Home » Când, unde, cum » Anul Nou 2022. Ce simbolizează de fapt sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion

Anul Nou 2022. Ce simbolizează de fapt sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion

Balan Daniel / 31.12.2021, 16:58
Anul Nou 2022. Ce simbolizează de fapt sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion

Mai sunt doar câteva ore din acest an, iar mulți dintre români așteaptă cu nerăbdare petrecerea de Revelion. În folclorul european, vâscul are o simbolistică aparte, fiind considerat a avea puteri vindecătoare. Un obicei foarte popular în noaptea dintre ani este sărutatul sub crenguța de vâsc. Dar ce simbolizează sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion? Răspunsul la această întrebare îl veți afla în continuarea articolului.

Ce simbolizează sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion

Sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion este una dintre cele mai frumoase și mai vechi tradiții. În ciuda acestui lucru, nu mai sunt mulți cei care o practică. Vâscul mai este numit și „creanga de aur”, fiind adesea asociat cu zeița dragostei.

Conform obiceiului, cuplurile de îndrăgostiți se sărută în noaptea dintre ani sub o crenguță de vâsc. La noi în țară, și nu numai, sărutatul sub vâsc asigură fericirea în relație și este o ocazie minunată pentru oameni ca să se sărute.

Vâscul este o planta sacră în folclorul multor popoare păgâne, fiind totodată și un simbol al iernii și al sărbătorilor de iarnă.

Legenda vâscului

Potrivit miturilor nordice, între dragoste și această plantă există o strânsă legătură. Se pare că această asociere se datorează zeului nordic al luminii și al purității, Baldur. Zeița Frigg, mama acestuia, avea puterea de a afla destinele tuturor, însă nu putea să dezvăluie nimic nimănui. Se spune că într-o seară Frigg a avut premoniții în legătură cu moartea iminentă a fiului său.

În încercarea sa de a împiedica moartea lui Baldur, zeița a chemat toate creaturile pământului, punându-le să jure că nu-i vor răni niciodată fiul, mai puțin pe Vâsc, considerându-l pe acesta neînsemnat. Intrigați de invincibilitatea tânărului zei, ceilalți zei au aruncat în acesta cu arme și alte obiecte periculoase, testându-i imortalitatea.

Invidios pe noua putere a lui Baldur, vicleanul zeu Loki s-a transformat în femeie și l-a tras de limbă pe tânărul zeu, aflând care este punctul său slab, pe care Frigg nu l-a luat în calcul, pentru că a considerat că nu reprezintă un pericol.

Ce simbolizează sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion
Ce simbolizează sărutul sub vâsc în noaptea de Revelion

Baldur a fost ucis de vâsc

Așadar, Loki a luat o bucată de lemn de vâsc și a făcut o suliță. Vicleanul zeu a făcut în așa fel încât sulița să ajungă la Hod, fratele orb al lui Baldur. Când a venit rândul lui Hod să testeze invincibilitatea fratelui său, el a aruncat sulița de vâsc spre Baldur, iar acesta a căzut mort. Îndurerată de moartea fiului său, Frigg a vărsat lacrimi amare, deasupra trupului lui Baldur, iar acestea s-au transformat în „perle” de vâsc, potrivit romaniatv.net.

Însă, această legenda are două finaluri posibile. Mai exact, în unul dintre acestea, vâscul este iertat de către Frigg și îi spune acestuia că ar trebui să fie un simbol al dragostei și al păcii. Pe de altă pare, în celălalt, fiul zeiței învie datorită lacrimilor vărsate pe el. Cu toate acestea, amândouă versiuni demonstrează cât de mare este puterea dragostei și a iertării.