Home » Când, unde, cum » Cea mai malefică femeie din istorie. Populația regatului a fost înjumătățită în timpul domniei ei. Chinuri de nedescris

Cea mai malefică femeie din istorie. Populația regatului a fost înjumătățită în timpul domniei ei. Chinuri de nedescris

Manolică Anca / 09.07.2021, 15:13
Cea mai malefică femeie din istorie. Populația regatului a fost înjumătățită în timpul domniei ei. Chinuri de nedescris

Deși nu sunt toți la fel de cunoscuți ca Stalin sau Hitler, în istorie au existat o mulțime de lideri care s-au remarcat prin setea lor nestăvilită de tiranie și lipsa de umanitate. Au ucis milioane de oameni pentru că doreau să dețină puterea absolută. Acesta este și cazul reginei Ranavalona I, cea mai malefică femeie din istoria omenirii care a înjumătățit populația în timpul domniei sale. La ce chinuri își supunea victimele.

Cine a fost cea mai malefică femeie din istorie, care își supunea victimele la niște chinuri îngrozitoare

Regina Ranavalona I, cea mai malefică femeie din istorie, a condus cu cruzime insula-naţiune Madagascar timp de mai mult de trei decenii, între 1828 şi 1861. Deși nu a dobândit notorietatea marilor lideri teribili ai istoriei, este cea mai mare criminală dintre femei, fiind responsabilă de decesul a milioane de oameni. Asta i-a adus și porecla de „nebuna din Madagascar”.

Ramavo, fiindcă așa se numea inițial, s-a născut în 1778 într-o familie obişnuită. Însă, destinul avea să i se schimbe atunci când tatăl său a aflat despre un complot de asasinare care îl avea ca țintă pe regele Madagascarului. El l-a informat imediat pe rege despre acest plan, iar monarhul a oprit complotul. Ulterior, în semn de recunoștință, regele a acceptat căsătoria dintre Ramavo şi prinţul moştenitor Radama.

Cea mai malefică femeie din istorie
Cea mai malefică femeie din istorie

Căsnicia nu a fost una fericită și nu au avut moștenitori

În anul 1810, Radama urca pe tron. Din păcate, căsătoria celor doi nu a fost una fericită. cuplul neavând niciun moștenitor. Potrivit standardelor obişnuite ale noii sale poziţii, regele Radama începuse să „scape” metodic de toţi adversarii şi posibilii dizidenţi, printre care erau și membri ai familiei prințesei. Acest lucru a avut un impact negativ asupra relaţiei dintre cei doi, care era oricum problematică.

Probabil, aceste fapte ale regelui au devenit, mai târziu, un imbold semnificativ în ceea ce avea să facă Ramavo. După moartea lui Radama în 1828, la tron a venit Rakotobe, fiul bine educat al surorii mai mari a lui Radama. Deşi a reușit să stea departe de privirile tuturor în ultima parte a domniei lui Radama, în acest timp Ramavo s-a ocupat cu pricepere de diverse uneltiri.

Îşi dorea cu ardoare să ajungă la putere şi, sprijinită de nişte persoane bogate şi influente, a pornit o lovituri de stat. Planul era pus la puct cu multă meticulozitate și a fost unul reușit, pentru că avea să devină în curând regină.

Începuturile brutale ale reginei

Încă de la început, cea mai malefică femeie din istorie a fost puternică și nemiloasă și și-a arătat intențiile cât se poate de clare:

„Să nu spuneți: „Este doar o femeie slabă și neștiutoare, cum ar putea ea conduce un imperiu atât de mare?” Eu voi fi conducătorul aici, spre propășirea poporului mei și gloria numelui meu! Nu voi venera alți zei în afară de zeii strămoșilor mei. Oceanul va fi granița regatului meu și nu voi ceda un fir de păr din regatul meu!”, a strigat ea.

Printre primele sale acțiuni au fost identificarea și suprimarea potențialelor amenințări, astfel că a început să execute sistematic membrii familiei răposatului său soț. În fond, aceasta răzbuna memoria familiei sale, la care atentase regele Radama.

De asemenea, aceasta a declarat cât se poate de clar că țara era autosuficientă și că avea de gând să o mențină la fel. În plus, nu avea de gând să permită „străinilor” să subminze sistemul antic de legi și cultură. Așadar, în anul 1835 a interzis oficial creștinismul pe insulă. Ulterior, paranoia ei s-a agravat tot mai mult, și a cuprins toate posibilele intervenții străine, mai ales cele ale francezilor sau britanicilor.

Regina Ranavalona I
Regina Ranavalona I

Cea mai malefică femeie din istorie a fost un fel de Caligula

Teroarea pe care a instaurat-o în cele trei decenii în care s-a aflat la conducere nu s-a rezumat doar la străini. Și poporul ei a simțit din plin cruzimea sa imensă. La cea mai mică eroare, aceștia erau supuși mâniei ei. Și asta era una extrem de crudă. Cei care încălcau legea, erau supuși la:

  • Atârnare – vinovatul stătea atârnat zile în șir de niște stânci abrupte, iar familia sa era obligată să privească această oroare. În final, victima murea în urma căderii în gol.
  • Fierbere, ardere și îngropare de viu – toți cei care erau suspecți de diferite infracțiuni ajungeau să fie supuși acestor orori. Iar prietenii și rudele condanaților erau martori la tortură, în sens de avertisment.
  • Decapitare – la ordinul Reginei Ranavalona I, capetele soldaților francezi decapitați au fost trase în țeapă și așezate pe plajele de pe insulă, pentru a evita ca francezii să invadeze țara.
  • Otrăvire – ocazional, aceasta făcea teste de loialitate, administrându-le otravă celor care ea nu îi vedea supuși. Puțini dintre aceștia au supraviețuit.
  • Muncă inumană – nu de puține ori aceasta a ordonat ridicarea unor construcții nerealiste, punându-i la muncă pe localnicii „ghinioniști” și pe prizonieri.

Potrivit estimărilor, în cei 33 de ani de domnie ai reginei, între 50% și 75% din populația Madagascarului a murit prematur, fie din cauza răboiului, a bolilor sau a sistemului crud impus de aceasta. Reginei Ranavalona I i s-au atribuit cel puțin 2,5 milioane de morți, primind titlurile de „cea mai malefică femeie din istorie” sau cel de „cea mai mare criminală din istorie”. Imediat după decesul său din 1861, succesorul său a declarat timp de nouă luni doliu național.