Home » Când, unde, cum » Cerro Rico, “muntele care mănâncă oameni”. Unde se află și de ce i se spune așa

Cerro Rico, “muntele care mănâncă oameni”. Unde se află și de ce i se spune așa

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 11:18
Cerro Rico, “muntele care mănâncă oameni”. Unde se află și de ce i se spune așa

Cerro Rico sau ”muntele care mănâncă oameni” este locul unde este organizat ”turismul de pericol”. Tururi ghidate au loc în acest loc periculos, iar criticii spun că  muntele atrage mulți căutători de adrenalină.

Cerro Rico este denumit ”muntele care mănâncă oameni”

Acest loc reprezintă unul dintre cele mai obositoare și periculoase locuri de muncă de pe Pământ. Muncitorii de la minele Cerro Rico de lângă Potosí, Bolivia, trudesc din zori până la seara în pasaje strânse, pline de praf, știind că ar putea muri în orice moment și probabil că nu vor atinge niciodată vârsta mijlocie. Acum, Cerro Rico a devenit o atracție turistică de vârf, în ciuda riscurilor, a situației minerilor și a spiralei descendente a unei comunități care a căzut departe de bogăția și gloria trecută.

”Este ca și cum ai merge la grădina zoologică, uitându-te la animale. Minele nu sunt un joc”, a spus Julio Morales, un fost miner transformat în operator de turism minier devenit activist, care crede că aceste vizite au scapat de sub control.

În secolul al XVI-lea, cuceritorii spanioli au descoperit argintul într-un munte cu vedere la un sat îndepărtat din Anzi. Au numit muntele Cerro Rico, ”dealul bogat”. La acea vreme, Cerro Rico conținea cel mai mare depozit de argint de pe planetă. Prețiosul mineral a fost atât de abundent încât a finanțat imperiul spaniol și a transformat satul Potosí într-o putere economică mondială. Până în 1611, populația a crescut la 160.000, făcând din Potosí unul dintre cele mai mari orașe de pe Pământ.

Pe măsură ce bogăția a ieșit din mine, au intrat sclavi indigeni și africani. Spaniolii i-au forțat pe sclavi să trăiască sub pământ, adesea zile la rând, suportând condiții vitrege în timp ce lucrau pentru a extrage minereul de argint. Mulți nu au reapărut niciodată, cedând foametei și bolilor. Până când spaniolii au plecat din Bolivia trei secole mai târziu, milioane de muncitori pieriseră, iar Cerro Rico a câștigat denumirea de ”muntele care mănâncă bărbați”.

Astăzi, argintul care a făcut cândva renumit orașul Potosi este aproape epuizat, dar minerii continuă să lucreze acolo. În plus față de urme de argint, mineralele căutate sunt acum staniu, plumb și zinc, utilizate la fabricarea vopselei, a ceramicii, a produselor farmaceutice, a textilelor, bateriilor, pieselor auto și electronicelor.

Muncitorii de la Cerro Rico nu mai sunt sclavi, dar condițiile lor de muncă sunt încă periculoase. Aproximativ jumătate din minele lui Potosi au o vechime de cel puțin o sută de ani. Scândurile de lemn cioplite în epoca colonială încă întăresc multe dintre cele 20.000 de tuneluri care traversează muntele. Peșterile obișnuite și au devenit și mai periculoase în ultimul deceniu, deoarece minerii au început să îndepărteze bucățile de rocă fără un plan de siguranță.

În anul 2011, o groapă a fost săpată în vârful muntelui pe care Guvernul a umplut-o cu ciment în scopul de a stabiliza roca. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care anterior a numit Potosi unul dintre siturile sale din Patrimoniul Mondial, a adăugat orașul și muntele Cerro Rico pe lista locațiilor pe care de dispariție în anul 2014.

cerro rico
Industria miniera a slabit muntele in ultimul deceniu, fiind in permanenta un pericol de prabusire

Locurile de muncă prea puține îi determină pe localnici să ia decizii riscante

Un raport al UNESCO și al Consiliului Internațional pentru Monumente și Situri a numit situația de la Cerro Rico ”urgentă”, spunând că exploatarea minieră extinsă ”a slăbit grav” partea superioară a muntelui și a dus la ”un risc semnificativ pentru care minerii ar putea muri din cauza prăbușirilor tunelurilor”.

Tom Perreault, geograf la Universitatea Syracuse, descrie astăzi Cerro Rico drept un ”fagure de miere”. În ciuda pericolului ”oficialii guvernamentali nu prea au interes în reglementarea industriei miniere, având în vedere cât de importană este pentru economie. Astfel, nu vor să omoare gâsca ce depune oul de aur”.

Mulțumită în mare parte prețurilor relativ ridicate pentru minerale, gaze și alte produse, economia Boliviei a crescut constant în ultimele două decenii. Boom-ul a permis lui Evo Morales, primul președinte indigen al țării, să finanțeze creșteri dramatice ale cheltuielilor pentru școli, spitale și infrastructură, printre altele, despre care experții spun că au contribuit la o reducere bruscă a nivelurilor de sărăcie extremă în timpul președinției sale.

Potosi este acum unul dintre cele mai sărace orașe din lume, din cea mai săracă țară din America de Sud. Orașul este situat la o altitudine 3.962 de metri într-un deșert, ceea ce împiedică agricultura să reprezinte o altă industrie care ar putea contribui la ecconomie. În afară de minerit, singurele locuri de muncă disponibile sunt în restaurante și în hoteluri.

Turismul este o industrie în creștere în Bolivia, iar Banca Mondială spune că aproape un milion de străini au vizitat țara în 2016, cu 67% mai mult decât în ​​2007, iar localnicii speră că mai mulți din acești bani se vor îndrepta spre regiunea de sud-vest a țării. În ultimii ani, zeci de antreprenori de acolo au lansat tururi în mine, încercând să construiască viitorul lui Potosi pe spatele trecutului său.