Home » Când, unde, cum » Când a apărut primul ziar din istoria omenirii, ce cuprindea și cum se numea

Când a apărut primul ziar din istoria omenirii, ce cuprindea și cum se numea

Manolică Anca / 15.02.2022, 16:51
Când a apărut primul ziar din istoria omenirii, ce cuprindea și cum se numea

Termenul „ziar” este un cuvânt vechi, dar cu o origine foarte precisă. La Roma, în timpul domniei lui Augustus Caesar (27 î.Hr. – 14 d.Hr.), exista un program numit Acta Diurna sau Evenimentele zilnice. Acesta a fost primul ziar din istoria omenirii dar, din păcate, nu s-a păstrat niciun exemplar până acum și nu se cunoaște cantitatea tirajului său.

Acta Diurna sau Evenimentele zilnice, primul ziar din istoria omenirii

Romanii au fost inventatorii multor lucruri care se folosesc și astăzi: drumuri și autostrăzi, sisteme de canalizare. Ei au fost, de asemenea, precursorii jurnalismului din zilele noastre. Iar editorul primului ziar din istoria omenirii a fost nimeni altul decât Caius Iulius Caesar. Acesta și-a dat seama că informația înseamnă putere, iar jurnalismul era cea mai bună modalitate de a-și răspândi ideile politice.

„Ziarul” lui Caesar se numea Acta Diurna, care înseamnă „acte zilnice”. Primele ediții ale Acta Diurna au fost inițial destinate funcționarilor romani de rang înalt, judecătorilor, edililor, quaestores și altor personaje importante, dar Cezar a realizat curând adevăratul potențial al acestui mijloc de comunicare, iar în timpul Războiului Galic a pus Acta Diurna la dispoziția publicului larg.

Jurnalul a fost afișat pe zidurile orașului Roma, astfel încât toți să îl poată citi în timp ce își vedeau de treburile zilnice. Acta erau întocmite de la o zi la alta și expuse într-un loc public pe o tablă albită numită Album. După ce rămâneau acolo o perioadă rezonabilă de timp, ele erau date jos și păstrate împreună cu alte documente publice, pentru a putea fi disponibile în scopul cercetării.

Ce cuprindea Acta Diurna

În 59 î.Hr., când Iulius Caesar a fost consul, a început Acta Diurna și a ordonat ca aceasta să fie afișată în piețe, pe ușile templelor și în toate locurile publice. Deoarece nu se mai păstrează niciun fragment din ziarul zilnic, știm despre gazetă și despre popularitatea sa printre romani, creștini și barbari doar prin intermediul scriitorilor antici.

Primul ziar din istoria omenirii
Primul ziar din istoria omenirii

Se pare că informațiile erau extrem de asemănătoare cu cele pe care le putem citi în ziarele contemporane. Acestea se refereau la informații despre dezbaterile Senatului, adunările poporului, procese, execuții, știri marine și militare și chiar nunți, nașteri, mișcările și evenimentele din familia imperială, cronici de bârfe despre ultimele aventuri amoroase ale celor bogați și faimoși. La partea de „sport”, romanii puteau afla despre rezultatele curselor de gladiatori sau de care de luptă din Circus Maximus.

Acta Diurna a introdus expresia „publicare et propagare”, care înseamnă „a face public și a propaga”. Această expresie era așezată la sfârșitul textelor și proclama o eliberare atât pentru cetățenii romani, cât și pentru cei care nu erau cetățeni.

Ziarul a fost disponibil până în anul 330 d.Hr. (transferul capitalei la Constantinopol), deci timp de aproape 400 de ani. Din 330 d.Hr. și până în secolul al XVI-lea, nu a mai apărut nimic care să semene cu un ziar. Un alt exemplu al culturii neobișnuit de înalte a Romei antice!