Home » Când, unde, cum » Câți bani cheltuiește Rusia pe zi pentru războiul cu Ucraina. Calculul realizat de specialiști

Câți bani cheltuiește Rusia pe zi pentru războiul cu Ucraina. Calculul realizat de specialiști

Alexandru Cazacu / 17.05.2022, 14:25
Câți bani cheltuiește Rusia pe zi pentru războiul cu Ucraina. Calculul realizat de specialiști

Pe măsură ce Rusia își continuă asaltul militar asupra Ucrainei, loviturile asupra economiei sale ar putea fi resimțite mulți ani de acum încolo. Invazia se află acum la a treia lună, iar pentru a o susține, rușii cheltuiesc sute de milioane de dolari zilnic, spun specialiștii. Câți bani cheltuiește Rusia pe zi pentru războiul cu Ucraina, puteți afla în rândurile următoare.

Câți bani cheltuiește zilnic Rusia pentru războiul cu Ucraina

Mai exact, rușii cheltuiesc zilnic aproximativ 900 de milioane de dolari, potrivit celor de la „Sporef”, revistă americană specializată pe știrile militare. Conform estimărilor, mai mulți factori duc la aceste costuri extrem de mari, printre care și plata soldaților ruși, furnizarea de muniție, gloanțe și rachete, dar și costul reparației echipamentului militar pierdut sau deteriorat.

De asemenea, rușii trebuie să plătească și pentru miile de rachete de croazieră și alte arme scumpe care au fost utilizate pe perioada conflictului. Se pare că acestea din urmă costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, scriu cei de la News Week.

Mai mult de atât, la aceste sume nu se adaugă și cât de mult ar fi pierdut Rusia pe plan financiar, în urma sancțiunilor economice care i-au fost impuse după lansarea invaziei în Ucraina. De fapt, conform Casei Albe, aceste sancțiuni ar putea rămâne în vigoare chiar și în cazul în care Rusia și-ar retrage forțele militare.

Pe lângă toate acestea, Ucraina a dat o lovitură majoră Rusiei în luna aprilie, când forțele militare ucrainene au scufundat „Moscova”, un crucișător cu rachete rusesc și navă amiral a marinei. Potrivit Forbes Ucraina, această pierdere a fost estimată la 750 de milioane de dolari. Tot în luna aprilie, publicația a raportat că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului, dar că nava de război „Moscova” a fost de departe cea mai costisitoare țintă.

Câți bani cheltuiește zilnic Rusia pentru războiul cu Ucraina
Câți bani cheltuiește zilnic Rusia pentru războiul cu Ucraina

Pierderi pentru Rusia în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari

Mulți observatori credeau că Rusia va ieși victorioasă la scurt timp după invazia Ucrainei, având în vedere superioritatea sa militară. Cu toate acestea, rușii nu a avut prea mult succes din acest punct de vedere, până în acest moment. Forțele armate ruse nu au reușit să preia controlul asupra Kievului, luptând însă în alte orașe mari.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a precizat că fiecare mișcare a forțelor militare ruse a fost întâmpinată cu o rezistență puternică din partea ucrainenilor.

„Tot ce pot să vă spun este că rușii nu au făcut genul de progres în Donbas și în sud pe care credem că și-au dorit să îl facă. Credem că au întârziere” , a spus Kirby, potrivit sursei citate.

Eșecurile Rusiei vin cu un mare preț, atât financiar, cât și în ceea ce privește pierderile de vieți omenești. Cu toate acestea, Kremlinul a fost reticent să facă publice cifrele despre victimele militare. Pierderile directe din război au costat Rusia aproximativ 7 miliarde de dolari, potrivit companiei de consultanță Civitta.