Home » Când, unde, cum » Câte țări sunt în lume. Numărul recunoscut oficial de Organizația Națiunilor Unite

Câte țări sunt în lume. Numărul recunoscut oficial de Organizația Națiunilor Unite

Cojocaru Cristian / 16.11.2021, 17:42
Câte țări sunt în lume. Numărul recunoscut oficial de Organizația Națiunilor Unite

În lume există 195 de țări numai că nu toate acestea sunt recunoscute de către Organizația Națiunilor Unite. Află care este numărul total al țărilor de pe întregul glob.

Care este numărul de țări din întreaga lume

În prezent, există 195 de țări suverane și independente. Dintre acestea nu toate sunt recunoscute de către Organizația Națiunilor Unite (ONU). La nivel global, sunt trei națiuni care s-au autodeclarat independente numai că, celelalte state ale lumii nu le recunoaște. Astfel, dintre acestea amindim Somaliland, Transnistria și Artsakh (Nagorno – Karabakh).

Pe de altă parte, pe Pământ există o zonă care este recunoscută drept stat dar doar parțial, fiind vorba despre Insulele Cook și de cele mai multe ori acționează ca suverane însă niciodată nu și-au declarat independența și totodată nici nu au început procesul de aderare la Organizația Națiunilor Unite.

Astfel, în urma unui calcul simplu vei ajunge la un număr de 201 țări în întreaga lume. Chiar și așa, la nivel mondial există mai multe regiuni care pot fi considerate drept țări, cu toate că nu au primit această recunoaștere la nivel mondial. Dacă și aceste regiuni ar fi luate în calcul, atunci numărul ar ajunge la 249 de țări.

Atunci când vei realiza o scurtă documentare vei observa că în funcție de numărul codurilor de țară vei descoperi 249 de națiuni care sunt listate. De ce? Pentru  că în lista respectivî sunt cuprinse și teritoriile dependente, dar și națiunile autodeclarate. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă o țară, ar trebui să afli care este definiția acesteia.

Cu toate că aceasta are mai multe explicații, oricare dintre acestea pot fi adevărate. Un exemplu în aceste sens definește o țară ca acel stat care are o populație permanentă și un teritoriu bine delimitat. Practic, nu există o definiție concretă și general valabilă care să îți explice ce reprezintă o țară.

țări lume
Ultima tara recunoscuta de ONU este Sudanul de Sud

Câte țări recunoaște ONU

După cum se arată pe Wikipedia, țara reprezintă o parte din suprafața planetei care este delimitată convențional prin hotare. Aceasta are un nume, un steag, o stemă, o monedă proprie și una sau mai multe limbi oficiale. Tot din aceeași sursă reiese faptul că o țară trebuie să aibă un statul politic și economic, venit pe cap de locuitor, suprafață, numărul populației și etniile acesteisa, religiile, relieful și organizarea administrativ-teritorială.

Astfel, o țară trebuie să aibă bine definit un teritoriu și să aibă un Guvern funcțional care să poată întreține relațiile diplomatice cu celelate state. În acest fel, ea ajunge să fie recunoscută la nivel internațional drept o țară independentă și suverană. Totuși, de ce ONU recunoaște oficial mai puține țări?

Potrivit ONU, organismul care a fost creat în scopul de a susține drepturile fundamentale ale oamenilor din întreaga lume, o țară trebuie să fie recunoscută de către toate celelalte țări membre ale ONU, înainte să poate fi considerată un stat. Recunoașterea acesteia ca stat presupune că înainte să fie dispus să își asume relațiile diplomatice cu celelalte țări membre ale ONU.

Astfel, de cele mai multe ori, numărul total de țări este bazat pe numărul de state membre ale ONU care sunt recunoscute de către instituția internațională. Astfel, în lume există 193 de membri ai ONU. Cu toate acestea, deși există 193 de țări membre recunoscute de către ONU, pe lângă acestea se află și două state observatoare ale ONU precum Sfântul Scaun cunsocut și sub numele de Vatican, dar și Autoritatea Palestiniană.

Cu atât mai mult, șase state au obținut o recunoaștere parțială ca fiind state membre ale ONU. Aici amintim: Taiwan, Sahara de Vest, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia și Cipru de Nord. Teritoriile respective sunt revendicate de către alte state, însă nu dețin controlul asupra lor. Ultima țară membră admisă de ONU a fot Sudanul de Sud, aceasta fiind recunoscută ca țară în anul 2011.