Home » Când, unde, cum » Ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Mare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România

Ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Mare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România

Violeta Badea / 30.04.2021, 09:57
Ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Mare. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România

Ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Marea. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România. Vinerea Mare sau Vinerea Seacă este a cincea zi din Săptămâna Patimilor. În această zi sfântă, creștinii comemorează patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, aceștia trebuie să respecte cu strictețe anumite tradiții și obiceiuri. În acest material vei afla ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Mare.

Ce e bine și ce e interzis să faci în Vinerea Mare

Credincioșii au traversat o perioadă încărcată de emoție, de rugăciune și de post. Vinerea Mare este ultima zi din Postul Mare, dar și ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Aceasta mai poartă și denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Este o zi de doliu pentru toți creștinii, deoarece se amintește de moartea și îngroparea Mântuitorului.

Ca orice zi din această Săptămână extrem de importantă pentru creștinism și în Vinerea Mare există anumite tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu strictețe de mii ani, mai ales că nimeni nu-și dorește să pice în păcat pe ultima sută de metri. Una dintre tradiții spune că în această zi se ține post negru, iar din acest motiv se mai numește și Vinerea Neagră.

De asemenea, se mai numește și Vinerea Patimilor pentru că în această zi a fost ucis și îngropat Iisus Hristos. Se spune că oamenii trebuie să țină post negru din respect și din iubire pentru Mântuitorul, care s-a sacrificat și a murit pentru răscumpărarea omenirii. Dartina spune că preoții săvârșesc Prohodul Domnului și încercuiesc biserica de trei ori cu Sfântul Epitaf.

La finalul sflujbei, femeile merg la mormintele apropiaților pentru a le aprinde lumânări și se roagă pentru liniștea lor. În urmă cu mulți ani, credincioșii se îndreptau spre casă cu lumânări aprinse, o înconjurau de trei ori și se închinau în interiorul casei pentru a alunga nenorocirile, spiritele rele și bolile.

Vinerea Mare - traditii si obiceiuri
Vinerea Mare – traditii si obiceiuri

Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România

În această zi sfântă, țăranii nu au voie să muncească pe câmp, să semene sau să desfășoare vreo altă activitate asemănătoare. Nu întâmplător Vinerea Mare mai poartă denumirea și de Vinerea Seacă, ci pentru că tot ce se seamăna în această zi nu va da roade. O altă tradiție spune că în această zi este interzisă sacrificarea păsărilor sau a animalelor.

De asemenea, femeile nu au voie să spele, să coasă sau să facă curățenie. O altă tradiție spune că nu este bine să mergemla frizer, deoarece tunsul părului înseamnă un deces în familie. În plus, gospodinele nu umplu borș în această zi, astfel încât să nu se scalde în el diavolul.

O altă tradiție spune că în Vinerea Mare nu este bine să vopsiţi ouă. Această activitate se desfășoară doar în Joia Mare sau în sâmbăta înaintea Paștelui. În unele regiuni din țara noastră, oamenii dau cu tămâie în jurul copacilor şi a caselor pentru a le feri de dăunători, boli, fulgere şi animale sălbatice.