Când este Sfântul Mina și unde se află moaștele sale

de:
10 11. 2021, 14:44
Când este Sfântul Mina și unde se află moaștele sale

Sfântul Mina este prăznuit de creștinii ortodocşi în data 11 noiembrie, în timp ce romano-catolicii îl sărbătoresc pe 24 noiembrie. Este cunoscut ca fiind ocrotitorul celor păgubiţi, se arată grabnic ajutător a celor nedreptăţiti în procese şi a celor care au pierdut ceva sau au fost înşelaţi. Iată unde se află moaștele sale.

Sfântul Mina, ocrotitorul celor nedreptățiți

Sfântul Mare Mucenic Mina este prăznuit în fiecare an de ortodocși pe 11 noiembrie, fiind cunoscut ca ocrotitorul celor nedreptățiți, ajutător al celor păgubiți și păzitor al celor singuri. Acesta s-a născut în prima parte a secolului al III-lea, în Nakiyos, în apropiere de Memphis. A rămas orfan încă de mic, mai târziu părăsind armata pentru a merge să trăiască în singurătate.

Pentru că a continuat să creadă cu tărie în Hristos, soldații i-au tăiat capul și l-au aruncat în foc. Oasele i-au fost scoase mai apoi de creștini și îngropate. În anul 318, moaștele sale ajung în Alexandria, iar în anii următori au avut loc o mulțime de minuni săvârșite la mormântul lui. Pentru aceasta, împăratul Zenon a ridicat o biserică în cinstea Sfântului Mina, osemintele fiind puse într-o raclă spre cinstire. În jurul acestei biserici a luat naștere mai apoi orașul Abu Mena, care a fost distrus de arabi în anul 641. Abia în 1905 au fost descoperite vestigiile vechiului oraș, iar patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei a ridicat o mănăstire noua, în vecinătatea vechiului așezământ.

Unde se află astăzi moaștele Sfântului Mina

În prezent, creștinii care doresc să îl cinstească sau să se roage la Sfântul Mina, o pot face la Biserica Sfântul Mina-Vergu din București. Aici se regăsesc Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mina și părți din moaștele sale. Icoana a ajuns în această biserică în anul 1847 de la Biserica Stelea, care arsese integral. Aceasta rămăsese neatinsă de foc și este așezată astăzi la loc de cinste, în partea dreapta a catapetesmei.

Sfântul Mare Mucenic Mina

Sărbătoarea hramului începe cu o zi înainte, pe 10 noiembrie, când racla cu moaștele Sfântului Mina se scoate din biserică și așează spre închinare, sub un baldachin special amenajat în apropierea lăcașului de cult. După pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou, de pe Colina Bucuriei, sau cel de la Mănăstirea Radu Vodă, pentru Sfântul Nectarie, credincioșii merg pe 11 noiembrie să se închine la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Mina.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

„O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de ajuta cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, stiu, sfinte al lui Dumnezeu, de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fară de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat și după mutarea ta din viață aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfânta biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat” … vezi continuarea rugăciunii pe creștinortodox.ro.