Home » Când, unde, cum » Cine produce cele mai enervante sunete din lume. Vei fi surprins să afli ce conține top 10

Cine produce cele mai enervante sunete din lume. Vei fi surprins să afli ce conține top 10

Manolică Anca / 19.07.2021, 12:36
Cine produce cele mai enervante sunete din lume. Vei fi surprins să afli ce conține top 10

Deși mulți bărbați ar spune că țipetele unei femei reprezintă cel mai insuportabil sunet pentru urechea umană, ei bine, află că nu este chiar așa. Asta au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, care au realizat un top cu cele mai enervante sunete din lume. Iată ce se află în top 10.

Cele mai enervante sunete din lume

O echipă de specialiști britanici de la Institutul de Neuroștiință din cadrul Universității din Newcastle au realizat un studiu cu ocazia marcării în premieră a Zilei Liniştii şi Calmului. Participanții au primit o serie de întrebări cu privire la cele mai enervante sunete din lume, fiind rugați să dea răspunsuri sincere.

Iar răspunsurile au fost pe măsură, variind de la zgomotele de zi cu zi, până la diverse piese ale cântăreților internaționali celebri. Motivul pentru care ei le percep enervante este că activează un răspuns emoțional mare. Cercetătorii au descoperit că partea creierului care reglează emoțiile, amigdala, pare să preia partea auditivă a acestuia, atunci când oamenii aud un sunet extrem de enervant.

Amigdala are rol important în detectarea sunetelor

Mai exact, atunci când amigdala detectează un sunet care nu îi este pe plac semnalizează cortexul auditiv. Acest semnal îi face pe oameni să își schimbe părerea despre unele sunete, devenind neplăcute pe loc sau chiar insuportabile. Anumiți oameni reacționează extrem de urât la unele dintre ele.

Cele mai enervante sunete din lume
Cele mai enervante sunete din lume

O echipă de neurologi și-a propus să răspundă la întrebări despre această problemă prin efectuarea unui studiu al răspunsurilor umane la sunete neplăcute. Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN), cercetătorii au analizat activitatea din creierul a 13 voluntari sănătoși pe un set de 74 de sunete diferite.

Fiecare a acordat câte o notă de la cel mai enervant sunet, la neplăcut sau plăcut. Când subiecții au auzit un sunet enervant, activitatea din amigdală a crescut și a preluat reglarea părții auditive a creierului. Cercetătorii sunt de părere că această creștere a activității emoționale a sporti percepția oamenilor asupra sunetelor enervant comparativ cu cele liniștitoare, precum apa care clocotește sau un copil care râde.

Iată ce conține top 10

Deși sunetul insuportabil al unghiilor pe o tablă este cunoscut ca fiind drept cel mai enervant din lume, studiul arată că există alte sunete și mai intolerabile. Iată cum arată top 10 cele mai enervante sunete din lume:

  1. Zgmotul cretei pe tablă
  2. Zgâriatul geamului cu o furculiță
  3. Zgâriatul unei sticle cu un cuțit
  4. O riglă plimbată pe o sticlă
  5. Zgâriatul cu unghiile pe tabla de scris
  6. Țipetele unei femei
  7. Un disc polizor
  8. Frâna care scârțâie la o bicicletă
  9. Plânsul unui bebeluș
  10. Bormașina electrică

Printre cele 74 de sunete enervante pe care respondenții le-au ascultat și semnalat se mai află și: alarmele auto, convorbirile la telefonul mobil cu voce foarte ridicată, pornirea unui motor în zori de zi, melodia „Baby” a lui Justin Bieber, „Gangnam Style” a lui Psy, precum şi piesa „Crazy Frog”, zgomotul mașinii de spălat, lătratul câinilor, respiratul zgomotos, alarma deșteptătoare, zgomotul produs de curgerea apei.