Home » Când, unde, cum » Pe ce dată pică Rusaliile și ce se sărbătorește, de fapt, în această zi

Pe ce dată pică Rusaliile și ce se sărbătorește, de fapt, în această zi

Violeta Badea / 03.06.2021, 14:31
Pe ce dată pică Rusaliile și ce se sărbătorește, de fapt, în această zi

Pe ce dată au loc Rusaliile și cum trebuie să te pregătești pentru această sărbătoare. Sărbătoarea de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină și încheierea ciclulului de sărbători pascale pentru toți credincioșii. Pe ce dată au loc Rusaliile și cum trebuie să te pregătești pentru această sărbătoare veți afla din materialul următor.

Pe ce dată au loc Rusaliile

Rusaliile sunt sărbătorite atât de creștinii ortodocși, cât și de cei greco-catolici. Pogorârea Sfântului Duh are loc la 50 de zile de la Sărbătoarea de Paște, moment în care credincioșii omagiază așa cum se cuvine cele două zile de Rusalii. Anul acesta, creștinii ortodocși vor sărbători Rusaliile pe data de 20, respectiv 21 iunie.

Din anul 2008, în țara noastră prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate sărbători legale, dar nu numai în România se întâmplă acest lucru. Cetățenii Franței, Germaniei, Greciei, Austriei, Belgiei, Ciprului, Danemarcei, Estoniei, Islandet, Luxembrugului, Ungariei, Norvegiei, Țărilor de Jos (Olanda), Madagascarului sau Senegalului se bucură de două zile de relaxare.

Traditii si obiceiuri de Rusalii
Traditii si obiceiuri de Rusalii

Cum trebuie să te pregătești pentru această sărbătoare

Sărbătoarea de Rusalii are o însemnătate foarte mare pentru creștinism. Se spune că în această zi Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli și în acest mod sa luat naștere la Ierusalim Biserica lui Hristos. La acea vreme, apostolii au început să vorbească limbi necunoscute și să descopere învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, făcând numeroase minuni.

Ca orice sărbătoare mare, Rusaliile vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care oamenii trebuie să le respecte cu strictețe. Termenul de „Rusalii” provine din limba latină „rosalia”, acesta era numele sărbătorii trandafirilor. O altă credință din popor spune că rusaliile reprezintă, de fapt, spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă de unde au venit și încep să le facă probleme oamenilor.

Pentru a le pierde urma, oamenii le-au schimbat denumirea de rusalii și le-au numit iele sau zâne. Binînțeles, tradițiile și obiceiurile diferă în funcție de fiecare zonă a țării. În unele regiuni, oamenii se strâng în grupuri de băieți și merg prin sate pentru a colinda. Se spune că oamenii bolnavi care vor primi acest colind se vor vindeca.

În alte zone ale țării, sătenii obișnuiesc să i își împodobesc casele cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a fi feriți de boală și de nenorociri. De asemenea, femeile au grijă să ungă tocurile caselor cu usturoi pentru a-și proteja familia de cele rele pe tot parcursul anului. În plus, feciorii aduc ramuri de tei din păduri la biserică pentru a fi sfințite de preot, pentru ca mai apoi credincișii să le ia și să le pună acasă la icoane.

În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, gospodinele dau de pomană oale de lut împodobite cu flori, cu un colac deasupra. Se spune că cei din familie vor avea parte de sănătate și prosperitate. De asemenea, bătrânii susțin că dacă vremea este frumoasă de Rusalii, așa va fi tot timpul anului.