Snape într-una dintre camerele mănăstirii.

Brighton

La începutul filmului The Goblet of Fire (2005), Harry și prietenii iau un portkey la Cupa Mondială de Quidditch și aterizează pe un deal, în vârful stâncilor de cretă Seven Sisters.

locuri filmat harry potter
Sala de mese a fost filmata in Christ Church

Oxford

Câteva alte părți ale Hogwarts au fost filmate la Universitatea Oxford. În The Sorcerer’s Stone, studenții care ajung la Hogwarts urcă mai întâi pe o scară de piatră care, în viața reală, duce în Sala Mare a Colegiului Christ Church. Sala de mese cu tavan înalt a lui Christ Church a fost doar un model pentru filmări, dar filmările reale au avut loc pe un platou de la studiourile Leavesden.

Mai târziu, în Piatra The Sorcerer’s Stone, Harry se strecoară sub o mantie de invizibilitate în Biblioteca Hogwarts. De fapt, Biblioteca Ducelui Humfrey din Biblioteca Bodleiană și se trezește în infirmeria Hogwarts, Școala Divinității cu ferestre mari a lui Bodleian. În The Goblet of Fire, Mad-Eye Moody îl transformă pe Draco într-un dihor în mănăstirea New College.

Durham și nord-estul Angliei

În The Sorcerer’s Stone, Harry se plimbă cu bufnița sa albă, Hedwig, printr-o mănăstire înzăpezită de la Catedrala Durham, care a fost folosită de-a lungul seriei pentru diferite scene Hogwarts. Harry învață mai întâi să zboare cu o mătură pe iarba verde a școlii Hogwarts, filmată în interiorul zidurilor Castelului Alnwick, unde intrarea include lecții de zburat cu mătură. Acest castel pitoresc, la 45 de kilometri de Newcastle, apare la fel ca Hogwarts mai târziu în serie.

Highlands – Scoția

Multe dintre cadrele exterioare ale filmelor, în special scenele din Hogwarts au fost filmate în Highlands din Scoția, mai ales în zona Fort William/Glencoe. Hogwarts Express circulă de-a lungul liniei actuale a trenului cu aburi Jacobite, între Fort William și Mallaig. Filmele arată trenul care traversează viaductul Glenfinnan din viața reală, unde, în Pocalul de foc, Dementorii opresc trenul și îl torturează pe Harry.

În apropiere Loch Shiel și Loch Eilt, precum și Loch Morar, mai aproape de Mallaig, au fost înlocuitorii pentru Marele Lac în Prizonierul din Azkaban și Pocalul de Foc. Steall Falls, la baza Ben Nevis, este locul pentru Turneul Trei Vrăjitori din Pocalul de Foc. Alte scene filmate în Highlands includ un deal pustiu cu coliba de piatră a lui Hagrid din Glencoe, care a fost locația principală pentru filmările în aer liber din Prizonierul din Azkaban. Scenele exterioare pentru The Half-Blood Prince au fost filmate în Glencoe, precum și în micul sat Glenfinnan.

Irlanda

În timp ce filmele au fost făcute aproape în întregime în Marea Britanie, una dintre cele mai faimoase atracții naturale ale Irlandei joacă un rol în The Half-Blood Prince: The Cliffs of Moher, văzute din apă, servesc drept exteriorul prevestitor al peșterii în care Harry și Dumbledore caută un horcrux.