Home » Sănătate » Cum e bine să dormi în funcție de afecțiunile de care suferi. Poziția ideală de somn

Cum e bine să dormi în funcție de afecțiunile de care suferi. Poziția ideală de somn

Violeta Badea / 20.03.2021, 17:49
Cum e bine să dormi în funcție de afecțiunile de care suferi. Poziția ideală de somn

Cum e bine să dormi în funcție de afecțiunile de care suferi. Poziția ideală de somn. Oamenii petrec o treime din viață dormind, iar postura de somn e importantă mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. În acest articol vei afla cum e bine să dormi în funcție de problemele de sănătate pe care le ai.

Cum e bine să dormi în funcție de afecțiunile de care suferi

Somnul odihnitor este foarte important pentru sănătatea noastră. Pentru a te asigura că vei avea parte de acesta, alege o postură cât mai confortabilă. Unele poziții te pot ajuta să combați durererile de spare, de gât sau de brațe. În continuare îți vom prezenta principalele poziții de somn și beneficiile pe care le au acestea pentru sănătate.

Cum sa dormi in functie de afectiunile de care suferi
Cum sa dormi in functie de afectiunile de care suferi

1. Dormitul pe o parte

Este cea mai frecventă poziție de somn și are o serie de beneficii. Această postură reduce sforăitul și apneea. De asemenea, este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care au dureri de spate. Pentru a remedia aceste probleme, specialiștii recomandă plasarea unei perne între genunchi. Medicii spun că această pozție mai are rolul de a reduce refluxul de acizi și indigestia.

Această poziție are și dezavantaje, spun specialiștii. Astfel, organele interne din torace se pot deplasa, plămânii pot apăsa foarte mult pe inimă și îi pot afecta funcția sau poți inhala mai puțin aer în timpul somnului. De asemenea, aceasta postură poate adânci ridurile, deoarece pui presiune pe cutele care merg de la nas la gură.

2. Dormitul pe spate

Dormitul pe spate are numeroase beneficii, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni. Astfel, medicii spun că atunci când dormi pe spate, coloana vertebrală, genunchii și zona cervicală sunt protejate. De asemenea, această postură îți ține corpul perfect drept și dispare presiunea de pe spate sau de la nivelul articulațiilor.

Specialiștii le recomandă această poziție de somn celor care suferă de artrită și dureri ale articulațiilor. Dormitul pe spate este recomandat și celor care au dureri de gât, umăr, șold sau sciatică. Pe de altă parte, persoanele care suferă de obezitate nu ar trebui să adopte această poziție, deoarece surplusul de grăsime din partea frontală a gâtului va apăsa prea mult pe gât. Astfel, va apărea sforăitul.

Un alt dezavantaj este acela că persoanele care dorm în această poziție respiră mai repede și pot apărea probleme respiratorii și de circulație.  De asemenea, nu este recomandată bolnavilor de astm sau celor care au probleme la inimă. Specialiștii le recomandă celor care dorm în această poziție o pernă tare, iar cei care sforăie își pot plasa o pernă sub spate. Atfel, vor fi nevoiți să-și schimbe poziția de dormit.

3. Dormitul pe burtă

Medicii recomandă această poziție celor care suferă de sforăit sau apnee. De asemnea, dormitul pe burtă te scapă de durerile musculo-scheletale cronice și previne mutarea organelor interne de pe o parte pe alta.

Specialiștii avertizează, însă, că pot apărea dureri de gât și poate provoca deteriorarea danturii. Pentru a evita unele probleme este recomandat să nu folosești pernă și să alegi o saltea din spumă, care să se muleze pe corpul tău.