Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie, și ce mari minuni a înfăptuit

Cine a fost Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie, și ce mari minuni a înfăptuit

Manolică Anca / 09.11.2021, 10:13
Cine a fost Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie, și ce mari minuni a înfăptuit

Potrivit calendarului creștin ortodox, pe 9 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Nectarie Taumaturgul vindecătorul de cancer. O parte din moaștele sale se regăsesc la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, fiind al doilea ocrotitor al acestui sfânt lăcaș de cult. Iată cine a fost Sfântul Nectarie

9 noiembrie – Sfântul Nectarie Taumaturgul vindecătorul de cancer

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, episcopul Pentapoliei, face parte dintre din cei mai noi sfinţi canonizaţi de biserica Greciei în acest secol. S-a născut în anul 1846 în Selivria Traciei din părinţi săraci, dar credincioşi. A fost botezat Anastasie şi a primit educaţie creştinească, studiind teologia şi scrierile sfinţilor părinţi la Constantinopol.

La vârsta de 20 de ani s-a stabilit în insula Hios unde le-a predat, pentru câțiva ani, teologie copiilor. Însă, simțind că nu se regăsește în acest loc, a intrat la mănăstire. Primește numele de Lazăr, dar la schimnicie i-a fost atribuit numele pe care-l va purta pentru totdeauna, Nectarie.

În 1885 şi-a desăvârşit studiile teologice şi a fost luat ca ucenic de patriarhul Sofronie, la Alexandria, unde a fost hirotonit preot şi ulterior mitropolit de Pantapole. A reușit să cucerească rapid inimile credincioşilor din parohie, fiind căutat şi iubit de toată lumea. Acest lucru a atras invidia celorlalţi prelaţi din Egipt și au început să îl defăimeze și să îl vorbească rău pe nedrept.

Retras la Atena, a dat învăţătura sa multor tineri

Săturându-se de toate nedreptățile, Sfântul Nectarie a decis să se retragă la Atena unde a dat învăţătura sa multor tineri, a predicat şi a făcut slujbe misionare în bisericile din jurul capitalei. Prin cuvintele din Evanghelie și scrierile sfinților părinți a ajutat și a luminat pe mulți. El a fost un lucrător al rugăciunii lui Iisus prin intermediul căreia şi-a găsit pacea, bucuria, blândeţea şi răbdarea pentru a putea trece peste osândirea celor din jur.

O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la Mănăstirea Radu Vodă din București
O parte din moaștele Sfântului Nectarie se află la Mănăstirea Radu Vodă din București

Între anii 1904 şi 1907, ajutat de enoriași, a contruit o mănăstire de călugăriţe în insula Eghina, loc în care şi-a găsit liniştea. Aici a rânduit o viaţă de obşte, după tradiţa Sfinţilor Părinţi, şi a dus o viaţă smerită slujind cu smerenie şi rugăciune neîntreruptă pentru toţi cei care veneau şi îi cereau binecuvântare sau un cuvânt de folos sufletesc. O mulțime de bolnavi și săraci au avut parte la Eghina de adăpost şi mângâiere, mai ales după Primul Război Mondial. Aceștia și-au găsit vindecarea rugându-se împreună cu sfântul Nectarie.

A fost canonizat în anul 1961

După două luni de suferință într-un spital din Atena, la 8 noiembrie 1920, Sfântul Nectarie şi-a dat în pace sufletul în mâinile lui Hristos. A fost îngropat la mănăstirea lui dragă, la Eghina, în biserica ce chiar el a zidit-o. Mulți bolnavi au venit la mormântul lui și au plecat tămăduiţi.

După mai bine de 20 de ani, înalții ierarhi ai Bisericii văzând minunile ce se săvârşeau acolo şi descoperind moaştele neatinse şi răspândind o mireasmă plăcută, au hotărât canonizarea Sfântului Nectarie pe 9 noiembrie 1961. Moaștele sale au fost coase şi puse în biserică la cinstit şi închinat. Astăzi este unul din cei mai veneraţi sfinţi din ai Greciei.

Printre credincioşi, Sfântul Nectarie este recunoscut ca vindecător al bolnavilor de cancer, dar şi ascultător al rugăciunilor femeilor care nu pot avea copii. Pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut şi încă le mai săvârșește, a fost numit „Taumaturgul”, adică „Vindecătorul”.

O părticică din moaștele sale se regăsesc și la Mănăstirea Radu Vodă din București unde, anual, mii de credincioși vin să se închine. Mănăstirea a primit în dar din insula Eghina o părticică din moaștele Sfântului în anul 2002, fiind așezate într-o raclă din argint, sub un frumos baldachin. De atunci, sfântul este al doilea ocrotitor al Mănăstirii Radu Vodă, după domnitorul Radu Vodă.