Home » Știri » Impozite locale 2021. Cum se calculează și cum se plătește impozitul auto, impozitul pe locuințe și impozitul pe terenuri

Impozite locale 2021. Cum se calculează și cum se plătește impozitul auto, impozitul pe locuințe și impozitul pe terenuri

Stan Nicu / 27.01.2021, 13:21
Impozite locale 2021. Cum se calculează și cum se plătește impozitul auto, impozitul pe locuințe și impozitul pe terenuri

Impozite locale 2021. Cum se calculează și cum se plătește impozitul auto, impozitul pe locuințe și impozitul pe terenuri. Guvernul a anunțat că în 2021 taxele și impozite nu se modifică.

Totul despre impozite locale 2021. Cum se calculează și când trebuie plătite dările la stat pentru casă, mașină și teren

În rândurile următoare vă arătăm cum se calculează și cum se plătește impozitul auto, impozitul pe locuințe și impozitul pe terenuri. Vestea bună ar fi că, după cum au anunțat reprezentanți ai Guvernului, în 2021 taxele și impozite nu se măresc, rămân la nivelul anului 2020.

Astfel, proprietarii de mijloace de transport, clădiri sau terenuri trebuie să plătească în acest an impozitul aferent pentru fiecare dintre proprietățile amintite pentru anul 2020.

Impozitele pot fi plătite în două tranșe

Impozitele se pot achita în două tranșe, dar cei care plătesc pentru tot anul până la primul termen, 31 martie, beneficiază de o reducere.

Astfel, cei care la data de 31 decembrie 2020 dețineau o mașină, datorează impozit pentru ea în 2021, chiar dacă au înstrăinat-o între timp. De ce se-ntâmplă așa? Pentru că legea spune că proprietarul e dator cu plata impozitului pe tot anul, dacă la trecerea în respectivul an era proprietar pe acel autovehicul.

Unde se plătește impozitul pentru mașini

De asemenea, impozitul pe maşini se plătește la bugetul local al Primăriei unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.

În plus, acest impozit se achită în fiecare an, în două tranșe egale. Termenele legale sunt 31 martie și 30 septembrie. Proprietarii care vor să plătească impozitul pe întregul an până la 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, scrie avocatnet.ro.

Cum se calculează impozitul auto

Ce mai trebuie să știm este că impozitul auto se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.

Spre exemplu, pentru mașinile cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul pentru stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică de 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv, 144 lei/200 cmc, în timp ce la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma calculată la stabilirea datoriei către stat este de 290 lei/200 cmc.

Cine nu plătește impozit pe mașină

De asemenea, pentru motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

În plus, Codul fiscal stabilește o serie de scutiri și reduceri de la plata impozitului auto. Nu se plătește impozitul auto pentru mașinile veteranilor sau văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav sau accentuat, precum  și ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate. În plus, nu se plătește impozit pentru vehiculele istorice sau cele electrice.

Impozitul pe clădiri

La clădiri este la fel ca și la mașini, cei care au avut o casă în 202 trebuie săplătească impozit în 2021, iar acesta poate fi plătit în două tranșe, 31 martie și 30 septembrie. Cei care pltesc la 31 martie tot impozitul vor beneficia de o reducere de 10% a sumei datorate.

Impozitul pe clădire se plătește în funcție de destinația ei, rezidențială sau nerezidențială. Clădiriele nerezidențiale sunt acelea folosite în scop economic, sedii firme sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale…etc. Există și o a treia situație, în care un apartament poate servi atât ca locuință, cât și ca sediu social, caz în care clădirea este numită cu destinație mixtă.

Impozitul pe locuințe

La locuințe impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

Valoarea impozabilă a locuinței se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal. În plus, valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie.

Cum se calculează impozitul pe terenuri

Impozitul pe terenuri poate fi plătit în două tranșe, la 31 martie și la 30 septembrie. Impozitul pe teren se stabilește calculându-se suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat, zona, precum și categoria de folosință a terenului.

Astfel, un teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se calculează prin înmulțirea suprafeței acestuia, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută.

Cum se calculează impozitul pentru terenul agricol

Un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se calculează prin înmulțirea suprafeței acestuia cu niște coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință, teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv…etc. La suma obținută se mai aplică un coeficient de corecție. Acesta diferă în funcție de rangul localității.