Home » Când, unde, cum » „Ce sunt eu, Mafalda?”. Cine a fost de fapt Mafalda și cum a luat naștere celebra expresie

„Ce sunt eu, Mafalda?”. Cine a fost de fapt Mafalda și cum a luat naștere celebra expresie

Manolică Anca / 27.08.2021, 15:36
„Ce sunt eu, Mafalda?”. Cine a fost de fapt Mafalda și cum a luat naștere celebra expresie

Atunci când vine vorba despre oamenii care ar trebui să le știe pe toate, sigur celebra Mafalda este unul dintre aceștia. De altfel, una dintre cele mai des folosite expresii din limba română este: „De unde să ştiu? Ce sunt eu, Mafalda?”, făcând referire la femeia care le știa pe toate. Totuși, cine a fost celebra Mafalda?

Cine a fost faimoasa Mafalda

Această expresie este una foarte des folosită în limba română, atunci când cineva nu poate răspunde la o întrebare ce face referire la viitor. În literatura de specialitate se regăsesc câteva explicaţii cu privire la originile Mafaldei: vrăjitoare, fiica unui cuceritor normand sau personaj de benzi desenate.

Puterile de prezicătoare ale Mafaldei au intrat devreme în cultura românească. În perioada interbelică, puteau fi regăsite în ziare anunțuri prin care „Doamna Mafalda” îşi promova serviciile: „Mare prezicătoare, ghiceşte uimitor trecutul, prezentul, viitorul. Prezic cu exactitate rezultatul ce se poate obţine în orice fel de afaceri”.

Conform unei surse istorice, încă din vremurile străvechi, numele de Mafalda este asociat unei vrăjitoare care le ştia pe toate şi putea prezice viitorul. Numele este de origini nemțești şi semnifică putere, luptă, opoziţie.

Anunțul din ziare al Mafaldei
Anunțul din ziare al Mafaldei

Nu a fost doar o femeie cu acest nume

În decursul istoriei, au existat mai multe femei cu acest nume. Una dintre ele este Prinţesa Mafalda Maria Elisabetta de Savoia, a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei şi a soţiei, Elena de Muntenegru. Fratele său mai mic a fost viitorul rege Umberto al II-lea al Italiei.

Aceasta s-a născut în anul 1902, la Roma. Mare pare a copilărei a petrecut-o mult în prezența mamei sale, moștenind de la ea dragostea pentru muzică şi arte. În timpul Primului Război Mondial ea își însoţea mama în vizitele acesteia în spitalele militare italiene. Pe 23 septembrie 1925, Mafalda s-a căsătorit cu Prinţul Filip de Hesse.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost luată ostatică. În august 1944, Aliaţii au bombardat o fabrică de muniţie din interiorul Buchenwald, Prinţesa Mafalda fiind grav rănită. Ea a fost îngropată până la gât în moloz şi a suferit arsuri grave la braţ. Condiţiile precare din lagărul de muncă au făcut ca rănile să i se infecteze, personalul medical văzându-se nevoit să îi amputeze brațul. Prinţesa a sângerat până a murit.

Mafalda, soție de conte de Barcelona

O descriere mai în detaliu şi mai aplicată este dată de cercetătorul Pavel Filipaş. Acesta spune că Mafalda, prezentă în legendele populare româneşti, era fiica lui Robert Guiscard de Hauteville şi Sichelgaita de Salerno. Ea a trăit în perioda 1060 – 1108 şi a fost căsătorită cu contele Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona și ulterior cu vicontele Aimeric I de Narbonne. Numele ei ar putea fi legat şi de o sfântă numită Matilda, care în ultimul secol al primului mileniu.

„Era pe atunci un timp când se năşteau, uşor, legendele. Mafalda este poate cel mai cunoscut membru al familiei de Hauteville de către români. Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a „Coroanei Sfântului Ştefan”, în cultura populară a românilor se naşte tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile”, spune cercetătorul Petru Filipaş.

O alăt Mafalda, ceva mai „modernă”, este un personaj de benzi desenate dintr-o serie argentiniană, din anii ’60-’70. Aceasta este o fetiţă de şcoală primară care îşi pune mereu întrebări despre probleme globale, economice, politice, demografice, etc. Seria este dedicată copiilor, dar este foarte apreciată şi de adulţi pentru că face multe referiri politice şi sociale, cu un umor de bun gust.

Mafalda din benzile desenate
Mafalda din benzile desenate