Home » Când, unde, cum » Ce semnificație are de fapt Ochiul rău, amuleta frecvent întâlnită în bazarele cu bijuterii din Turcia

Ce semnificație are de fapt Ochiul rău, amuleta frecvent întâlnită în bazarele cu bijuterii din Turcia

Manolică Anca / 06.10.2021, 09:59
Ce semnificație are de fapt Ochiul rău, amuleta frecvent întâlnită în bazarele cu bijuterii din Turcia

Cu siguranță, ai văzut și tu o mulțime de bijuterii cu ochiul albastru din sticlă sau poate chiar ai primit cadou una. Această amuletă este extrem de răspândită pe teritoriul Turciei, fiecare om purtând-o cu pe post de cercei, brățară, colier, breloc. Unii îl numesc „ochiul rău”, iar alții îi spun „ochiul norocului”. De ce această contradicție și ce semnificație are, de fapt, amuleta ochiul rău?

Totul despre amuleta Ochiul rău

Extrem de răspândită în Turcia, această amuletă este purtată pe post de cercei, brățară, coliere, medalioane, brelocuri sau în portofele. Însă, există unele credințe care spun că nu este bine să primești ochiul albastru al răului, fiindcă poate atrage un blestem greu asupra celui care îl poartă. De fapt, aceasta este o credință greșită care circulă în epoca modernă, din cauza faptului că semnificația străveche a amuletei s-a pierdut.

Deși îl vedem azi cu precădere în imensele bazarele cu bijuterii din Turcia, ochiul albastru este mult mai vechi, datând din Antichitatea elenă, fiind considerat un simbol al mândriei. Însă, cine purta ochiul de sticlă pentru a își etala statutul social, putea sfida zeii, astfel atrăgând asupra lor mânie.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

În cultura turcă străveche, acest ochi cu superbe și senine nuanțe de albastru avea rolul de a proteja muritorii de duhurile și ispitele rele. Din acest motiv, ochii de sticlă se pot vedea agățați în copaci sau în fața caselor locuitorilor tradiționaliști, care încă mai cred cu tărie în superstiții.

Ochiul, sursa de energie a organismului

Vechii indieni credeau că ochiul este principala sursă de energie a organismului, astfel că trebuie protejat cu orice preț. Drept urmare, toți purtau bijuterii de acest fel, pentru a de proteja de dușmani, de invidia și ura celor din jur.

Amuleta Ochiul rău, frecvent întâlnită în bazarele cu bijuterii din Turcia
Amuleta Ochiul rău, frecvent întâlnită în bazarele cu bijuterii din Turcia

Până și privirile admirative ale celor din jur pot face rău, dacă ele dau naștere la gelozie și aversiune. De aceea, femeile și copiii au mereu asupra lor ochiul albastru, la coliere sau cercei, pentru a se feri de ochii răi din jur.

Chiar și astrologii le recomandă, mai ales celor născuți în zodia Fecioară, o zodie predispusă la deochi, să aibă mereu talismanul „Ochiul rău” asupra lor. Pe lângă faptul că aduce noroc, acesta oferă protecție și siguranță împotriva vibrațiilor negative din jur. Se pune la intrarea în casă, în mașină, se poartă ca ca medalion, ca breloc, în portofel sau oriunde cred ei.

Deochiul din tradiția românească

Credințele orientale potrivit cărora unele priviri pot atrage răul și nenorocirile asupra oamenilor se regăsesc și în cultura românească. Cu toții căutăm să ne ferim de deochi, unele femei superstițioase mai spunând și astăză descântece care să alunge „ochiul rău”.

De altfel, această teamă de deochi, indiferent de forma pe care a luat-o în diverse culturi, este cea mai veche superstiție din lume. Din India în Israel, din Turcia și China, până pe meleaguri europene, culturile străvechi considerau că deochiul sau ochiul rău aduc suferințe, boli sau chiar moarte.

Și nu este exclus ca unii oameni să transmită prin privirea lor intensă un flux energetic care să provoace un dezechilibru în aura celuilalt. Amuleta ochiului a fost creată special pentru protecție și încă mai sunt mulți oameni care cred în puterile sale.