Home » Life & Style » Fântâna lui Thor sau Poarta spre Iad. Locul desprins din altă lume. Ce se petrece de fapt aici

Fântâna lui Thor sau Poarta spre Iad. Locul desprins din altă lume. Ce se petrece de fapt aici

Manolică Anca / 09.02.2021, 13:00

Fântâna lui Thor sau Poarta spre Iad este cea mai fascinantă minune naturală din Oregon, un loc desprins parcă din domeniul fantasticului. Dar cum s-a creat, de fapt, acest fenomen și ce se întâmplă aici. Povestea incredibilă a fântânii.

Fântâna lui Thor sau Poarta spre Iad. Ce se petrece aici

Fântâna lui Thor, din Oregon, SUA, este situată în zona scenică Cape Perpetua, la câțiva kilometri la sud de Yachats. Numită după zeul norvegian al tunetului, Thor, legenda fântânii spune că, într-un puseu de furie, Thor însuși a lovit Pământul, creând această adâncime de șase metri. Cu toate acestea, această formațiune s-a creat datorită valurilor care cad în ea. Cunoscut și sub denumirea de „Poarta către Iad” sau „O gaură de zăpadă”, fenomenul năucitor atrage turiștii pe tot parcursul anului pentru aspectul său din lumea cealaltă. Groapă care pare să scurgă apa Oceanului Pacific, poate înghiți fără probleme o barcă de dimensiuni mari.

Coasta Oregonului, în special Capul Perpetua, este formată dintr-un bazalt întunecat, o rocă igienă oceanică formată dintr-o magmă topită de sub mantia Pământului care se aruncă în ocean. Grație apelor care curg și se izboesc constant din ape și subterane, peșterile și cavitățile subterane sunt sculptate în bazalt. Aceasta este formarea unor astfel de peșteri, așa cum este și cazul Fântânii lui Thor, de a înghiți continuu apa sărată de intrare, fără a se umple.

Fântâna lui Thor. Moment spectaculos din timpul erupției
Fântâna lui Thor. Moment spectaculos din timpul erupției

Apa este lansată în sus într-o erupție spectaculoasă

În timp ce apa oceanelor eroda tavanul peșterii subacvatice, în cele din urmă, s-a prăbușit, sculptând intrarea în fântână. Totuși, acest lucru nu explică fenomenul de a rămâne gol, deoarece o peșteră de sub pământ s-ar umple rapid. Mai multe teorii au fost sugerate pentru a explica acest lucru, inclusiv o rețea de tuneluri cavernoase care transportă apa în altă parte sau o revarsă direct în ocean.

Unul dintre modurile clare prin care fântâna elimină apa infiltrată este prin afișoarele acesteia care apar pe măsură ce presiunea apei și a aerului se acumulează în peșteră. Atunci când se ajunge la o presiune critică, în punctul culminant, apa de mare este respinsă din orificiu într-o erupție spectaculoasă. De aceea, Fântâna lui Thor este unul dintre acele locuri ciudate care atrag anual sute de mii de turiști.

Fântâna lui Thor
Fântâna lui Thor

Turismul în această zonă

Serviciul forestier al Statelor Unite gestionează foarte bine potențialul acestei zone. Fântâna poate fi vizitată în majoritatea zilelor săptămânii. Cele mai spectaculoase priveliști sunt cele văzute la maree sau la vreme de furtună. În aceste momente, apa capătă suficientă forță și energie de umplere rapidă a peșterii și creând rupții impresionante. Însă, pe cât de spectaculoasă este, pe atât este și de periculoasă, în special în condiții meteorologice grele. Așa că asigură-te că îți iei toate măsurile de precauție dacă intenționezi să te aventurezi în acest loc. Cu siguranță va fi o experiență unică, de care îți vei aminti toată viața.