Home » Film & Seriale » De ce sunt periculoase gloanțele oarbe și când pot deveni letale armele folosite pe platourile de filmare

De ce sunt periculoase gloanțele oarbe și când pot deveni letale armele folosite pe platourile de filmare

Manolică Anca / 29.10.2021, 13:39
De ce sunt periculoase gloanțele oarbe și când pot deveni letale armele folosite pe platourile de filmare

Tragedia de pe platourile de filmare de la Hollywood, în care celebrul actor Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie și a rănit un alt coleg, după ce a tras cu o armă de recuzită în timpul filmărilor, a șocat o lume întreagă. Și nu este singurul incident de acest fel petrecut în timpul filmărilor, pentru că celebru este și cazul lui Brandon, fiul lui Bruce Lee, care a murit în timpul filmărilor pentru „The Crow”. Iată de ce sunt periculoase gloanțele oarbe și când pot deveni letale.

Gloanțele oarbe s-au dovenit a fi periculoase nu de puține ori

De-a lungul vremii, pe platourile de filmare a unor pelicule au avut loc accidente teribile, care au dus chiar și la moartea unor persoane. De obicei, la filmări se respectă o serie de măsuri pentru ca actorii și membrii producției să fie în siguranță maximă. Însă, atunci când se filmează unele scene periculoase, într-o clipă de neatenție, actorii riscă să se accidenteze sau chiar mai rău.

Armele fac ca scenele să pară mult mai reale, din acest motiv ele sunt folosite pe platourile de filmare. Însă, ele nu sunt lipsite de riscuri, după cum s-a putut vedea, din păcate, în unele cazuri. Ultimul incident care a avut loc recent s-a soldat, din păcate, cu decesul directorul de imagine Halyna Hutchins. Aceasta a fost ucisă accidental de actorul Alec Baldwin, chiar pe platourile peliculei Rust, ea aflându-se în bătaia gloanţelor provenite dintr-o armă de recuzită.

Un purtător de cuvânt al lui Alec Baldwin a declarat la acel moment că la filmări a avut loc un accident care a implicat descărcarea unui pistol din recuzită, cu gloanțe oarbe. Deși sunt inofensive, atât pistoalele recuzită cât și gloanțele oarbe pot fi periculoase, relatează BBC.

Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie în timpul filmărilor
Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie în timpul filmărilor

Incidentul a adus în atenţia întregii lumi pericolele ascunse ale armelor de pe platourile de filmare

Platourile de filmare au de obicei reguli foarte stricte în ceea ce privește utilizarea armelor din recuzită. Acestea sunt întotdeauna păstrate într-un recipient special, iar specialiștii se asigură că sunt golite de gloanţe. Înainte de orice filmare ca implică o astfel de armă, se face un instructaj de siguranță cu actorii și echipa de filmare.

Gloanțele oarbe se folosesc în industria filmului pentru a imita muniția reală. Ele sunt atât de convingătoare pentru că sunt, de fapt, niște gloanțe reale care au fost modificate. Gloanțele moderne sunt făcute dintr-un cartuș, care conține un tub metalic cu praf de pușcă (material exploziv). La apăsarea pe trăgaci, materialul exploziv se aprinde, iar glonțul atașat la capăt este declanșat.

În cazul filmărilor, în loc să se folosească un proiectil metalic, gloanțele oarbe conțin materiale precum bumbac sau hârtie atașate. Pistoalele oferă autenticitate producțiilor, pentru că atuci când se trage cu gloanțe oarbe folosind un pistol recuzită se aude o bubuitură puternică, se simte un recul și poate fi văzut un flash, lumina de la aprinderea prafului de pușcă.

„Nu înseamnă că gloanțele oarbe oferă siguranță, deoarece dacă ești pe direcția lor, o mulțime de proiectile sunt aruncate și pot produce răni (…) Gloanțele oarbe eliberează praful de pușcă și gazele fierbinți din partea din față a țevii în formă de con. Acest lucru este inofensiv la distanțe mai mari, dar explozia poate răni grav pe cineva dacă este prea aproape.”, spune Ben Simmons un expert în armede la Bare Arms, o companie din Marea Britanie care lucrează cu arme de foc pe platouri de filmare.