Home » Când, unde, cum » 8 locuri neobișnuite din lume. Par desprinse din cărțile cu povești. FOTO

8 locuri neobișnuite din lume. Par desprinse din cărțile cu povești. FOTO

Manolică Anca / 13.10.2021, 17:44

Planeta noastră este plină de locuri ciudate, dar extrem de spectaculoase, care au în spate fel și fel de povești. Fie că este vorba de forme de relief unice, fenomene spectaculoase sau lucruri nemaiîntâlnite, care par să sfideze logica, mare parte din ele au fost create pe cale naturală, de-a lungul a sute de mii de ani. Iată câteva locuri neobișnuite din lume care sigur te vor impresiona.

1. Locuri neobișnuite din lume. Gheizerul colorat, Nevada, SUA

Locuri neobișnuite din lume. Gheizerul colorat, Nevada, SUA
Locuri neobișnuite din lume. Gheizerul colorat, Nevada, SUA

Cunoscut sub numele de Fly Geyser, acest izvor incredibil se regăsește pe un teren privat de la marginea deșertului Black Rock din Nevada. Acesta a fost contruit în anul 1964, dintr-o greșeală a muncitorilor care forau terenul pentru apa geotermală.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Astăzi, la peste jumătate de secol distanță, apa se ridică până la un metru și jumătate înălțime. Mineralele se depun pe zi ce trece, iar conul gheizerului se mărește în fiecare an cu câțiva centimetri. Nuanțele de verde și roșu au apărut grație algelor termofile din apă.

2. Drumul Uriașului, Irlanda de Nord

Drumul Uriașului, Irlanda de Nord
Drumul Uriașului, Irlanda de Nord

Acesta este unul dintre cele mai populare locuri de pe Terra, dar și cele mai ciudate. În urmă cu mai bine de 60 de milioane de ani, o imensă erupție vulcanică a adus la suprafață o cantitate uriașă de bazalt topit.

Răcindu-se, aceasta s-a solidificat formând ceea ce vedem noi astăzi. Drumul Uriașului cuprinde circa 370.000 de coloane poligonale din piatră, care par a fi făcute de mâna omului. Locul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

3. Locuri neobișnuite din lume. Fântâna lui Thor, Oregon, SUA

Fântâna lui Thor, Oregon, SUA
Fântâna lui Thor, Oregon, SUA

Unul dintre modurile clare prin care fântâna elimină apa infiltrată este prin afișoarele acesteia care apar pe măsură ce presiunea apei și a aerului se acumulează în peșteră. Atunci când se ajunge la o presiune critică, în punctul culminant, apa de mare este respinsă din orificiu într-o erupție spectaculoasă.

Cunoscută și sub denumirea de „Poarta către Iad” sau „O gaură de zăpadă”, fenomenul năucitor atrage sute de mii se turiști pe tot parcursul anului pentru aspectul său din lumea cealaltă. Groapă care pare să scurgă apa Oceanului Pacific, poate înghiți fără probleme o barcă de dimensiuni mari.

4. Badab-e-Surt, Iran

Badab-e-Surt, Iran
Badab-e-Surt, Iran

Aceste impresionante terase de travertin sunt rezultatul unui fenomen natural incredibil, care s-a întins de-a lungul a mii de ani.

Travertinul este un tip de calcar care se formează, de regulă, la gura izvoarelor termane bicarbonatate, precum cele de la Băile Herculane. În acest loc din Iran se regăsesc două astfel de izvoare, care au proprietăți diferite. Unul dintre ele are o apă cu un conținut ridicat de oxid de fiert, „vinovatul” pentru culoarea nobișnuită a teraselor.

5. Locuri neobișnuite din lume. Insula Socotra, Yemen

Locuri neobișnuite din lume. Insula Socotra, Yemen
Locuri neobișnuite din lume. Insula Socotra, Yemen

Această insulă este una izolată, fiind separată de continentul african de mai bine de șase milioane de ani. Peisajul care se regăsește aici este unul cu totul și cu totul deosebit, parcă dintr-un film SF.

Acest lucru se datorează biodiversității unice, aici regăsindu-se plante și copaci care nu mai pot fi găsiți în alte locuri de pe planetă. Simbolul insulei din Yemen este arborele denumit „copacul sângelui de dragon”, spectaculos pentru faptul că, „sângerează” de fiecare dată când este tăiat sau i se rupe o ramură. Rășina sa de culoare roșie se scurge la fel ca sângele din corpul uman.

6. Mâna din deșert, Chile

Mâna din deșert, Chile
Mâna din deșert, Chile

Pentru acesta, responsabilă nu mai este natura, ci mâna omului. Opera realizată în mijlocul pustietății îi aparține sculptorului chilian Mario Irarrazabal. Acesta a creat această mână ciudată în nisipul Deșertului Atacama, la 74 de kilometri de sudul orașului Antofagasta.

El este celebru pentru lucrările sale care au o tentă de suferință. Sculptura uriașă surprinde sentimentele de neliniște și singurătate.

7. Locuri neobișnuite din lume. Colinele de Ciocolată, Insula Bohol, Filipine

Colinele de Ciocolată
Colinele de Ciocolată

Colinele de Ciocolată sunt cel mai important şi admirat obiectiv turistic natural din Insula Bohol din Arhipelagul Filipinelor. Acestea sunt o mare formațiune geologică care este alcătuită din circa 1.260 de coline. De fapt, geologii cred că numărul lor real depășește 1.770 de coline, restul fiind ascunse încă de jungle. Ele se întind pe mai mult de 50 de kilometri pătrați.

Dealurile de ciocolată, „tsokolateng burol” în tagalog, se numesc astfel grație schimbării de culori a ierbii. Când țara trece de la starea sa obișnuită tropicală la un anotimp uscat, culoarea dealurilor se schimbă radical de la verde la un brun-ciocolatiu. Potrivit localnicilor și geografilor, aceste dealuri, când devin maronii, seamănă cu niște bucăți de ciocolată.

8. Plaja Roșie, Panjin, China

Plaja Roșie, Panjin, China
Plaja Roșie, Panjin, China

Atunci când ne gândim la plajă, sigur ne vin în minte cele cu nisip alb, foarte fin. Însă, o plajă din China ne arată un nisip cel puțin ciudat, în nuanțe de roșii. Toamna, nisipul Plajei Roșii capătă această culoare din cauza depunerilor de alge numite Suaeda salsa.

Numai o mică parte a plajei este deschisă publicului larg, accesul făcându-se pe o potecă din lemn care merge până la mare.