Home » Când, unde, cum » Câte centrale nucleare are Ucraina și unde sunt amplasate. De ce le vor rușii cu orice preț

Câte centrale nucleare are Ucraina și unde sunt amplasate. De ce le vor rușii cu orice preț

Alexandru Cazacu / 05.05.2022, 09:37
Câte centrale nucleare are Ucraina și unde sunt amplasate. De ce le vor rușii cu orice preț

În Ucraina există mai multe reactoare nucleare operabile, care generează aproximativ 50% din energia electrică a țării. Cu toate acestea, unele dintre ele au fost deconectate de la rețea când au început atacurile armate ale Rusiei. În caz că nu știați, centralele nucleare din Ucraina au fost proiectate și construite de către ruși. Află în continuare câte centrale nucleare are Ucraina, unde sunt amplasate și de ce le vor rușii cu orice preț.

Câte centrale nucleare are Ucraina și unde sunt amplasate

Ei bine, în Ucraina există 15 reactoare nucleare în funcțiune, situate în patru centrale. Acestea produc, în mod obișnuit, aproximativ jumătate din energia electrică a țării. De asemenea, ucrainenii mai au și 4 reactoare dezafectate la centrala nucleară de la Cernobîl.

Cu 6 reactoare și o capacitate de aproape 6 gigawați, centrala de la Zaporoje este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Acum, aceasta este ocupată de forțele ruse, la fel și cea de la Cernobîl – locul unde, în 1986, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.

Centrala nucleară Khmelnistky este situată în partea de nord a regiunii Khmelnitsky, la 350 de kilometri vest de Kiev, într-o zonă cu activitate seismică ridicată. Cea de la Rivne se află în apropiere de orașul Varash (cunoscut sub numele de Kuznetsovsk până în 2016) în regiunea Rivne din nord-vestul Ucrainei,

Ultima dintre acestea este centrala nucleară din Ucraina de Sud. Aceasta este situată în apropierea orașului Yuzhnoukrainsk, din regiunea Mykolaiv, la aproximativ 350 de kilometri sud de Kiev. Este a doua cea mai mare centrală nucleară funcțională a Ucrainei și face parte din Complexul Energetic din Ucraina de Sud, împreună cu Centrala electrică de stocare prin pompare Tashlyk și hidrocentrala Oleksandrivska. Centrala se află pe malul râului Pivdennyi Bug, iar cele trei reactoare ale sale generează 2850 mW.

Câte centrale nucleare are Ucraina, unde sunt amplasate și de ce le vor rușii cu orice preț
Câte centrale nucleare are Ucraina, unde sunt amplasate și de ce le vor rușii cu orice preț

De ce le vor rușii cu orice preț

Există mai multe motive pentru care rușii dau târcoale centralelor nucleare din Ucraina. Să începem cu motivul declarat, însă nedovedit, al Rusiei pentru a prelua centralele nucleare ucrainene, și anume pentru a împiedica Kievul să construiască bombe termonucleare. Acuzațiile au escaladat pe 9 martie, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharaova, a declarat presei ruse că Ucraina intenționează să să folosească presupusul său arsenal nuclear împotriva Rusiei.

Ba chiar mai mult de atât, interesul Rusiei față de centralele nucleare ale Ucrainei este și din punct de vedere economic, având în vedere că doar centralele de la Cernobîl și Zaporoje pot aduce sute de milioane de dolari Rusiei. Totodată, preluarea controlului asupra centralelor nucleare ar putea ajuta Rusia să controleze alimentarea cu energie a Ucrainei, provocând astfel suferință populației și afectând comerțul.

„Industria și economia Ucrainei nu pot funcționa dacă 50% din capacitățile sale de generare a energiei sunt fie controlate de forțele ruse, fie dezactivate”, spune Robert J. Bunker, directorul de cercetare la Futures LLC, potrivit thedailybeast.

De asemenea, o amenințare nucleară reprezintă o armă psihologică foarte mare. Potrivit lui Hal ofițer de informații militare în rezervă: „Este o armă psihologică folosită pentru a teroriza populația”. În opinia specialistului, rușii vizează centralele nucleare pentru a pune o presiune uriașă asupra guvernului ucrainean să capituleze.