Home » Când, unde, cum » Care este singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm” și ce înseamnă de fapt

Care este singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm” și ce înseamnă de fapt

Manolică Anca / 17.03.2022, 17:22
Care este singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm” și ce înseamnă de fapt

Limba noastră este o comoară, iar foarte multe dintre cuvintele din lexicul limbii române par a fi extrem de complicate. Cu siguranță, atunci când erai copil, unul dintre jocurile preferate din pauzele cursurilor de la școală era Fazan. Și mereu te aflai în dificultate când cuvântul pe care urma să îl rostești trebuia să înceapă cu „nt” sau „tm”. Iată care este singurul cuvânt din lexicul român care începe cu „tm”.

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”

Copiii anilor 90 obișnuiau să se joace în fața blocului, socializau mult mai mult cu cei de vârsta lor, atunci când interacționau prin jocuri de tipul „baba oarba”, „de-a v-ați ascunselea”, „lapte gros” sau „Fazan”.

Cel din urmă reprezintă o activitate verbală ce îți pune la încercare creativitatea, inteligența și cultura generală. Regulile jocului Fazan sunt extrem de simple. Tot ce trebuie să faci este să găsești cuvântări ce încep cu ultimele două litere ale cuvântului rostit de colegul de dinainte.

Cei care câștigă sunt, de obicei, acei jucători isteți care găsesc cuvinte mai dificile, cu terminații inedite, menite să îl „prindă în capcană” pe interlocutor. De exemplu, vorbe care se termină în: „nt”, „ps”, „pt”, „ft”, „sc” sau „tm”.

Puțini sunt cei care știu faptul că singurul cuvânt din vocabularul românesc care începe cu „tm” este „Tmeză”. Potrivit Dexoneline, acesta înseamnă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. Pluralul pentru el este „tmeze”.

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”
Singurul cuvânt din limba română care începe cu „tm”

Singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale

Este vorba despre un cuvânt lung, care are 17 litere și 8 vocale. Deși te-ai fi gândit la vreo denumire științifică greoaie sau la vreun alt termen complicat, nici vorbă de așa ceva. Potrivit celor de la shtiu.ro, singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale ale alfabetului, a, e, i, o, u, ă, î, â este „AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE”.

Mai mult, există alte două cuvinte și mai complexe. „ULTRAREVOLUŢIONAREI” și „SEMIAUTOPROPULSATEI” sunt vorbele ce conțin cele 5 vocale principale, repetate de câte două ori, acestea două având un total de 19 litere.

Unele cuvinte românești reușesc să aibă o structură mai atipică decât cuvintele tradiționale. Un exemplu este și cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale. Acesta este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie”.

TOP 5 cele mai lungi cuvinte din limba română

Cel mai lung cuvânt din limba română ar avea, potrivit dictio.ro, 44 de litere şi nu se găseşte în DEX, dar reprezintă denumirea medicală pentru o boală foarte gravă. Este vorba despre „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, din carierele de piatră sau din alte industrii extractive, din cauza inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

  • PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) – silicoză
  • DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă
  • ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) – o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli
  • GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii
  • DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică