Home » Life & Style » Ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare, pentru un somn profund și odihnitor. Efectele sunt uimitoare pentru organism

Ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare, pentru un somn profund și odihnitor. Efectele sunt uimitoare pentru organism

Pană Emanuela / 14.02.2021, 17:19
Ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare, pentru un somn profund și odihnitor. Efectele sunt uimitoare pentru organism

Lipsa de somn se acutizează și nu știi la ce trucuri să mai apelezi pentru a te putea odihni mai mult? Ei bine, iată ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare, pentru a avea un somn mai bun. Încearcă și vei rămâne surprins de efectele care se vor produce în organism. Unde mai pui că este o opțiune accesibilă și foarte delicioasă.

Ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare, pentru un somn profund și odihnitor.

Conform studiilor, mai bine de 40% din populația lumii suferă de tulburări ale somnului. Dacă în unele cazuri probleme sunt de natură medicală, în cele mai multe situații insomnia este cauzată de alimentele pe care le consumăm. De multe ori, persoanele care suferă de insomnie sau au dificultăţi în a adormi iau suplimente de melatonină fără prescripţie medicală, însă, pe termen lung, acestea nu vor mai avea efectul dorit.

Ce e bine să mănânci seara, înainte de culcare? Ei bine, o simplă banană poate face minuni. Aceasta ar putea fi soluţia pentru un somn mult mai bun. Acest fruct sunt pline de substanţe nutritive, unele dintre ele favorizând somnul. Mai mult, bananele sunt bogate în carbohidraţi, despre care se ştie că induc o senzaţie de somnolenţă după consum. Și dacă te sperii când auzi de carbohidrați, ei bine află că nu ai niciun motiv de îngrijorare. Aceștia nu sunt carbohidraţi complecşi, ci glucide care sunt rapid digerabile, aşa că nu vei avea o senzaţie de stomac plin în timpul somnului.

Bananele conţin vitamina B6, un element-cheie prin care organismul produce melatonină
Bananele conţin vitamina B6, un element-cheie prin care organismul produce melatonină

Ce substanțe nutrivite conțin bananele?

Acest fruct conţine vitamina B6, un element-cheie prin care organismul produce melatonină. Numită şi „hormonul somnului” sau „hormonul întunericului”, aceasta este eliberată pe timp de noapte şi îi dă semne organismului atunci când este timpul să se odihnească. când este timpul să doarmă.

De asemenea, bananele sunt bogate în potasiu şi magneziu, minerale responsabile pentru relaxarea muşchilor, ceea ce, de asemenea, va conferi un somn mai liniştit. O banană mare (200 de grame) conține circa 10% din doza zilnică recomandată de potasiu şi 12% din doza recomandată de magneziu. Mai mult, aceste fruct conţin triptofan, aminoacidul responsabil de sintetizarea serotoninei, substanţă cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”.

Este important de menționat că dacă vei consuma o banană în timpul zilei, nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni. Organismul nu începe imediat să producă melatonină. Secreţia acestui hormon este „controlată” şi de alţi factori, cum ar fi lumina naturală sau ritmul circadian (ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparţinând entităţilor vii: oameni, animale, plante). Dar, cu sigurnață, o banană înainte de somn va face diferența.

Lipsa somnului poate duce la boli grave

Somnul insuficient poate conduce și la anumite boli grave. Astfel, privarea de somn poate avea efecte negative asupra mai multor sisteme ale organismului. Pot să apară urmatoarele efecte nedorite:

  • Boli respiratorii. Lipsa somnului îndestulător crește riscul de aparitie a tulburărilor respiratorii noi, precum și agravarea unora mai vechi.
  • Alterarea funcției sistemului imunitar. Somunul puțin duce la scăderea imunității prin reducerea numarului de citokine, sustanțe ce lupta cu infecțiile.
  • Afectare hormonală. Somnul insuficient mai afectează producția de hormoni, inclusiv a testosteronului, precum și a hormonilor de creștere.
  • Afectarea kilogramelor. Hormonii ce controlează senzația de foame și sațietate sunt afectate de durata somnului. Somnul ajuta la gestionarea insulinei eliberate si la controlul stocării grăsimilor. În plus, cei ce nu dorm normal pot dezvolta diabet de tip 2.
  • Crește riscul de boli cardiovasculare. Somnul gestionează tensiunea arterială, a inflamatiei și a nivelurilor de zahar din organism. Oamenii de știință spun că somnul vindecă sau repară vasele inimii.