Home » Când, unde, cum » Ce este francmasoneria. Ce diferență există între francmasonerie și masonerie

Ce este francmasoneria. Ce diferență există între francmasonerie și masonerie

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 13:17
Ce este francmasoneria. Ce diferență există între francmasonerie și masonerie

Cu siguranță, toată lumea a auzit de francmasonerie și masonerie. De-a lungul timpului, aceste societăți secrete au reușit să stea în umbră și se spune despre membrii acestora că au fost implicați în mai multe evenimente care au schimbat lumea. Află în rândurile următoare, ce este francmasoneria și ce diferență există între masonerie și francmasonerie.

Ce diferență există între francmasonerie și masonerie

Ei bine, singura diferență dintre acestea este doar una de semantică, francmasoneria fiind una și aceeași cu masoneria. Din punct de vedere etimologic, termenele „francmasonerie” și „francmason” reprezintă forma în limba română a cuvintelor „francmaçon” (franceză) și „free mason” (engleză).

Atât denumirea din limba franceză, cât și cea britanică, înseamnă „constructor/zidar liber” și reprezintă breasla zidarilor care, în Evul Mediu, ridicau biserici, bazilici și catedrale.

Ce este francmasoneria

Există mai multe societăți secrete, însă francmasoneria este, cu siguranță, cea mai longevivă și mai misterioasă dintre ele. Francmasoneria sau masoneria este un ordin ai cărui membri împart aceleași idealuri spirituale, morale și sociale. Inițierea acestora se face printr-un ritual comun, prin care ei își depun jurământul pe una dintre cărțile sfinte ale principalelor religii (Biblie, Coran, Dao de Jing etc.).

Această societate este prezentă în majoritatea țărilor lumii și se regăsește sub forma „Marilor loje” sau „Mare Orient”. La rândul lor, acestea sunt compuse din „loji albastre” alcătuite din câte 7-50 de membri (chiar mai mulți în anumite situații). Se pare că, la nivel mondial, există aproximativ patru milioane de francmasoni, iar majoritatea sunt în SUA și Europa occidentală.

După cum am menționat și anterior, francmasoneria este o societate foarte discretă și are o istorie lungă și complexă. De fapt, de-a lungul timpului, mulți dintre membrii acesteia au fost politicieni, oameni de știință, inventatori, ingineri, scriitori și filozofi. Totodată, mulți dintre membrii acestei societăți au jucat roluri foarte importante în evenimente ce au marcat istoria lumii, precum revoluții, războaie și mișcări intelectuale.

Ce este francmasoneria
Ce este francmasoneria. Ce diferență există între francmasonerie și masonerie

Un club exclusiv pentru bărbați

Cea mai mare și mai veche organizație fraternă din lume, francmasoneria este un fel de club al bărbaților. Cu toate acestea, în ultimii ani a existat și o deschidere pentru persoanele de sex feminin, însă pentru ele au fost create loji separate de ale bărbaților.

Membrii acestei societăți sunt legați prin ritualuri secrete de inițiere și promovează „frăția omului”. În trecut, francmasonii erau asociați cu principiile iluministe din secolul al XVIII-lea, cum ar fi abolirea monarhilor, republicanismul sau guvernarea constituțională, spune Margaret Jacob, profesor la Universitatea din California, potrivit Live Science.

Originile Masoneriei

Originile francmasoneriei sunt neclare, acesta fiind un subiect plin de speculații. Conform unei afirmații mai fanteziste, francmasonii ar fi descendenți ai constructorilor Templului lui Solomon. Pe de altă parte, unii susțin că francmasonii au apărut ca o ramură a Ordinului Cavalerilor Templieri.

De-a lungul vremii, mulți au încercat să afle originile acestui ordin. Thomas Paine, faimosul revoluționar american, a încercat să explice originile francmasonilor pornind de la egiptenii antici și druizii celtici.

Cu toate acestea, „francmasoneria își are originile în breslele de constructorii din Europa medievală”, după cum explică Margaret Jacob. Aceste societăți meșteșugărești, active în Evul Mediu, au fost responsabile de construirea unora dintre cele mai celebre clădiri din Europa, printre care și catedrala Notre Dame din Paris și abația Westminster din Londra.