Home » Când, unde, cum » Câinii pot face diferența între două limbi distincte. Ce arată studiul uimitor al oamenilor de știință

Câinii pot face diferența între două limbi distincte. Ce arată studiul uimitor al oamenilor de știință

Pană Emanuela / 09.01.2022, 12:55
Câinii pot face diferența între două limbi distincte. Ce arată studiul uimitor al oamenilor de știință

Câinii pot face diferența între două limbi distincte. Un studiu de imagistică a creierului realizat în cadrul Universității Eötvös Loránd din capitala Ungaria a demonstrat acest lucru. Niciodată până acum nu s-a dovedit că un creien non-uman poate face distincția între limbi. Află ce se arată în studiul uimitor al oamenilor de știință.

Prietenii noștri cu patru picioare sunt niște creaturi foarte inteligente

Deoarece câinii de familie sunt expuși la un flux continuu de convorbiri umane pe tot parcursul vieții lor, cercetătorii de la Departamentul de Etologie din cadrul Institutului de Biologie al Universității Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, au decis să studieze amploarea abilităților lor, percepția vorbirii fiind necunoscută.

Laura Cuaya, unul dintre principalii autori ai cercetării, a declarat că studiul a fost inspirat de propriile experiențe. Aceasta s-a mutat din Mexic în Ungaria pentru a se înscrie la universitate pentru cercetare postdoctorală, și și-a adus și câinele cu ea, pe Kun-kun. „M-am întrebat dacă Kun-kun a observat că oamenii din Budapesta vorbeau o altă limbă, maghiară”⁣, a spus ea.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Câinii pot face diferența între două limbi distincte

Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (IRM) pentru a testa detectarea vorbirii și reprezentarea limbajului în creierul a 18 câini, aceștia ascultând vorbirea naturală și vorbirea bruiată în limbi familiare și necunoscute.

Câinii pot face diferența între două limbi distincte
Câinii pot face diferența între două limbi distincte

Oamenii de știință au efectuat scanările în timp ce aceștia se jucau și i-au expus la propoziții în vorbire reală sau în jargon derivate din limba maghiară sau spaniolă. Doi dintre câinii implicați în studiu proveneau din familii exclusiv hispanofone, în timp ce ceilalți 16 proveneau din familii de vorbitori de limbă maghiară.

Fiecare patruped a ascultat un fragment din Micul Prinț al lui Antoine de Saint-Exupéry în spaniolă și maghiară. De asemenea, au ascultat versiuni bruiate ale acestor înregistrări care nu aveau niciun sens și sunau complet nefiresc.

Este pentru prima dată când oamenii de știință demonstrează că un creier non-uman este capabil de acest lucru

Astfel, s-a descoperit că diferite regiuni auditive din creierul câinilor au răspuns atunci când animalele au identificat o limbă cunoscută sau o „bolboroseală”, indiferent de limba vorbită. Studiul reprezintă prima dată când oamenii de știință au demonstrat că un creier non-uman este capabil să facă diferența între două limbi diferite.

„Este posibil ca schimbările cerebrale din timpul zecilor de mii de ani în care câinii au trăit alături de oameni să-i fi făcut mai buni ascultători de limbaj, dar nu este neapărat așa. Studiile viitoare vor trebui să afle acest lucru.”, a spus conducătorul studiului, Attila Andics.

Pe lângă faptul că sunt capabili să distingă vorbirea reală de cea în limba română, echipa a descoperit că câinii par să poată face diferența între maghiară și spaniolă. Interesant este că, pe măsură ce câinele era mai în vârstă, cu atât creierul său făcea mai bine distincția între limbajul familiar și cel necunoscut.

„Fiecare limbă este caracterizată de o varietate de regularități auditive. Descoperirile noastre sugerează că, în timpul vieții lor alături de oameni, câinii percep regularitățile auditive ale limbii la care sunt expuși”, spune Raúl Hernández-Pérez, co-autor al lucrării.

„Acest lucru este interesant, deoarece dezvăluie faptul că abilitatea de a învăța despre regularitățile unei limbi nu este exclusiv umană. Cu toate acestea, nu știm dacă această abilitate este o specialitate a câinilor sau este generală în rândul speciilor non-umane”, au conchis autorii.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128