Home » Când, unde, cum » Ce se petrece în creierul animalului tău, atunci când îi vorbești. Studiul specialiștilor scoate la iveală detalii incredibile

Ce se petrece în creierul animalului tău, atunci când îi vorbești. Studiul specialiștilor scoate la iveală detalii incredibile

Manolică Anca / 23.04.2022, 16:55
Ce se petrece în creierul animalului tău, atunci când îi vorbești. Studiul specialiștilor scoate la iveală detalii incredibile

Orice proprietar de patruped știe că dacă îl felicită cu o voce veselă și ascuțită, el va da din coadă cu bucurie. Iar acest lucru i-a făcut pe oamenii de știință să fie curioși: ce se întâmplă mai exact în creierul câinelui atunci când îi vorbim? Un studiu a scos la iveală detalii interesante despre acest lucru.

Specialiștii în neuroștiințe explică ce întâmplă în creierul câinelui tău atunci când îi vorbești

Un nou studiu vine să întărească ceea proprietarii de câini bănuiau de mult timp: creierul patrupezilor procesează diferit vocalizările umane și canine, sugerând că au evoluat pentru a ne recunoaște vocile de la ale lor, potrivit science.org. „Faptul că câinii folosesc doar informații auditive pentru a distinge între sunetele umane și cele ale câinilor este semnificativ”, a spus Jeffrey Katz, cercetător în neuroștiințe cognitive la Universitatea Auburn, care nu face parte din echipa ce studiu.

Cercetările anterioare au descoperit că acești patrupezi pot potrivi vocile umane cu expresiile. În momentul în care le este redat un clip audio cu o doamnă care râde, de exemplu, ei se vor uita adesea la o fotografie a unei femei zâmbitoare. Însă, nu este clar modul exact în care creierul câinilor procesează sunetele.

RMN-ul a arătat că anumite zone ale creierului câinelui sunt mai active atunci când aude un alt patruped care scâncește sau latră. Însă nu se poate desluși cu exactitate când se activează neuronii din creier și dacă se activează în mod diferit ca răspuns la diferite zgomote.

Cum s-a desfășurat cercetarea

În cadrul acestui studiu, Anna Bálint, cercetător în neuroștiințe canine la Universitatea Eötvös Loránd, a folosit o electroencefalogramă, care poate măsura undele cerebrale individuale. Astfel, au fost aleși 17 câini de familie, inclusiv mai mulți border collie, golden retriever și un ciobănesc german, care în prealabil au fost învățați să stea nemișcați preț de câteva minute.

Ce se petrece în creierul animalului tău, atunci când îi vorbești
Ce se petrece în creierul animalului tău, atunci când îi vorbești

Oamenii de știință au atașat electrozi pe capul fiecărui câine pentru a înregistra răspunsul creierului, după care au redat clipuri audio cu vocalize umane și canine. Sunetele umane au cuprins doar vocalize care nu sunt legate de limbaj, precum bâlbâieli de bebeluși, râs și tuse, în timp ce sunetele câinilor au inclus adulmecarea, gâfâitul și lătratul.

Fiecare sunet a fost identificat ca transmițător a unei emoții fie „pozitive” fie „neutră”, în funcție de contextul s-au emis. S-a constatat că, pentru fiecare dintre aceste zgomote, câinii au experimentat o schimbare a undelor cerebrale în primele 250 până la 650 de milisecunde. Atunci când vorbim de creierul uman, diferențele de semnal din acest interval de timp se asociază cu motivația și luarea deciziilor.

Cum procesează un câine aceste sunete

Bálint și coautorii studiului spun că patrupezii încearcă să își seama cine sau ce emite sunetul și cum să răspundă. Creierul câinilor nu a produs niciun semnal important în primele 250 de milisecunde, timpul în care oamenii tind să proceseze calitățile sunetului, precum tonul sau înălțimea. Acest lucru sugerează, spun autorii, că patrupezii nu au observat pur și simplu că vocile sunau diferit.

Mai mult, în momentul în care undele cerebrale ale câinilor au atins vârful în intervalul de 250 până la 650 de milisecunde, ele s-au declanșat diferit în funcție de persoana pe care o auzeau. Astfel, undele erau mai pozitive din punct de vedere electric atunci când se auzeau vocalizele umane și mai negative din punct de vedere electric atunci când se auzeau sunetele canine.

Bálint spune că „pozitiv” și „negativ” se referă aici la schimbarea tensiunii electrice a creierului, nu la intensitatea semnalului sau la preferința cățelului de a auzi un sunet în detrimentul altuia. Însă a existat o diferență vizibilă de voltaj între undele declanșate de sunetele umane și cele declanșate de sunetele câinilor.

Creierul câinilor procesează diferit cele două tipuri de sunete, dar încă nu se cunoaște cu exactitate cum.