Home » Când, unde, cum » Când a fost înființat eMag și cine este patronul magazinului online

Când a fost înființat eMag și cine este patronul magazinului online

Ileana Mladinoiu / 12.11.2021, 10:15
Când a fost înființat eMag și cine este patronul magazinului online

Românii sunt familiarizați cu eMag, compania deținută de Naspers cu afaceri anuale la nivel global de peste 5 miliarde de dolari în media, comerț electronic și internet,  care a reușit să achiziționeaze peste 70 % din acțiunile companiei.

Când a fost înființat eMag

eMag are în palmares vânzarea online de echipamente și componente IT, electronice, electrocasnice, produse auto, articole sportive, muzică, filme, produse pentru casă, articole de îngrijire personală, petshop, articole pentru copii.

A fost înființat de către Radu Apostolescu, Dan Teodosescu și Bogdan Vlad. Activitatea magazinului online a început în 2001 cu vânzarea sistemelor de calcul și a  produselor de birotică.

Mai târziu, respectiv în 2009, 51 % dintre acțiunile companiei au fost cumpărate de Asesoft Distribution, iar director general al eMAG a ajuns Iulian Stanciu.

Într-un interviu pentru incont.stirile protv.ro din 2011, acesta declara: „Am manageri care au început în companie de la 18 ani și sunt niște exemple spectaculoase. Tineri pe care am pariat, care au crescut alături de mine și care în momentul de fată gestionează zone foarte importante, care au zeci, poate suta de milioane de euro pe mână. Am patru top-manageri care au facut MBA, încă 3 merg la un MBA plătit de companie.”

Showroom eMAG
Showroom eMAG

În 2012, eMag s-a extins și pe piața externă, realizând comerț online în Bulgaria,  iar în 2013 și în Ungaria. În țară, eMag deține 10 showroom-uri- București, Iași, Ploiești, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea, Brașov, Galați, Timișoara și Constanța.

Cine se află în spatele eMag

Radu Apostolescu, unul dintre cei trei fondatori ai companiei, a renunțat în 2014 la acțiunile deținute- 8,4 %- acestea fiind preluate de către Iulian Stanciu, care deținea 25,8 %, și de către grupul Naspers cu 74,2 %.

“eMag este mai mult decât o companie, este un spirit, este locul unde muncă şi talentul pus în valoare şi recompensat. Radu a contribuit major la tot ce înseamnă eMAG astăzi, de la ideea de business la aportul în toate etapele de evoluţie. Şi satisfacţia şi recompensa pentru această contribuţie sunt pe măsură”, declara pe atunci Iulian Stanciu.

Radu Apostolescu a decis retragerea din acţionariatul eMag, cu următoarele mărturisiri: „Pentru mine este ”visul american” împlinit şi totodată o misiune îndeplinită. Sunt şi voi fi mereu foarte aproape de eMag, dar consider că mi-am atins maximul în raport cu nivelul de dezvoltare al companiei. Este momentul să trec şi eu în altă etapă de viaţă şi să mă dedic pornirii sau sprijinirii altor proiecte”.

Investiții de peste 3,2 miliarde de lei

Suntem în martie 2021, atunci când și Iulian Stanciu se retrage din poziția de CEO, fiind înlocuit de Tudor Manea, fostul director general. Odată cu acest lucru eMag pășeste într-o nouă etapă de dezvoltare cu investiții de peste 3,2 miliarde de lei în următorii 3 ani pentru a susține dezvoltarea accelerată a comerțului online și anunță o evoluție a echipei executive, care va conduce extinderea companiei la nivel regional.

Tudor Manea, noul director general eMag România
Tudor Manea, noul director general eMag România

“Când am fost la interviu”, își amintește Tudor Manea, conform bussinesmagazin.ro,  „eu eram pregătit să demonstrez că ştiu programare, că sunt un IT-ist bun, iar la un moment dat m-a întrebat directorul general de atunci dacă am permis. Aveam permis. Eu lucram în echipa de IT, unde făceam de toate având în vedere că eram 20 de persoane, iar seara livram colete.”

Acceași sursă ne informează că Tudor Manea s-a născut în București, că a fost pasionat de matematică și că s-a specializat în IT după absolvirea Facultății de Electronică din cadrul Universității Politehnica București. Pe parcurs și-a continuat educația în eMAG cu un EMBA de la Maastricht School of Management și mai multe programe executive la Stanford University, SUA.