Home » Când, unde, cum » Certificatul verde Covid. De unde poate fi descărcat online și cum pot ajunge în posesia lui românii care nu au acces la internet

Certificatul verde Covid. De unde poate fi descărcat online și cum pot ajunge în posesia lui românii care nu au acces la internet

Alexandru Cazacu / 28.06.2021, 12:01
Certificatul verde Covid. De unde poate fi descărcat online și cum pot ajunge în posesia lui românii care nu au acces la internet

Secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat duminică care este site-ul de unde poate fi descărcat certificatul verde Covid. De asemenea, el a explicat și cum îl pot obține românii care nu au acces la internet. Află în următoarele rânduri cum poți intra în posesia documentului.

De unde poate fi descărcat certificatul verde Covid și cum îl pot obține persoanele care nu au acces la internet

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat la Digi24, site-ul de unde unde, începând cu data de 1 iulie, va putea fi descărcat certificatul verde Covid, necesar mai ales pentru călătoriile în străinătate. Documentul va fi disponibil pe certificat-covid.gov.ro, unde românii își vor face un cont cu o adresă de email, pe care vor primi un link de verificare a identității lor.

Potrivit lui Andrei Baciu, autoritățile pregătesc legislația aferentă și vor exista și alte modalități prin care românii vor putea intra în posesia documentului. Certificatul verde Covid va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie. De asemenea, se va organiza atât un call center, dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.

”Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură”, a spus Andrei Baciu, potrivit Digi24.

Românii vor călători mai ușor cu ajutorul acestui document

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că existența acestui certificat digital european face mai ușoară călătoria în statele din Uniunea Europeană. Certificatul verde Covid atestă faptul că am trecut prin boală, că avem imunitate, că ne-am vaccinat sau că avem un test negativ la boală. Codul QR prezent pe certificat va putea fi scanat și va facilita trecerea la frontieră.

Totodată, Andrei Baciu a menționat că platforma STS este foarte sigură și garantează că datele personale rămân în țară și nu sunt stocate nici măcar la punctul de trecere a frontierei. Este important să menționăm că, prin codurile QR nu se verifică datele unei persoane, ci autenticitatea lor.

De unde poate fi descărcat certificatul verde covid
De unde poate fi descărcat certificatul verde Covid și cum îl pot obține persoanele care nu au acces la internet

Cum pot obține certificatul verde Covid cei care nu au acces la internet

În cazul celor care nu au acces la internet, va exista posibilitatea ca documentul să poată fi descărcat fizic în două moduri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent. De asemenea, documentul poate fi obținut și în format metric, pe hârtie, care va avea și codul QR, care trebuie scanat la punctele de trecere a frontierei

”Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Baciu, potrivit sursei citate.