Home » Când, unde, cum » Câte zile libere sunt de Rusalii

Câte zile libere sunt de Rusalii

Manolică Anca / 17.06.2021, 14:41
Câte zile libere sunt de Rusalii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. În fiecare an, românii beneficiază de zile libere cu ocazia acestei sărbători, lucru care se va întâmpla, desigur, și în 2021. Iată pe ce dată pică și câte zile libere sunt de Rusalii.

Câte zile libere sunt de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor este considerată a fi una din cele mai vechi sărbători creștine și este prăznuită atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici. Aceasta mai este cunoscută și ca Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecime și este prăznuită, în fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Această sărbătoare este celebrată timp de două zile și prima zi de Rusalii va pica întotdeauna într-o zi de duminică, iar cea de-a doua, lunea. Potrivit calendarului ortodox 2021, Rusaliile pică în acest an în 20 iunie, duminică, și în 21 iunie, luni. Și fiindcă este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, românii au zile libere legale cu această ocazie.

Câte zile libere sunt de Rusalii? Ei bine, cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații vor avea două zile libere legale, duminică și luni. Conform Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de datele în care se celebrează de fiecare cult religios în parte.

Românii vor avea două zile libere de Rusalii
Românii vor avea două zile libere de Rusalii

Care sunt următoarele sărbători legale și zile libere în 2021

Astfel, anul 2021 aduce 15 zile libere legale pentru români. Însă, doar șapte dintre acestea vor pica în cursul săptămânii, restul de opt urmând a coincide cu zilele de sâmbătă și duminică. Iată ce sărbători legale și zile libere vor mai fi până la sfârșitul anului:

  • 20 iunie – Rusaliile – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 21 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită marți;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită miercuri;â
  • 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită sâmbătă;
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită duminică.

O zi liberă în plus, în 2021, dacă participi online la recensământ

Cu toate acestea, potrivit Ordonanție de Urgență nr. 19/4 februarie 2020, românii mai pot beneficia de o zi liberă de la stat în anumite condiții, în perioada august-septembrie. Ordonanța cu privire la organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca toate persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului primesc dreptul la o zi liberă, plătită.

Recensământul 2021 va avea loc în perioada iulie-noiembrie, iar colectarea datelor se va face în două etape: în august-septembrie va avea loc completarea datelor pe internet, prin autorecenzare, iar în octombrie-noiembrie 2021 vor fi interviurile cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet. Așadar, în perioada august-septembrie 2021 se va organiza colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri. Toți cei care se vor autorecenza prin intermediul internetului vor avea dreptul la o zi liberă, plătită de angajator.

Dovada autorecenzării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a realizării cu succes a acestei acțiuni, iar în baza acestui cod, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaţilor această zi liberă plătită, pe o dată stabilită de comun acord, în maximum de 12 luni de la data autorecenzării.