Cel mai probabil, una dintre primele întrebări pe care le pun profesorii de geografie elevilor este care sunt continentele de pe Pământ. În articolul de mai jos vei afla ce sunt continentele, care sunt cele 7 continente de pe Glob, dar și ce înseamnă denumirile lor.
În definiție, continentele sunt cele mai vaste întinderi de uscat înconjurate în totalitate sau aproape în totalitate de oceane sau mări, care cuprind și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. În caz că nu știați deja asta, aceste suprafețe imense, formează învelișul uscatului, totalizând nu mai puțin de 27% din suprafața totală a Terrei.
După cum spuneam, pe Pământ există șapte continente, iar acestea sunt: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa. Cu toate acestea, unii sunt de părere că există numai șase continente, deoarece Asia nu este separată de Europa decât printr-o limită convențională, calculând cele două continente menționate ca fiind unul, adică Eurasia.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am întrebat la un moment dat de unde vin denumirile continentelor. Ei bine, fiecare dintre aceste denumiri are o poveste aparte. Unele au legătură cu felul în care arată, iar altele sunt legate de modul în care au fost descoperite.
Continentul African și-a primit denumirea de la romani. Africa provine de la cuvântul din limba arabă „afar”, care înseamnă „pământ” sau „praf”.
Numele celor două continente (America de Nord și America de Sud) provine de la exploratorul Amerigo Vespucci.
În limba asiriană, cuvântul „Asia” înseamnă „soarele răsare”.
Denumirea acestui continent provine de la „terra australis incognita” și înseamnă ”teritoriu sudic necunoscut”.
Numele continentului înseamnă „opus Arcticii”. În limba greacă „Arktikos” este numele constelației Ursa Mare, care se poate observa deasupra Polului Nord.
Se pare că numele acestui continent provine de la cuvântul fenician „ereb”, însemnând „toate lucrurile” sau „vest”. Pe de altă parte, din punct de vedere etimologic, numele Europa ar veni din limba greacă, adică de la cuvintele „Eur” (întins) și „op”, care înseamnă „ochi”. Pentru prim oară, denumirea de Europa a fost folosită în mitologia greacă. Mai exact, în „Legendele Olimpului”, Zeus s-a îndrăgostit de o nimfă numită Europa ce culegea flori pe litoralul pontic.
Cu o suprafață de 43.602.000 kilometri pătrați, Asia este cel mai mare continent. Pe de altă parte, la polul opus se află Australia care (împreună cu Oceania) are doar 8.970.000 km pătrați.
Istanbulul este singurul oraș de pe Glob situat pe două continente (Asia și Europa). În Asia sunt vorbite cele mai multe limbi, adică peste 2.300 de limbi diferite.
Cele mai mici state din lume se găsesc în Europa, iar acestea sunt Vatican și Monaco. De fapt, în Europa sunt cinci state care se află în clasamentul celor mai mici țări din lume. Primele două le-am menționat deja, iar celelalte trei sunt: San Marino, Liechtenstein și Malta.