Home » Când, unde, cum » Ce este, de fapt, reîncarnarea și cine sunt oamenii care cred în ea

Ce este, de fapt, reîncarnarea și cine sunt oamenii care cred în ea

Violeta Badea / 12.05.2021, 14:03
Ce este, de fapt, reîncarnarea și cine sunt oamenii care cred în ea

Ce este, de fapt, reîncarnarea. Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au întrebat ce se întâmplă dincolo de moarte. Unii spun că reprezintă sfârșitul, alții spun că este drumul spre eternitate sau o pauză între mai multe vieți. În acest material vom vorbi despre reîncarnare. Ce reprezintă aceasta și cine sunt oamenii care cred în ea. 

Ce este, de fapt, reîncarnarea

Reîncarnarea reprezintă o credință filosofico-religioasă conform căreia spiritul supraviețuiește morții trupului, pentru a reveni după un timp într-un nou trup. Sunt anumite religii care cred cu tărie în reîncarnare cum ar fi: hinduismul, budismul, jainismul, druzismul, taoismul, sikhismul și religia Bon. De asemenea, există și religii care resping această teorie, cum ar fi: creștinismul, islamismul sau iudaismul.

Se spune că această credință a apărut pentru prima dată în Antichitate și își are originile în Orient. Conform acestei credințe, omul se poate reîntoarce sub orice formă de viață, iar aici este inclusă și cea animală. Cu toate astea, oamenii din Occident afirmă că reîncarnarea se poate face doar sub formă umană.

În această credință, Dumnezeu nu este conceput ca un Creator personal, ci ca o forţă impersonală, sau conştiinţă căreia îi aparţinem cu toţii. De asemenea, Biblia nu menționează nicăieri despre reîncarnare și o respinge. „Oamenilor le este rânduit să moară o singură dată, iar după aceea vine judecata” (Evrei 9:27). Deși Biblia neagă reîncarnearea, totuși există un pasaj care vorbește despre o înviere a tuturor oamenilor.

„Nu vă miraţi de lucrul acesta: căci vine ceasul când toţi cei din morminte vor auzi glasul Lui şi vor ieşi din ele; cei care au făcut binele vor învia pentru viaţă, iar cei care au făcut răul vor învia pentru judecată” (Ioan 5:28-29).

Ce reprezinta reincarnarea
Ce reprezinta reincarnarea

Cine sunt oamenii care cred în ea

Oamenii care cred în reîncarnare fac, de obicei, parte din religiile pe care le-am enumerat mai sus. Aceștia susțin că Noul Testament a fost scris de anumiți autori necunoscuți sau spun că anumite pasaje lipsesc, iar cele despre reîncarnare au fost pierdute. În continuare vă vom prezenta câteva argumente pe care le au oamenii care susțin această credință.

Una dintre aceste argumente este regresia hipnotică. Prin această metodă, oamenii sunt hipnotizați. Astfel, acestora le revin amintiri din trecut, intră într-o stare de transă și sunt capabili să relateze experiențe pe care le-au trăit cândva. Cu toate astea, unii contestă această metodă, deoarece apar unele erori printre relatările corecte.

O altă caracteristică capabilă să dovedească teoria reîncarnării sunt semnele din naștere. Doctorul psihiatru Ian Stevenson a descoperit că mulți copii care aveau amintiri din viețile anterioare prezentau anumite semne din naștere. Un alt argument pe care îl aduc în discuție cei care cred în teoria reîncarnării este legat de copiii prea talentați.

Specialiștii au atribuit aceste talente deosebite unor simple reacţii chimice la nivel cerebral, dar nu reuşeşte să vină cu lămuriri referitoare la motivul pentru care sau la felul în care creierele acestor personaje au o configuraţie diferită de ale celorlalţi. Cei care susțin reîncarnarea consideră că experiențele acestora din trecut se manifestă și în cazul vieților curente.