Home » Când, unde, cum » Ce este heterocromia și care sunt cauzele acestei afecțiuni

Ce este heterocromia și care sunt cauzele acestei afecțiuni

Alexandru Cazacu / 18.02.2022, 10:05
Ce este heterocromia și care sunt cauzele acestei afecțiuni

Atunci când o persoană are heterocromia, ochii acesteia sunt de culori diferite. În caz că nu știați, culoarea irisului depinde de cantitățile de melanină din organismul fiecăruia. Deși se întâmplă foarte rar, fiecare iris poate să aibă diferite cantități de melanină, rezultând astfel două nuanțe diferite. Haideți să vedem, mai exact, ce este heterocromia și care sunt cauzele acestei afecțiuni.

Ce este heterocromia și de ce apare această afecțiune

În primul rând trebuie să precizăm faptul că există mai multe tipuri de heterocromie. După cum spuneam și anterior, această afecțiune este foarte rară și apare doar la aproximativ 1% din populație și se pare că apare mai des la femei decât la bărbați.

Cu toate că de cele mai multe ori termenul este folosit pentru a descrie ochii de culori diferite, heterocromia se referă de fapt la culoarea diferită a irisului, a părului sau pielii. Această afecțiune este rezultatul unui exces sau unei cantități mai scăzută de melanină.

De multe ori, heterocromia este ereditară, însă poate fi cauzată și de unele afecțiuni, leziuni sau sindroame. De exemplu, se poate întâmpla ca ochii să își schimbe culoarea după traume sau boli atât la copii, cât și la adulți. Heterocromia este de trei feluri iar acestea sunt, după cum urmează:

  • Heterocromia completă – atunci când ambii ochi au culori complet diferite, neavând aceeași nuanță în nicio parte a irisului. Un exemplu ar fi atunci când o persoană are un ochi albastru și unul maro.
  • Heterocromia parțială – atunci când ochii au o culoare diferită doar într-o parte a irisului (ochi albaștri cu o pată maro).
  • Heterocromia centrală – aceasta este întâlnită frecvent la copii. În acest caz există diferite niveluri de melanină în jurul pupilei și în mediile periferice. Ochii sunt luminoși, de obicei se întâmplă la cei cu ochii verzi.
Ce este heterocromia
Ce este heterocromia și care sunt cauzele apariției acesteia

Ce se întâmplă dacă observați heterocromie la copil

Dacă ați constatat că copilul are ochii de culori diferite din naștere, nu este necesar să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă în timp culoarea unuia sau a ambilor ochi se schimbă, atunci este recomandat să consultați medicul  specialist. Astfel, vă puteți asigura că modificările de culoare care au apărut în iris nu sunt un simptom al unei afecțiuni.

Există mai multe cauze care pot duce la modificarea culorii ochilor, printre care: glaucom pigmentar, sindromul Waardenburg, neurofibromatoza sau o inflamație ușoară. De exemplu, sindromul Fuchs apare de obicei la tineri și se manifestă prin dezvoltarea leziunilor coroidei ochilor. De cele mai multe ori, doar unul dintre ochi este afectat.

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, în majoritatea cazurilor, heterocromia este genetică și nu este asociată cu alte afecțiuni, fiind denumită heterocromia iridis congenitală. Sunt suspectate anumite sindroame congenitale la persoanele cărora irisul își modifică în timp culoarea parțial sau total, potrivit romedic.ro. Dacă heterocromia este prezentă chiar de la naștere sau apărut la scurt timp după, aceasta este ereditară sau a fost cauzată de traumatisme intrauterine.