Home » Când, unde, cum » Cel mai periculos rechin din lume. Unde se găsește

Cel mai periculos rechin din lume. Unde se găsește

Manolică Anca / 05.07.2022, 09:46
Cel mai periculos rechin din lume. Unde se găsește

Rechinii sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai de temut animale din lume și, deși nu au prea mult contact cu oamenii, ucid în medie 60 de persoane în fiecare an. Dar care este cel mai periculos rechin din lume și unde trăiește acesta? Descoperă din rândurile de mai jos câteva curiozități despre specie de pește.

Specii de rechini din lume

Rechinii reprezintă doar aproximativ 1% din toți peștii vii și au în comun multe caracteristici esențiale. Au apărut pentru prima dată în oceane în urmă cu aproximativ 350-400 de milioane de ani, iar majoritatea speciilor pe care le cunoaștem astăzi au strămoși care datează din era jurasică.

Chiar dacă astăzi mulți dintre noi consideră că rechinii sunt creaturi care trăiesc într-un mediu îndepărtat, care nu are nicio legătură cu viața noastră de zi cu zi, în realitate nu este chiar așa. Lumea rechinilor și cea a oamenilor sunt legate de relații strânse care sunt adesea în dezavantajul total al rechinilor.

Vezi și: Cine este românca ucisă de rechin în Egipt. Îi plăcea să călătorească și să facă sporturi nautice

La începutul secolului nostru, în multe părți ale lumii, rechinii alimentau mici pescării regionale. Dar recenta explozie a populației umane și îmbunătățirea tehnicilor de pescuit au dus la o captură masivă a acestor pești pretutindeni, căutați nu numai pentru carne, ci și pentru a satisface piața internațională de înotătoare, în special de rechin mako, folosite pentru mâncăruri rafinate.

În fiecare zi, 200.000 de rechini sunt sacrificați pentru aripioare. Aripioarele sunt tăiate cu un cuțit, în timp ce restul rechinului (care este încă viu) este aruncat înapoi în mare ca resturi. Incapabil să înoate, rechinul se sufocă și suferă o moarte lentă și dureroasă.

Care este cel mai periculos rechin din lume

Dar, în ciuda acestui pescuit nediscriminatoriu și crud al rechinilor, ei sunt încă animale care trebuie respectate, deși printre numeroasele lor specii din întreaga lume (există mai mult de 400 de specii) unele sunt cu adevărat periculoase.

Dintre toate speciile, marele rechin alb este cel mai periculos din lume, deoarece este și cel mai mare dintre rechinii carnivori. Deși biologia și comportamentul său nu sunt cunoscute cu exactitate, acesta a fost subiectul unor filme și romane și este asociat în mod obișnuit cu ideea de agresiune pură. Marele rechin alb are un corp robust, siluriform, un bot conic și un set normal de înotătoare dorsale, anale, pectorale și pelvine.

Marele rechin alb, cel mai periculos rechin din lume
Marele rechin alb, cel mai periculos rechin din lume

Spre deosebire de mulți rechini, dar la fel ca alți membri ai familiei sale, are lobi superiori și inferiori ai cozii de dimensiuni aproape identice: această caracteristică este tipică rechinilor, adesea și rapizi, care înoată constant pentru a respira. Se deosebește de speciile înrudite prin dimensiunea mare și prin dinții triunghiulari aproape simetrici cu margine zimțată.

Unde trăiește această specie

Frecventează cu precădere apele de coastă reci și puțin adânci, dar cel mai periculos rechin din lume peste tot (inclusiv în Marea Mediterană), pe marginile continentale ale tuturor mărilor temperate, uneori la tropice.

Cel mai mare exemplar capturat până în prezent măsoară 6,6 m și cântărește 3285 kg. În timpul zilei, adulții se hrănesc cu foci și lei de mare, care sunt elemente importante din dieta lor. Marele rechin alb este cel mai frecvent rechin care atacă oamenii în apele reci, provocând adesea moartea.

Numărul de atacuri este, de obicei, mai mic de 10 pe an. Prin scufundări în cuști de oțel speciale, este posibilă observarea lor într-o siguranță relativă.

În ciuda pericolului pe care îl reprezintă, scufundări de acest tip sunt organizate în largul coastelor din Baja California (Mexic), în sudul Australiei și în Africa de Sud, deși trebuie adăugat că marele rechin alb este o specie protejată în Africa de Sud, Australia, Maldive și California.