Home » Știri » Certificatul verde european. În ce situații poate fi folosit și de unde vor putea românii să-l descarce

Certificatul verde european. În ce situații poate fi folosit și de unde vor putea românii să-l descarce

Alexandru Cazacu / 03.06.2021, 15:59
Certificatul verde european. În ce situații poate fi folosit și de unde vor putea românii să-l descarce

Certificatul verde european va fi lansat de la 1 iulie, anunță autoritățile. De unde vor putea românii să descarce acest document și în ce situații poate fi folosit puteți afla în continuarea articolului.

Certificatul verde european. Cum îl folosim și de unde poate fi descărcat

Secretarul de stat Andrei Baciu a participat alături de șeful campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, la o conferință de presă susținută la Palatul Victoria. Printre subiectele puse în discuție a fost și lansarea certificatului verde european. Potrivit lui Andrei Baciu, acest document va fi lansat la nivel european pe data de 1 iulie, dată la care va fi disponibil și în România.

”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID.  A venit sezonul estival, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, grație vaccinării, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității” a explicat Andrei Baciu.

Certificatul verde european va facilita călătoriile

Potrivit secretarului de stat în ministerul sănătății, cu ajutorul certificatului verde european, cetățenii UE vor putea să circule mai ușor între state, pentru a limita timpul de așteptare la punctele de trecere.

”Certificatul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, mai spus Baciu.

De unde va putea fi descărcat certificatul verde european
De unde va putea fi descărcat certificatul verde european

De unde pot românii să descarce documentul

De asemenea, Andrei Baciu a precizat că documentul care va fi lansat la 1 iulie, va putea fi descărcat online. Autoritățile vor lansa și un portal, unde românii își vor crea un cont, în baza căruia vor primi pe email un link de unde pot descărca certificatul digital verde european.

Acest document se va putea prezenta la punctele vamale de trecere atât în format fizic, pe hîrtie, dar și pe dispozitivele mobile, deoarece prezintă un cod de tip QR care poate fi scanat, pentru a garanta autenticitatea documentului.

”Vom lansa un site, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm şi, pe baza contului creat, vom primi pe mail un link de unde vom putea descărca acest certificat, care se referă la trei situaţii: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală şi acest lucru este certificat de prezenţa unui rezultat PCR pozitiv, în trecutul nu foarte îndepărtat, sau, a treia posibilitate, absenţa bolii în acest moment – un rezultat PCR negativ”, a explicat Baciu.

Ce categorii de persoane pot descărca certificatul verde european

Potrivit lui Andrei Baciu, documentul care va fi lansat la 1 iulie, va putea fi descărcat de trei categorii de persoane. Mai exact, este vorba despre persoanele care s-au imunizat împotriva coronavirus, cele care au trecut prin boală (prezența unui test pozitiv PCR nu foarte îndepărtat) și persoanele care prezintă un test PCR care să ateste absența infectării în acel moment.