Câți vulcani activi există pe pământ. Top 10 cei mai periculoși din lume

de:
21 09. 2021, 15:09

Vulcanii activi sunt un spectacol natural foarte interesant de văzut, dar întotdeauna de la o distanță suficient de sigură! Numeroși specialiști susțin că pe planetă există o mulțime de vulcani activi care, dacă ar erupe puternic, ar cauza moartea a milioane de oameni, în apropierea lor fiind construite oraşe întregi.

Câți vulcani activi există pe pământ

Vulcanologii susţin că pe Terra sunt aproape 1.300 de vulcani activi în lume, cei mai mulți dintre ei fiind localizați în așa numitul „Cerc al Focului” din Oceanul Pacific. Dar vulcani care pot erupe oricând se regăsesc peste tot în lume, chiar în apropierea zonelor locuite.

Vulcanii sunt formațiuni deosebite care, la fel cum pot crea continente sau insule întregi, pot distruge rapid totul printr-o simplă trezire. Erupția unor astfel de vulcani ar putea determina o catastrofă de proporții colosale, cu pierderi de milioane de vieți omenești și distrugerea a totul în jurul lor.

Top cei mai periculoși vulcani din lume

În prezent, vulcanologii sunt cu ochii ațintiți asupra supervulcanului Yellowstone, despre care se spune că atunci când va erupe, viața pe Pământ nu va mai fi la fel. Dar hai să vedem care sunt cei mai periculoși vulcani din lume.

1. Iwo Jima, Japonia. Poate distruge: Japonia, Filipine, coasta Chinei, Shanghai, Hong Kong

În subsolul insulei japoneze Iwo Jima se regăsește o acumulare de magmă care este într-o continuă dezvoltare şi creşte câte un metru la fiecare patru ani. În prezent, insula Iwo Jima este cu aproximativ 20 de metri mai mare decât era în 1945, din cauza creşterii camerei de magmă de dedesubt.

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester sunt de părere că este doar o chestiune de timp până când întreaga insulă va exploda. Asta va duce la formarea unui tsunami atât de mare încât va devasta sudul Japoniei şi coasta Chinei, afectând teribil metropolele Shanghai şi Hong Kong.

2. Chiltepe/Apoyeque, Nicaragua. Poate distruge: Managua

Vulcanul este situat în vecinătatea capitalei statului Nicaragua, Managua, un oraș cu peste două milioane de locuitori. Specialiştii sunt de părere că în cazul acestui vulcan există şi ameninţarea unei erupţii de sub apă, lucru care ar determina și formarea unui tsunami. Acest vulcan erupe odată la 2.000 de ani, ultima erupţie având loc la începutul acestui mileniu.

Vulcanul Chiltepe/Apoyeque, Nicaragua

3. Campei Flegrei, Italia. Poate distruge: Napoli

Aflat în apropiere de Napoli, vulcanul acesta reprezintă un risc mai mare decât Vezuviu, cel care a îngropat oraşul antic Pompei. Însă, important de precizat este că el erupe mult mai rar.

4. Muntele Aso, Japonia. Poate distruge: Kumamoto, Nagasaki

Înalt de 1.592 metri, Muntele Aso este situat pe principala insulă din Japonia de Sud, Kyushu. Este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, ultima erupție având loc în septembrie 2015.

5. Siera Nevada – Centura Vulcanică Transmexicană, Mexic. Poate distruge: Ciudad de Mexic, Pueblo, Toluca

Centura Vulcanică Transmexicană se întinde pe o distanță de 900 de kilometri şi cuprinde vulcanii Pico de Orizaba (5,747 metri) şi Popocatepetl (5,452 metri). Cel din urmă se află la 70 de kilometri de Ciudad de Mexico, iar în eventualitatea unei erupţii de mare amploare, circa 20 de milioane de oameni ar fi puşi în pericol.

6. Gunung Agung, Indonesia. Poate distruge: Bali

Gunung Agung sau Muntele Agung este un vulcan activ, aflat pe insula indoneziană Bali. Înalt de 3.412 metri deasupra nivelului mării, vulcanul este considerat un loc sfânt de către oamenii zonei. Ultima mare erupție a acestuia, în 1963, a cauzat moartea a 820 de persoane. Iar la acea vreme, insula Bali nu era atât de dezvoltată din punct de vedere turistic cum este în prezent, Astăzi, riscurile sunt de proporții mai mari.

Vulcanul Gunung Agung, Indonesia

7. Muntele Cameroon (sau Mongo ma Ndemi), Cameroon. Poate distruge: Buea, Douala

Vulcanul are o înălţime de 4.095 metri, fiind este cel mai înalt vârf din vestul şi centrul Africii sub-sahariană. El reprezită un pericol iminent pentru locuitorii din zonă, populația care trăiește în oraşe precum Buea sau Douala trăind cu frica în sân de teama erupţiilor.

8. Taal, Filipine – Poate distruge: Manila

Vulcanul se află la numai 50 de kilometri de capitala Manila, un oraș care are o populaţie de 22 de milioane de locuitori. Este unul dintre cei mai activi şi periculoşi vulcani din Filipine. Istoria indică minimum șase erupţii din 1672 şi până în prezent, toate provocând mii de decese. La asta se adaugă și riscul de producere a unor tsunami.

9. Mayon, Filipine. Poate distruge: Legazpi

Cel mai cunoscut vulcan activ din Filipine erupe destul de des, dar scurgerile de lavă nu sunt semnificative. Cei peste 180.000 de locuitori ai oraşului Legazpi, care se află chiar la poalele vulcanului, trăiesc cu frică ori de câte ori vulcanul începe să scoată fum şi lavă. Oamenii de specialitate susţin că riscul unei noi erupții de amploare este mare, la fel ca cea din 1814, când au murit 1.200 de persoane.

Vulcanul Mayon, Filipine

10. Gunung Kelud, Indonesia. Poate distruge: Malang

Este unul dintre cei mai activi vulcani din Pacific, în al cărui crater s-a format chiar și un lac. La numai 50 de km își duc traiul zilnic circa două milioane de oameni şi în apropiere se află şi oraşul Malang (824.000 locuitori). Gunung Kelud este considerat a fi unul dintre cei mai mortali vulcani din istorie, unele date confirmând moartea a peste 10.000 de persoane în urma unei erupţii.