Home » Când, unde, cum » Bărbatul decorat atât de Hitler, cât și de Kennedy. Care a fost motivul pentru care a intrat în istorie

Bărbatul decorat atât de Hitler, cât și de Kennedy. Care a fost motivul pentru care a intrat în istorie

Manolică Anca / 06.06.2022, 17:10
Bărbatul decorat atât de Hitler, cât și de Kennedy. Care a fost motivul pentru care a intrat în istorie

În timpul celui de-al Treilea Reich, Hitler și-a consolidat puternic conducerea, atât în ceea ce privește războiul, cât și politica internă. Totuși, a existat cineva care a îndrăznit să treacă dincolo de liniile de partid și să contribuie atât la propaganda nazistă, cât și la căderea lui Hitler. Este vorba despre Franz Halder, cel care a jucat un rol esențial în funcționarea Wehrmachtului german, dar a fost, de asemenea, premiat de președintele Statelor Unite.

Franz Halder, bărbatul decorat atât de Hitler, cât și de Kennedy

Bărbatul a fost șeful Statului Major al armatei lui Hitler între 1938 și 1942. În această perioadă, el a supervizat preluarea victorioasă a Poloniei, Franței, Danemarcei, Norvegiei și a Balcanilor. Chiar dacă, el dezvolta tot mai multe disensiuni față de poziția extremă a lui Hitler pe plan intern și internațional.

Născut la Würzburg, într-o familie de militari cu legături cu familia bavareză din secolul al XVII-lea, el și-a început cariera în Regimentul al treilea de artilerie de câmp al Armatei Regale Bavareze. Până la finele Primului Război Mondial, Halder a început să primească misiuni de stat major.

A obținut primul său post de comandă până în octombrie 1934, urcând apoi în rândurile armatei. Până în 1936, generalul-locotenent Halder a devenit șef al Statului Major General Oberkommando des Heeres în Armata celui de-al Treilea Reich al lui Hitler.

În toată această perioadă, Halder a avut ideologii oscilante

Pe de o parte, a fost susținătorul lui Hitler și nu s-a opus în niciun fel crimelor din timpul Holocaustului de la Auschwitz. Pe de altă parte, a refuzat să accepte tacticile extremiste ale lui Hitler, plănuind chiar răsturnarea acestuia împreună cu predecesorul său Ludwig Beck, care demisionase anterior din funcție în dezacord cu liderul.

Franz Halder
Franz Halder

Loialitatea șubredă a lui Halder l-a făcut să țină un jurnal meticulos despre tot ceea a văzut în calitate de șef de cabinet. Înaltul ierarh a jucat un rol extrem de important în elaborarea planurilor de asediu a țărilor vecine, inclusiv în invadarea Poloniei în 1939. Iar în scurt timp avea să obțină cel mai înalt grad al său, cel de general-colonel în armată.

În curând, Hitler anunța o ofensivă dezastruoasă asupra Franței, care i-a făcut pe Halder și pe contemporanii săi să construiască un nou plan pentru asasinarea sa. Însă generalul s-a răzgândit, iar o serie de ofensive reușite au întărit poziția lui Hitler. Ulterior, cariera lui Halder a început să scârțâie.

Crezând că trupele vor cuceri Moscova înainte de iarna lui 1941, el a ezitat în a aproviziona cu alimente și distribuții pentru vremea rece. Iar asta a dus la moartea a mii de soldați din cauza furiei anotimpului și automat a însemnat sfârșitul carierei lui Haalder ca șef al Statului Major.

Al treilea asasinat eșuat

În timpul retragerii sale, Franz a luat parte la al treilea asasinat eșuat al lui Hitler, care a avut loc în 1944. Și a ajuns într-un lagăr de concentrare la Flossenburg, fiind eliberat până la sfârșitul războiului, în 1945, de forțele aliate, în timp ce trupele mărșăluiau spre lagărele sovietice.

A reușit să fugă de execuție datorită accesului său la informații sensibile și a opoziției sale, cunoscută de toată lumea, față de propoganda nazistă. În iulie 1946, el a depus mărturie la audierile comisiei IMT de la Nürnberg, unde a dezvăluit seria de asasinate nereușite împotriva lui Hitler. Apoi, din 1947 până în 1961, a lucrat intensiv cu armata americană.

Jurnalul său avea să devină element de probă integral în modelarea doctrinei naziste și a istoriei militare germane. Totodată, jurnalul a fost adus la dosar în timpul urmăririi penale a Înaltului Comandament al lui Hitler de către Aliați, în cadrul Procesului Înaltului Comandament.

Pentru contribuțiile sale deosebite, Franz Halder a primit în 1961 de la președintele american John F. Kennedy Premiul pentru servicii civile meritorii, devenind astfel singurul german decorat atât de Hitler, cât și de un președinte american. Jurnalele sale, făcute publice în 1976, continuă să servească serviciilor de informații și studiilor istorice chiar și după moartea generalului.