Home » Când, unde, cum » Câți metri pătrați are un ar, un hectar sau un pogon

Câți metri pătrați are un ar, un hectar sau un pogon

Manolică Anca / 20.07.2021, 17:48
Câți metri pătrați are un ar, un hectar sau un pogon

Câți metri pătrați are un ar, un hectar sau un pogon. În România, suprafața unui teren agricol este măsurată, în general, în hectare. Sunt, însă, și situații în care auzim denumiri precum „ar” sua „pogon”. Iată cum se „traduc” acestea în sistemul metric.

Contorizarea se face încă din cele mai vechi timpuri

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au ținut să contorizeze și să gestioneze catitățile cu care au lucrat. Fie că vorbim despre agricultură, comerț, unitățile de măsură au fost de mare ajutor, încă de acum nuu de ani. Primul popor care a inventat standarde de greutate și lungime a fost cel egiptean, folosind-se de anumite părți ale corpului uman.

Prima contorizare, și cea mai veche, a fost aceea de „un cot”, folosită pentru prima dată în preajma anului 3000 î.Hr. Măsura era considerată a fi distanța de la cot până în vârful degetului mijlociu, a unei persoane adulte. Astăzi, putem aprecia o astfel de distanță ca fiind în jur de 45 de centimetri.

Câți metri pătrați are un ar, un hectar sau un pogon

Însă, dezvoltarea agriculturii cerea noi forme de contorizare, unele mai mari de această dată. În prezent, suprafața agricolă se raportează cel mai frecvent în hectare. Aceasta este unitatea de măsură cel mai des utilizată pentru terenuri, atunci când se prezintă dimensiunea, mărimea unei proprietăți.

Teren agricol
Teren agricol

Hectarul, ca unitate de suprafață, măsoară 10.000 de metri pătrați, în care metrul pătrat este format dintr-o suprafață egală. Ca unitate de măsură, acesta corespunde unei suprafețe egale cu un metru în lungime şi un metru lățime. Astfel, cinci hectare înseamnă o suprafață de 50.000 de metri pătrați, iar atunci când vorbim despre o parcelă de 5.000 de metri pătrați, atunci ea reprezintăă jumătate de hectar de teren agricol.

Un pogon este contorizat ca fiind jumătate de hectar și cum jumătate de hectar înseamnă 5.000 metri pătrați, atunci un pogon are 5.000 metri pătrați, Practic, un hectar este egal cu două pogoane. Arul este utilizat în calcularea ariei, fiind o unitate de măsură des întâlnită în țara noastră. Un ar are valoarea de o 100 de metri pătrați. Astfel, aria unui ar este egală cu un pătrat cu latura de zece metri. Așadar, un hectar are două pogoane și 100 de ari, iar un pogon are 50 de ari.

Alte unități de măsură vechi

Dacă palma și cotul sunt unele dintre cele mai vechi, dar și cunoscute unități de măsură, ei bine, află că mai există și altele. De exemplu, măsurătorile ca bobul de orz sau clipita nu se mai folosesc în zilele noastre. Anglo-saxonii sunt cei care foloseau bobul de orz ca unitate de măsură, care însemna în jur de 8,5 milimetri. Această contorizare este încă păstrată de englezii și americanii care se ocupă de confecționarea pantofilor.

În privința unităților de măsură vechi românești, exemplele sunt multe. Printre acestea se regăsesc ocaua, egală cu 1,520 L, dramul, echivalent cu 152 ml, stânjenul pătrat, echivalent cu aproximativ 4 metri pătrați. În cazul terenurilor agricole, se foloseau unități de măsură precum: falce, care reprezenta 1,43 ha sau aproximativ 14000 metri pătrați. De asemenea, se folosea și prăjina, care era echivalentul a 180-210 metri pătrați.