Home » Când, unde, cum » Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează pe litoralul românesc. Suma frumoasă la care poate ajunge lunar

Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează pe litoralul românesc. Suma frumoasă la care poate ajunge lunar

Alexandru Cazacu / 12.07.2021, 13:57
Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează pe litoralul românesc. Suma frumoasă la care poate ajunge lunar

Deși majoritatea românilor merg vara la mare pentru a se bucura de soare și de apa mării, unii oameni merg pe litoralul românesc pentru a munci. În următoarele rânduri, îți vom spune câți bani câștigă un chelner care lucrează la mare.

Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează pe litoralul românesc

După cum spuneam pentru majoritatea oamenilor, marea înseamnă distracție și relaxare, însă pentru alții înseamnă multă muncă, dar și oportunitatea de a câștiga bani frumoși. Dacă te afli printre cei interesați de un astfel de job sezonier, trebui să știi că mulți angajatori caută în această perioadă chelneri pentru restaurantele de pe malul mării. Este important să menționăm că salariile diferă de la un local la altul și de la o stațiune la alta.

Potrivit site-urilor de recrutare, salariile ospătarilor pornesc de la aproximativ 1.900 de lei pe lună, dar pot ajunge chiar și la 4.000 de lei. Cu toate acestea, este știut faptul că cel mai important pentru chelneri sau la barmani este bacșișul, care le crește considerabil salariul.

Este de asemenea important să menționăm și faptul că experiența constituie un mare avantaj, iar unii angajatori nu prea mai acceptă oameni fără experiență în domeniu.

Ce salariu poate primi un chelner care lucrează la mare

Deși leafa unui chelner pleacă de la aproximativ 2.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, angajatorii nu au voie să dea salarii mai mici decât salariul minim pe economie.

”Salarizarea nu poate fi mai mică de 2300 lei, salariul minim pe economie la acest moment. În primul rând angajarea trebuie să se facă conform calificării persoanei respective. În domeniul HoReCa vorbim de barman, deci trebuie să ai curs de barman, sau de ospătar, sau de bucătar. Deci angajarea trebuie făcută numai pe calificarea pe care o ai”, susținea Adelina Vlad, potrivit focuspress.ro.

Un job de chelner pe litoralul Mării Negre poate aduce salarii destul de mari. De exemplu, un ospătar poate strânge în trei luni de vară mai bine de 3.000 de euro.

Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează la mare
Câți bani câștigă un chelner, dacă lucrează la mare

Cât se câștigă în Mamaia, stațiunea de lux a litoralului românesc

Într-o zi normală, un chelner servește în medie cam 100 de mese. Așadar, dacă acesta primește un salariu de aproximativ 2.000 de lei, la acești bani se va adăuga și bacșișul. Majoritatea clienților obișnuiesc să lasă câte ceva, iar dacă chelnerul primește la fiecare masă câte 10 lei, la sfârșitul turei, va avea în buzunar 1.000 de lei. Cu alte cuvinte, ospătarii cu experiență pot ajunge să câștige bani frumoși lucrând în localurile de pe litoralul românesc.

Lipsă de personal în industria HoReCa

În ciuda acestor sume și a faptului că mulți clienți obișnuiesc să lase bacșiș, se pare că multe dintre firmele din industria HoReCa reclamă că se confruntă în această perioadă cu un deficit major de personal. Potrivit estimărilor, de pe litoralul din România lipsesc 25.000 de angajați, fapt care afectează calitatea serviciilor. Ba chiar mai mult de atât, această situație a fost precizată și de deputatul USR-PLUS Cristina Prună, într-o postare pe Facebook, potrivit cancan.ro.