Home » Când, unde, cum » Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Zilele în care se dă dezlegare la pește

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Zilele în care se dă dezlegare la pește

Ileana Mladinoiu / 16.06.2022, 10:50
Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Zilele în care se dă dezlegare la pește

Anul acesta, luni, 20 iunie, va începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și va dura până pe 28 iunie. În popor este cunoscut sub denumirea de Postul Sânpetrului, iar in vechime Postul Cincizecimii, grație darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Încă din secolul al IV-lea avem primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru și Pavel în Constituțiile Apostolice, pentru ca mai apoi să găsim informații despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. Conform cercetătorilor, postul Sfânților Petru și Pavel era ținut la început numai în cercurile monahale, extinzându-se mai târziu și la credincioși.

În 2022, Sfinții Petru şi Pavel vor fi prăznuiți într-o zi de miercuri. De aceea Biserica a rânduit ca în 29 iunie să fie dezlegare la pește, cu toate că perioada de postire se încheie în ajunul sărbătorii. Durata postului se schimbă, în funcție de data Sfintelor Paști, respectiv în lunea următoare Duminicii Tuturor Sfinților, cu anumite excepții. Când Învierea Domnului este sărbătorită după 1 mai, nu mai rămân suficiente zile de post. Este un motiv ca Biserica să hotărască începutul Postului Sfinților Apostoli înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

Cine sunt Sfinții Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru

Era fratele Sfântului Apostol Andrei, originar din Betsaida, o așezare de la malul Mării Galileii. Se numea Simeon și a fost pescar înainte de a deveni ucenic al lui Hristos cel care i-a schimbat numele în Chefa, tradus „piatră”. Era căsătorit, iar după întâlnirea cu Hristos a devenit „pescar de oameni”. Chiar dacă s-a lepădat de trei ori de Hristos, înainte de răstignirea Lui, Petru a plâns cu amar această cădere și L-a mărturisit pe Hristos până la moarte. Mai mult, Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica, Bitinia. Tradiția confirmă că Petru a ajuns la Roma, unde a format Biserica de acolo. În vremea domniei lui Nero, în anul 67, pe 29 iunie, Petru a primit moarte martirică, pe colina Vaticanului.

Sfântul Apostol Pavel

Apostolul Pavel, originar din Tarsul Ciliciei (azi Turcia), a fost învățat, fariseu și rabin în diaspora evreilor și cunoscător al învățăturii iudaice din vremea sa. Din zel pentru tradiția iudaică, Saul a persecutat noua comunitate a ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Însă, în Siria, lângă Damasc, s-a întâlnit cu Hristos care i S-a arătat în chip minunat. A fost momentul când a crezut în Iisus Hristos, după care s-a botezat. Sfântul Pavel a predicat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos în Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma. A călătorit în Creta și în Malta, ajungând până în Peninsula Iberică. Sfântul Pavel ar fi murit în aceeași zi cu Apostolul Petru.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Zilele în care se dă dezlegare la pește
Sfinții Petru și Pavel

Între 1993-1997, s-au semnat două protocoale între Patriarhia Română și Ministerul Justiției cu privire la desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Au devenit ocrotitori pentru că ambii i-au greșit lui Hristos, unul prin lepădarea de El, celălalt prin prigonirea creștinilor. Dar, prin pocăință și lucrarea harului au ajuns apostoli mult iubiți. De asemenea, amândoi au trecut prin lanțuri și închisori pentru vestirea Evangheliei lui Hristos.

Zilele în care se dă dezlegare la pește în postul Sfinților Petru și Pavel

Pentru a evidenția cum se cuvine rolul pe care l-au avut cei doi mari apostoli în propovăduirea creștinismului, Biserica a hotărât cinstirea acestora prin post. Pregătirea postului înseamnă abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

În postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri mâncăm alimente fără ulei. Marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn, iar sâmbătă și duminică se mănâncă pește. Dezlegare la pește avem și pe 24 iunie, atunci când prăznuim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Mai este dezlegare la pește luni, marți și joi, doar dacă în aceste zile sărbătorim un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar.

În caz de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel pică miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei. De reținut că în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu se fac nunți.