Home » Știri » Singura țară europeană care se întinde pe 3 continente. Cum este posibil acest lucru

Singura țară europeană care se întinde pe 3 continente. Cum este posibil acest lucru

Alexandru Cazacu / 12.02.2021, 14:12
Singura țară europeană care se întinde pe 3 continente. Cum este posibil acest lucru

Probabil nu mulți sunt cei care știu acest lucru, însă există o țară europeană care se întinde pe 3 continente. Totodată, acest stat este reprezintă și una dintre cele mai căutate destinații de pe continentul european.

Singura țară europeană care se întinde pe 3 continente

Mai exact, este vorba despre Portugalia, care are o diviziune administrativă foarte interesantă. Datorită acestui lucru, Portugalia are teritorii pe nu mai puțin de trei continente. Din punct de vedere geografic, această țară este situată în Europa, în sud-vestul Peninsulei Iberice.

Pe de altă parte, Portugalia deține de asemenea două teritorii care aparțin din punct de vedere teritorial de alte două continente. Este vorba despre Insulele Madeira și Arhipelagul Azore. Acestea sunt situate în Oceanul Atlantic, au statut de regiuni autonome și se autoguvernează.

Madeira și Arhipelagul Azore au fost descoperite de navigatorii portughezi în urma primelor călătorii importante pe care aceștia le-au făcut la începutul secolului al XV-lea. După ce au descoperit cele două teritorii aceștia le-au anexat Portugaliei.

Insula Madeira

Această insulă se află la 650 de kilometri de principala parte continentală a Portugaliei și la o distanță de 970 de kilometri de Lisabona. Insula este mai aproape de continentul african decât de Europa. Madeira mai este numită ”Grădina Domnului” sau ”Vasul floral plutitor” și își are capitala la Funchal.

În anul 1418, după o furtună foarte puternică, navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira au ajuns pe insule. Gonçalves a fost cel care a pus bazele orașului-port Funchal și este înmormântat chiar într-o catedrală din oraș.

Țara din Europa care se întinde pe trei continente
Țara din Europa care se întinde pe trei continente

Arhipelagul Azore

Aflat la o distanță de aproximativ 1.500 de kilometri de Lisabona și 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord, Arhipelagul Azore este format din nouă insule și nenumărate recife, São Miguel fiind cea mai mare insulă a arhipelagului. Insulele sunt întinse de la nord-vest la sud-est și sunt de origine vulcanică. Suprafețele acestora variază între 747 km pătrați (São Miguel) și 17 km kilometri pătrați (Corvo).

Insulele Arhipelagului Azore sunt împărțite în trei grupuri: Grupul Estic (insulele São Miguel și Santa Maria), Grupul Central (insulele Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico și Insula Faial) și Grupul Vestic (insulele Flores și Corvo). Acestea sunt de origine vulcanică, fapt care o arată și numeroasele conuri și cratere vulcanice. Vulcanul Pico are o altitudine de 2.351 metri și este cel mai înalt din Azore.

De ce să alegi o vacanță în Azore pe timp de iarnă

Deși nu poți face plajă, în majoritatea zilelor la amiază te poți plimba în tricou. Chiar dacă ploile îți fac apariția, aproape tot timpul poți găsi o zonă însorită.

Pe timp de iarnă nu poți face baie în ocean, însă, în zona Frunas apele termale cu nenumărate beneficii pentru organism, au temperaturi de 38-39 de grade Celsius și sunt extraordinare pentru relaxarea în aer liber.

Cu ajutorul costumelor speciale pentru acest sport, poți practica surf chiar și în perioada sezonului rece. În cazul în care nu știi să stai pe o placă de surf, aici se găsesc centre cu instructori specializați care îți pot da lecții.