Home » Când, unde, cum » Cum depui online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat

Cum depui online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat

Violeta Badea / 10.05.2021, 17:21
Cum depui online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat

Cum depui online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le dă o veste bună fermierilor din România! Aceștia scapă de cozi şi îmbulzeală, deoarece au posibilitatea de face online demersurile pentru înregistrarea cererilor unice de plată la hectar pe anul 2021. În acest material vă vom prezenta, pas cu pas, cum se depune online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat.

Cum depui online o cerere la APIA pentru subvenții de la stat

Pandemia provocată de noul coronavirus a afectat toate domeniile, iar aici este inclusă și depunerea cererilor APIA pentru subvenții de la stat. Din acest motiv, funcționarii APIA au venit cu o nouă propunere pentru a ușura sau a nu încărca activitatea de primire a documentelor pentru subvenții atunci când fermierii vor avea acces să depună cererea unică.

Lucru foarte util, ținând cont de cozile la care erau nevoiți oamenii să aștepte. Astfel, funcționarii APIA pot primi documentele necesare și în format electronic, dar prezența fermierului pentru semnarea cererii rămâne obligatorie. Aceștia vor fi programați pentru obținerea acestuia atunci când lucrurile vor reintra în normal şi se va relua programul cu publicul. Menționăm că aceste cereri se pot depune până la data de 15 mai.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Fermierii care vor să obțină subvenții pentru suprafețe mai mari de 50 de hectare de teren agricol vor depune cererea la centrele județene APIA, iar pentru cele mai mici de 50 de ha (sau egale), la centrele locale. Funcționarii le recomandă fermierilor să verifice  situația terenurilor în Registrele agricole ale primăriilor, iar crescătorii de animale, în Registrul Național al Exploatațiilor.

De asemenea, APIA anunță că sunt eligibile la plata terenurile agricole cu suprafețe de cel putin un ha, formate din parcele de minimum 0,3 ha. Pentru livezi, pepiniere pomicole, arbuști fructiferi, pepiniere viticole, vii și culturi de hamei suprafața minimă admisă a parcelei este de 0,1 ha. Pentru legume cultivate în sere și solarii sunt eligibile terenurile de cel putin 0,3 ha, formate din parcele cu suprafața minimă de 0,03 ha.

Cum depui online o cerere la APIA
Cum depui online o cerere la APIA

Care sunt documentele necesare

În continuare vă prezentăm documentele necesare solicitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la depunerea Cererii unice de plată:

  • Copie CI/BI/pașaport;
  • Dovadă cont bancar activ;
  • Pentru persoanele juridice – actele care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală și numirea/desemnarea unui administrator;
  • Documentele specifice, diferențiate pe tipul de sprijin;
  • Documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic (ZIE), precum și a animalelor declarate.

În cazul solicitării sprijinului aferent submăsurilor 11.1, 11.2 agricultură ecologică, fermierul trebuie să depună următoarele acte în termen:

  • copie fișă de înregistrare a beneficiarului în agricultura ecologică conform Anexei 1 din Ordinul MADR 1253/2013, cu modificările și completările ulterioare, vizată de către Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) și valabilă pentru anul în curs (aceasta se depune la APIA până la data de 1 noiembrie 2021 inclusiv). Conform art.2 alin.16 din Ordinul MADR  1253/2013, în fiecare an, până la data de 15 iunie (inclusiv), operatorii au obligația de a-și înregistra activitatea în sistemul de agricultură ecologică (de a depune documentația prevăzută la art.2 alin.10 la DAJ);
  • copia documentului justificativ (certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei) și anexa la certificat conformă Anexei 6 din Ordinul MADR 895/2016, cu modificările și completările ulterioare, care se depun la APIA până la data de 1 noiembrie 2021 inclusiv. Documentul justificativ și anexa trebuie emise în fiecare an de cerere. Lipsa documentului, depunerea lui după termen conduce la respingerea suprafețelor de la plata M11 și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare.

Ce alte acte suplimentare mai pot fi solicitate: documentele specifice schemei/măsurii solicitate; copia cardului exploatației zootehnice, în care sunt înregistrate animalele, sau adeverința eliberată de medicul veterinar, din care să rezulte codul exploatației înscrise în RNE; documentele care dovedesc dreptul de utilizare a apei pentru irigații.