Home » Când, unde, cum » Ce e bine să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara. Rugăciunea scurtă și puternică

Ce e bine să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara. Rugăciunea scurtă și puternică

Manolică Anca / 16.07.2021, 10:13
Ce e bine să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara. Rugăciunea scurtă și puternică

Ce e bine să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara. Învățături de la Părintele Calistrat: „Dumnezeu nu vrea bolboroseală multă!”. Iată ce efect puternic are această rugăciune scurtă asupra sufletului nostru.

Ce e bine să spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara

Împărate Ceresc este cea mai scurtă şi mai frumoasă rugăciune la îndemâna tuturor pentru a se curăţi de lucrarea necurată a diavolului şi se spune de 7 ori dimineaţa si de 7 ori seara, spune Părintele Calistrat.

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin!”.

Rugăciunea „Împărate Ceresc” se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt, Domnul de viață Dătătorul, Care de la Tatăl purcede (după cum mărturisim în Crez). Autorul și originea acestei rugăciuni nu sunt cunoscute, însă există motive pentru care putem crede că își are obârșia aproape de sfârșitul primului mileniu al erei creștine. Este parte componentă a slujbei Cinzecimii (Ziua Sfintei Treimi).

Parintele Calistrat

Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni

„Împărate Ceresc” este una dintre cele mai cunoscute rugăciuni, alături de „Tatăl Nostru” (Rugăciunea domneasă) și de Psalmul 50 al lui David. Este considerată „rugăciunea Celui Care mângâie”, fiind una dintre așa-zisele „rugăciuni începătoare”, adică rugăciunile care se rostesc la începutul multor slujbe, inclusiv la începutul rugăciunilor noastre obișnuite de dimineața și de seară: „Împărate Ceresc”, „Sfinte Dumnezeule” (de 3 ori), „Prea Sfânta Treime”, „Tatăl Nostru”.

Totodată, se obișnuiește să se citească „Împărate Ceresc” pentru a-L chema pe Duhul Sfânt înainte de a începe orice activitate, lucru care explica includerea acesteia între rugăciunile începătoare. Însă, ea nu se citește în perioada dintre Paști și Rusalii, în această perioadă fiind înlocuită cu Troparul Paștilor. Iar de la Înălțare până la Paști nu mai este înlocuită cu nimic, această absență subliniind încordarea cu care Biserica așteaptă în fiecare an Pogorârea Duhului Sfânt. Ulterior, în ziua Cinzecimii, după șapte săptămâni de absență, se aude din nou rugăciunea Împărate Ceresc cântându-se de multe ori.

Rugăciunile scurte și cu smerenie

Mântuitorul nostru Iisus Hristos a zis: „Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca păgânii, cărora li se pare că în multa lor vorbire vor fi ascultaţi. Deci, să nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de ce aveţi trebuinţă, mai înainte de a cere voi de la El (Matei 6, 7-8).

Deci, Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a învăţat pe noi rugăciunea scurtă. „Oricine va zice rugăciuni scurte, dar cu smerenie, cu umilinţă şi cu simţirea inimii, se va mântui. Să ne aducem aminte de acel bătrân care, timp de patruzeci de ani, zicea această scurtă rugăciune: „Doamne, eu ca un om am greşit, iar Tu, ca un Dumnezeu, mă iartă” (Pateric, ed. 1930). La fel să facă şi bolnavii. Să se roage lui Dumnezeu cu rugăciuni scurte şi să mulţumească pentru boală”, spune Arhimandritul Ilie Cleopa.