Home » Când, unde, cum » Ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE. Criteriile de aderare

Ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE. Criteriile de aderare

Alexandru Cazacu / 01.03.2022, 17:52
Ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE. Criteriile de aderare

Pentru a putea adera la Uniunea Europeană, orice stat european care își dorește acest lucru trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să respecte valorile comune ale Uniunii. În continuarea articolului curent, noi îți vom spune care sunt criteriile de aderare și ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE

Mai întâi trebuie să menționăm faptul că, poate solicita să devină membrul al UE orice stat european care respectă valorile menționate în Tratatul privind Uniunea Europeană. De asemenea, țările europene care își doresc aderarea trebuie să și promoveze aceste valori.

Mai exact, la Articolul 2 din Tratat sunt menționate următoarele: „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.

Criteriile de aderare la Uniunea Europeană

Ca să devină membră a Uniunii Europene, primul pas pe care trebuie să-l facă țara solicitantă este îndeplinirea criteriilor de aderare. Acestea din urmă au fost definite în 1993 la Copenhaga, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European.

Ei bine, „criteriile de la Copenhaga” (cum mai sunt ele numite) stabilesc unele condiții democratice, economice și politice pentru statele europene care își doresc să adere la Uniunea Europeană. Așadar, țările în cauză trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • stabilitatea instituțiilor care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților;
  • o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE;
  • capacitatea de a-și asuma și de a implementa în mod eficace obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Totodată, statul candidat trebuie să dispună de condițiile necesare integrării sale, obținute prin administrarea structurilor administrative ale sale.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un stat pentru a adera la UE
Ce condiții trebuie să îndeplinească o țară pentru a fi admisă în UE și care sunt criteriile de aderare

Deciziile luate la nivelul Consiliului

Un alt lucru important care trebuie menționat este faptul că Formațiunea Afaceri Generale a Consiliului (CAG) stabilește și supraveghează atât negocierile de aderare, cât și procesul de extindere a Uniunii.

Spre exemplu, atunci când un stat solicită aderarea la UE, Consiliul invită Comisia Europeană pentru a formula un aviz cu privire la cererea statului respectiv. În continuare, deciziile Consiliului deschid o procedură de evaluare tehnică, iar în urma acestea se stabilesc următoarele:

  • dacă statul îndeplinește criteriile necesare pentru a fi evaluat oficial în calitate de candidat la aderare;
  • dacă negocierile oficiale pot avea loc și dacă dacă finalul acestora poate fi unul pozitiv;
  • dacă statul în cauză poate adera la Uniunea Europeană.

Acordul unanim al tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene este absolut necesar pentru toate deciziile luate la nivelul CAG, cu privire la evaluarea progreselor statelor candidate. În principal, din Consiliul de Afaceri Generale fac parte miniștrii afacerilor europene ai statelor membre.